Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Παραμυθένια κάστρα στην Ευρώπη

Κάστρα υπάρχουν στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, όμως δεν είναι όλα παραμυθένια. Δείτε λοιπόν τη λίστα από το Lonely planet, με τα 10 κάστρα που μοιάζουν να είναι βγαλμένα από παραμύθια. 

1. Prague Castle, Πράγα - Τσεχία
Prague - Prague Castle
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα κάστρα του κόσμου, με την ιστορία του να ξεκινά από τον ένατο αιώνα. Στο κάστρο είχαν την έδρα τους τα γραφεία των Τσέχων βασιλέων, της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και των Προέδρων της Τσεχοσλοβακίας και Τσεχίας. Στο Κάστρο επίσης φυλάσσονται τα Κοσμήματα του Στέμματος της Βοημία. Είναι πραγματικά μια μικρή  περιτοιχισμένη πόλη, με παλάτια, τον καθεδρικό ναό st Vitus, δρόμους και σπίτια

2Eilean Donan, Σκωτία
File:Eilean Donan Castle, Scotland - Jan 2011.jpg
Το κάστρο χτίστηκε στις αρχές του 13 αιώνα για να προστασία από τους Βίκινγκς. Σχεδόν καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε το 1919-1932.  Είναι χτισμένο σε ένα νησί που συνδέεται με τη στεριά με μια γέφυρα. Η εικόνα του κάστρου είναι παγκοσμίως γνωστή και συμπεριλαμβάνεται σε πάρα πολλές ταινίες. 


3. Schloss Neuschwanstein, Βαυαρία, Γερμανία
Είναι ίσως το πιο διάσημο κάστρο στον κόσμο, το πρώτο από τα τρία συνολικά του Λουδοβίκου. Εκείνο που μάγεψε και χρησιμοποιήθηκε ως πρότυπο για ένα άλλο, με καθαρά εμπορικό χαρακτήρα: το κάστρο - σήμα κατατεθέν του Ντίσνεϊ. Η περιοχή γενικά είναι μαγευτική και το κάστρο μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι. 

4Castell de Púbol, Catalunya, Ισπανία

Μεσαιωνικό κτίσμα του 11 αιώνα, που αγόρασε ο Νταλί το 1968, για την γυναίκα του. Μάλιστα το αγόρασε βλέποντας το σε φωτογραφίες και ενώ το κάστρο βρισκόταν σε άθλια κατάσταση. Αναμφίβολα έγινε ακόμα πιο όμορφο με την επιρροή του εκκεντρικού καλλιτέχνη. Βρίσκεται στην περιοχή Pubol στη Χιρόνα. 

5. Tintagel, Κορνουάλη, Αγγλία
Το ίδιο το χωριό, αλλά και το κοντινό Κάστρο του Τίνταγκελ σχετίζονται με τους μύθους γύρω από τη φυσιογνωμία του Βασιλιά Αρθούρου - λέγεται ότι γεννήθηκε εκεί- και τους Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης. Ένα  ερειπωμένο κάστρο στην κορυφή ενός βραχώδους γκρεμού, ακριβώς πάνω από τη μονίμως φουρτουνιασμένη θάλασσα. 


6. Palácio Nacional de Pena, Sintra, Πορτογαλία
File:Pena National Palace.JPG
Η πόλη Σίντρα, (στα προάστια της Λισαβώνας, είναι περιοχή πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και ένα από τα εφτά θαύματα της Πορτογαλίας, εξ αιτίας της ρομαντικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα της και είναι ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο. Το παλάτι είναι δημιούργημα καλπάζουσας φαντασίας και διακρίνεται από εκλεκτικό και ρομαντικό γούστο. Έχει διατηρηθεί όπως ήταν τότε που έμενε η βασιλική οικογένεια. Το πάρκο είναι γεμάτο εξωτικά δέντρα και θάμνους. 

7Château de Peyrepertuse, Languedoc-Roussillon, Γαλλία

Χτισμένο στα Πυρηναία Όρη σε ύψωμα 800μ. σε σημείο με στρατηγική σημασία, από τους βασιλιάδες της Αραγωνίας τον ενδέκατο αιώνα και στη συνέχεια από τον Louis IX. Τα δύο κάστρα ενώνονται με μια τεράστια σκάλα. 

8. Corvin Castle, Hunedoara, Ρουμανία
Βρίσκεται στην κεντρική Ρουμανία και είναι το μεγαλύτερο γοτθικό κάστρο της ανατολικής Ευρώπης. Χτίστηκε το 15ο αιώνα από τον Ιοάν της Χουνεντοάρα, στρατηγό και οργανωτή των τελευταίων Σταυροφοριών. Το κάστρο Κόρβιν ήταν μία απόρθητη «αετοφωλιά» και ένα από τα κεντρικά στοιχεία του οχυρωματικού συστήματος

9. Titania’s Castle, Egeskov Slot, Δανία

Βρίσκεται στα νότια του νησιού Funen σε μία μικρή λίμνη, χτισμένο το 1554. Τα θεμέλιά του είναι από δρύινους πασσάλους και λέγεται ότι χρειάστηκε ένα ολόκληρο δάσος από βελανιδιές, για αυτό ονομάζεται Egeskov, που σημαίνει δάσος δρυός. Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα παλάτια της σκανδιναβικής χώρας αλλά και ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου, αυτής της τεχνοτροπίας. 

10. Malbork Castle, Πολωνία
File:Panorama of Malbork Castle, part 4.jpg
Βρίσκεται κοντά στην πόλη Γκντάνσκ (45 λεπτά με το τρένο), στα βόρεια της Πολωνίας, στην άκρη της Βαλτικής Θάλασσας. Πρόκειται για ένα άριστο δείγμα μεσαιωνικού γοτθικού κάστρου κτισμένου με τούβλο. Ανήκε στους  Ιππότες του Τευτονικού Τάγματος. 

1 σχόλιο: