Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Τα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Βρετανίας - 1ο Μέρος

Γνωρίζατε ότι η Βρετανία έχει 25 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO; Αυτά ποικίλουν από μέρη φυσικής ομορφιάς όπως το Dorset και η ανατολική ακτή του Devon μέχρι πολιτισμικούς πλούτους όπως ο Πύργος του Λονδίνου και το Stonehenge. Ελάτε μαζί μας για να ανατρέξουμε σε αυτά τα μέρη...

Canterbury Cathedral, Canterbury
File:Canterbury Cathedral - Portal Nave Cross-spire.jpeg
Ο Καθεδρικός Ναός του Canterbury υπήρξε ένα μέρος προσκυνήματος από τον 12ο αιώνα – απλά ρωτήστε τον Geoffrey Chaucer! Οι ιστορίες του από το Canterbury, γραμμένες τον 14ο αιώνα, παρουσιάζουν ένα πλήθος προσκυνητών που ταξιδεύουν στον Καθεδρικό Ναό για να επισκεφτούν το παρεκκλήσι του Thomas Becket.
Ακολουθείστε τα ίχνη τους για να ανακαλύψετε ένα πραγματικά αξιοθαύμαστο κτίριο πλούσιο σε ιστορία και ατμόσφαιρα. Δείτε το σημείο που ο Becket δολοφονήθηκε βάναυσα, την αρχαία κρύπτη, φωτεινό γυαλί και τον τάφο του Ερρίκου του IV.

City of Bath
Άποψη της πόλης  με τη γέφυρα Pulteney
Ρωμαϊκά λουτρά
Το Μπαθ είναι ασφυκτικά γεμάτο από ιστορικά και πολιτισμικά κεράσματα που οι άνθρωποι της UNESCO το ονόμασαν ολόκληρο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Και ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει; Επισκεφθείτε την πόλη της Jane Austen με τα αρχαία Ρωμαϊκά Λουτρά, την κομψή Γέφυρα Pulteney, πανέμορφη γεωργιανή αρχιτεκτονική και το Το Αβαείο του Μπαθ. Και όταν χορτάσατε από ιστορία, κάντε μια χαλαρωτική βουτιά στο μοντέρνο Thermae Bath Spa.

Τα κάστρα του βασιλιά Εδουράρδου Ι, Ουαλία
   
                           Beaumaris Castle                                                                                                 Harlech Castle
Σε μία χώρα από κάστρα, τα Harlech, Conwy, Caernarfon και Beaumaris ξεχωρίζουν για το απόλυτο μέγεθος και τελειότητα. Καλοδιατηρημένα, ατμοσφαιρικά και τεράστια, αντιπροσωπεύουν την κορυφή της μεσαιωνικής στρατιωτικής αρχιτεκτονικής. Τα φρούρια χτίστηκαν από τον Εδουάρδο Ι της Αγγλίας ως ένα ‘Σιδερένιο Δαχτυλίδι’ για να εξευμενίσει τους Ουαλούς και παραμένουν σαν φαντάσματα!
   
                                                        Conwy Castle                                       Caernarfon Castle

Greenwich
Μόνο 20 λεπτά από το κεντρικό Λονδίνο, το Ναυτικό Greenwich είναι πλημμυρισμένο από αρχιτεκτονική που βγάζει μάτια, περιτριγυρισμένο από την πράσινη έκταση του Πάρκου Greenwich. Το κομψό Old Royal Naval College του Christopher Wren πρωτοστατεί μιας σειράς μαγευτικών κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων του κομψού Queen’s House του Inigo Jones και του Βασιλικού Παρατηρητηρίου. Χαλαρώστε στο πάρκο, δείτε τη θέα του ποταμού από το Canary Wharf και γευτείτε την ιστορία. Οπωσδήποτε να επισκεφτείτε το διάσημο πλοίο Cutty Sark που βρίσκεται στο λιμάνι. 
Παλιά και νέα πόλη του Εδιμβούργου
File:Edinburgh from Scott Monument.jpg
Παλιά και νέα πόλη
Το Εδιμβούργο είναι ένας προφανής υποψήφιος για να είναι Πόλη Παγκόσμιας Κληρονομιάς και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το γιατί. Η Παλιά Πόλη καλυμμένη από το κάστρο ξεχειλίζει από ιστορία και ένας περίπατος στους πλακόστρωτους δρόμους και σκοτεινά σοκάκια είναι μία βόλτα μέσα στο χρόνο. Η Νέα Πόλη είναι εξίσου υποβλητική με τα χαριτωμένα μισοφέγγαρα, πλατείες και βεράντες. Οι δυο τους αποτελούν μία πόλη μοναδική, άμεσα αναγνωρίσιμη και δύσκολο να της αντισταθεί κανείς!
Το υδραγωγείο Pontcysyllte, Βόρεια Ουαλία
File:Under Pontcysyllte.jpg
Το νεότερο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Βρετανίας είναι το μακρύτερο και ψηλότερο υδραγωγείο στην Βρετανία. Υψώνεται 38.5 μέτρα πάνω από τον ποταμό Dee, είναι ένα θαύμα μηχανικής 200 ετών και θεωρείται το αριστούργημα του Thomas Telford. Το Pontcysyllte φαίνεται φανταστικό από απόσταση, αλλά περπατώντας ή ταξιδεύοντας με σκάφος πάνω από την κορυφή είναι πραγματικά συναρπαστικό, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία!
File:Pontcysyllte aqueduct arp.jpg
Αβαείο Fountains and Studley Royal, Yorkshire
File:Fountains Abbey view crop1 2005-08-27.jpg
Τα απομεινάρια του Αβαείου Fountains είναι το μεγαλύτερο μοναχικό ερείπιο της Βρετανίας και ένα από τα πιο μαγευτικά σημεία της χώρας. Ιδρυμένο το 1132 το αβαείο ευδοκιμούσε μέχρι την Διάλυση των Μοναστηριών από τον Ερρίκο τον VIIΙ. Τώρα στέκεται ερειπωμένο και κατοικείται μόνο από μια μεγάλη αποικία νυχτερίδων. Χαθείτε στα σκοτεινά μονοπάτια και στις στριφογυριστές σκάλες, σε μια αύρα πνευματικής ειρήνης. Μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε τους υδάτινους κήπους του 18ου αιώνα και το Jacobean mansion Fountains Hall.
File:Studley Royal, Ripon.jpg
Liverpool, Πόλη Ναυτικού Εμπορίου
File:Liverpool Montage.jpg
Η UNESCO αναγνώρισε το Liverpool ως ένα ‘ανώτατο παράδειγμα’ ενός Βρετανικού λιμανιού την εποχή που η Βρετανία ασκούσε παγκόσμια επιρροή. Δείτε το πανύψηλο Liver Building, το Albert Dock και πάρτε το πλοίο για το Mersey. Το World Museum Liverpool, η Γκαλερί Walker Art και το Ναυτικό Μουσείο είναι όλα στην περιοχή και προσφέρουν μια συναρπαστική ματιά στην θέση του Liverpool στην καρδιά του παγκόσμιου εμπορίου, μετανάστευσης και δουλεμπορίου.

Westminster Abbey, Λονδίνο
File:Westminsterabbeyfromeye.jpg
Το Αβαείο, όπως φαίνεται από το London Eye
Τάφοι και μνημόσυνα των μεγάλων και των καλών ξεπηδούν από κάθε τοίχο, ζητώντας μια θέση σε αυτό το ζωντανό σώου Βρετανικής ιστορίας. Ο Κάρολος Δαρβίνος, ο Geoffrey Chaucer, ο Lewis Carroll, ο Κάρολος Ντίκενς, ο Ισαάκ Νεύτωνας….η λίστα συνεχίζεται. Υπήρξε επίσης και ο χώρος κάθε βασιλικής στέψης από τον Ουίλιαμ τον Κατακτητή και περιλαμβάνει το εντυπωσιακό Παρεκκλήσι Lady – το τελευταίο μεγάλο αριστούργημα Αγγλικής μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής. Εκεί έγινε και ο πρόσφατος βασιλικός γάμος του Πρίγκηπα Ουίλιαμ με την Κέιτ. 

Βασιλικοί κήποι Kew
File:Kew Gardens 6262-79.jpg
File:Kew Gardens 806-11.JPG
Οι κήποι Kew είναι μόλις λίγα μίλια δυτικά του ξέφρενου κέντρου του Λονδίνου, αλλά μοιάζουν σαν να είναι ένας διαφορετικός κόσμος. Περιπλανηθείτε στα 1210 στρέμματα μαγευτικών κήπων, κάντε ένα διάλειμμα στη σκιά αρχαίων δέντρων και χαθείτε σε μια ζούγκλα από πράσινο στο Palm House. Μη χάσετε το μονοπάτι ανάμεσα στις κορυφές των δέντρων, μια κατασκευή που προσφέρει θέα των κήπων από τα δέντρα.
File:Kew Gardens Treetop Walkway - Sept 2008.jpg


Η καρδιά των νεολιθικών Orkney στη Σκωτία

New Lanark
File:New Lanark buildings 2009.jpg
Το New Lanark είναι ένα μικρό, όμορφα αποκαταστημένο, με μύλους βαμβακιού χωρίο του 18ου αιώνα τοποθετημένο στη μαγευτική Σκωτσέζικη επαρχία. Ο κοινωνιολόγος Robert Owen διαμόρφωσε αυτό το μοντέλο βιομηχανικής κοινωνίας στις αρχές του 19ου αιώνα και η περιοχή παρουσιάζει ένα καταπληκτικό παράδειγμα φιλανθρωπίας του 19ου αιώνα. Μη χάσετε του μαγευτικούς Καταρράκτες του Clyde, έμπνευση για βικτωριανούς ποιητές και ζωγράφους.
File:Corra Linn falls clyde.JPG
Οι καταρράκτες

Το άρθρο θα συνεχιστεί με τα υπόλοιπα 12 μέρη. 
Πηγή κειμένου: www.visitibritain.com
Πηγή φωτογραφιών: wikipedia
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου