Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011

Η γέφυρα του Καρόλου

Η Γέφυρα του Καρόλου (τσεχικά: Karlův Most) είναι μία από τις πλέον φημισμένες αψιδωτές και ιστορικές γέφυρες της Ευρώπης. Βρίσκεται στον ποταμό Μολδάβα στο κέντρο της Πράγας. 
Αρχείο:Karlův most.jpg
Η κατασκευή της άρχισε το 1357 υπό την αιγίδα του βασιλιά Καρολου Δ' προς τιμή του οποίου και φέρει το όνομα, και τελείωσε στην αρχή του 15ου αιώνα. Ηταν η σημαντικότερη σύνδεση μεταξύ της Παλαιάς Πόλης και των παρακείμενων περιοχών μέχρι το 1841. Επίσης, η κτιστή αυτή γέφυρα κατέστησε την Πράγα σημαντικό κόμβο στον εμπορικό δρόμο μεταξύ της Ανατολικής και της Δυτικής Ευρώπης.

Η γέφυρα έχει μήκος 516 μέτρα και σχεδόν 10 μέτρα πλάτος, είναι αψιδωτή, φέρει 16 αψίδες που στηρίζονται σε 15 εγκάρσια βάθρα. Η γέφυρα διακοσμείται σ΄ όλο το μήκος της με 30, κυρίως μπαρόκ αγάλματα και γλυπτά, τα περισσότερα από τα οποία χρονολογούνται από το 1700.  Απεικονίζουν διάφορους αγίους προστάτες και είναι φτιαγμένα από τους πιο διάσημους γλύπτες της εποχής. Από το 1965 και μετά, όλα τα αγάλματα σταδιακά αντικαταστάθηκαν από αντίγραφα και τα πρωτότυπα βρίσκονται στο Εθνικό Μουσείο. 


          
                                                        Μερικά από τα αγάλματα της γέφυρας
                                                
Στο κέντρο σχεδόν της γέφυρας υπάρχει το άγαλμα του St. John of Nepomuk, εθνικός Άγιος της Τσεχίας, ο οποίος πνίγηκε στον Μολδάβα. Υπάρχει θρύλος που λέει ότι όποιος ακουμπήσει το άγαλμα θα έχει τύχη και ότι θα ξαναγυρίσει σύντομα πάλι στην Πράγα. Εμείς πάντως που το ακουμπήσαμε...ακόμα περιμένουμε την τύχη να μας επισκεφτεί!!


Make your wish!
Το άγαλμα της τύχης
Είναι μία από τις ωραιότερες γέφυρες που έχουμε επισκεφτεί, μοναδικά γραφική, ιδανική για ρομαντική βόλτα. Να την επισκεφτείτε μέρα για να μπορέσετε να δείτε όλες τις λεπτομέρειες της γέφυρας αλλά και βράδυ όπου το τοπίο αλλάζει, καθώς τα φώτα της γέφυρας αλλά και το φωτισμένο κάστρο προσθέτουν μαγεία στην βόλτα σας. 
Χειμωνιάτικη άποψη
Η γέφυρα τη νύχτα

tips
*Προσοχή στους κλέφτες! Εκμεταλλεύονται το χάζεμα και την ονειροπόληση και κλέβουν! 
* Νωρίς το πρωί και το βράδυ η γέφυρα έχει λιγότερο κόσμο. 
* Κλείστε ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης, στην καλύτερη τιμή. 


1 σχόλιο:

  1. Είναι όντως μια γέφυρα βγαλμένη από τα παραμύθια!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή