Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2011

Επίσκεψη στη Βέρνη

Η Βέρνη βρίσκεται στο κέντρο της Ελβετίας και είναι η πρωτεύουσα της χώρας, παρόλο που είναι η τέταρτη πόλη σε πληθυσμό. Διατρέχεται από τον ποταμό Άαρ, παραπόταμο του Ρήνου. Αρχικά χτίστηκε σε ένα λόφο που περικλείεται από τον ποταμό, ήδη όμως από τον 19ο αιώνα επεκτάθηκε και στην απέναντι όχθη.
Η Βέρνη ιδρύθηκε το 1191 από το Δούκα Μπέρτολντ τον 5ο (Berthold V) των Zähringen. Σύμφωνα με την παράδοση ονόμασε την πόλη Βέρνη από μια αρκούδα που σκότωσε στην περιοχή (Bär η αρκούδα στα γερμανικά). 


Η αρκούδα είναι και το έμβλημα της πόλης. Υπάρχει πάρκο με αρκούδες  (Barengraben), οι οποίες κοιτάζουν τους τουρίστες περιμένοντας να τους ρίξουν κάτι φαγώσιμο!Το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι μεσαιωνικό. Είναι ένα σπάνιο δείγμα αυτούσια διατηρημένης μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής και για το λόγο αυτό έχει ανακηρυχθεί ολόκληρο ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO.


Ιδιαίτερα εντυπωσιακός είναι ο καθεδρικός ναός της πόλης, ο μεγαλύτερος όλης της Ελβετίας. Στην πρόσοψη του υπάρχει αναπαράσταση της Αποκάλυψης. Ο τρούλος είναι 100 μέτρα ύψος και αν ανεβείτε τα 344 σκαλιά θα απολαύσετε μοναδική θέα! 


Στο κέντρο της πόλης δεσπόζει ο πύργος του ρολογιού, με ένα περίτεχνο αστρονομικό ρολόι, που σήμερα αποτελεί ένα από τα βασικά αξιοθέατα της Βέρνης. 


Υπάρχουν περισσότερα από 100 συντριβάνια στην πόλη, από τον 16ο αιώνα, δείγμα του πλούτου που υπήρχε από τα παλιά χρόνια στην Βέρνη. Στην πλατεία του κοινοβουλίου υπάρχουν πολλοί πίδακες. 

Το κτίριο του κοινοβουλίου 
Ένα από τα πολλά συντριβάνια της πόλης
 Οι κάτοικοι της Βέρνης μιλούν γερμανικά. Γέφυρες, ποτάμια, παραδοσιακά σπίτια, κάνουν αυτή την μικρή πόλη πολύ γραφική και χαριτωμένη. Μπορείτε να περπατήσετε στο κέντρο της και να θαυμάσετε την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που με τίποτα δεν θυμίζει πρωτεύουσα αλλά μάλλον κωμόπολη. 
Τα όμορφα σπίτια, χτισμένα ακριβώς πάνω στις όχθες του ποταμού

tips
* H πόλη είναι μικρή και το γραφικό κέντρο της περπατώντας. Φορέστε άνετα παπούτσια, περιπλανηθείτε στα όμορφα δρομάκια και ανακαλύψτε όλα τα αξιοθέατα της ελβετικής πρωτεύουσας.
* Μπορείτε να αγοράσετε σουβενίρ με θέμα την καφέ αρκούδα της Βέρνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου