Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Τα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Βρετανίας - 2ο Μέρος


File:Hadrian's wall at Greenhead Lough.jpg 
   Αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς βρίσκεται στα σύνορα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας όταν αυτή ήταν στο ζενίθ της τον 2ο αιώνα. Το πιο γνωστό κομμάτι των Συνόρων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη Βρετανία είναι το Τοίχος του Ανδριανού, χτισμένο υπό τις διαταγές του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Ανδριανού το 122μΧ.
File:Hadrianswall2007.jpg
 Χρειάστηκαν 6 χρόνια για να χτίσουν οι στρατιώτες το τοίχος, που ήταν 128 Ρωμαϊκά χιλιόμετρα μακρύ (117 σημερινά χιλιόμετρα) στα σύνορα αυτού που τώρα βρίσκεται η Αγγλία και η Σκωτία. 

Durham Castle and Cathedral
File:Yard2.jpg  File:Durham Cathedral from the south-2.jpg
Ο Καθεδρικός Ναός είναι ευρέως γνωστός ως το μεγαλύτερο και καλύτερο παράδειγμα Νορμανδικής αρχιτεκτονικής στην Αγγλία. Ο μεγαλοπρεπής κεντρικός θάλαμος δε σταματά να εντυπωσιάζει, με μεγάλες σκαλιστές κολώνες με διάμετρο 6.6 μέτρα και ύψος 6.6 μέτρα. Το Κάστρο Durham στέκεται πίσω από τον Καθεδρικό Ναό. Το αρχαίο Νορμανδικό οχυρό υπήρξε κάποτε η κατοικία των πριγκιπικών επισκόπων του Durham.


Saltaire
File:Salts Mill.jpeg  File:Salts Mill 2.jpg
Το χωριό-πρότυπο του Saltaire στο Δυτικό Yorkshire είναι ένα ολοκληρωμένο και καλοδιατηρημένο βιομηχανικό χωριό και ένα σημαντικό κομμάτι της βιομηχανικής κληρονομιάς της Αγγλίας. Χτισμένο από τον Sir Titus Salt το 1876, το χωριό παραμένει ακόμα στην αρχική του μορφή και κατοικείται ακόμα από βιομηχανικούς εργάτες.

File:SlaterMillcropped.JPG
Η Κοιλάδα Derwent στο Derbyshire, Ανατολική Ενδοχώρα, είναι γενέτειρα μιας σειράς μύλων βαμβακιού από τον 18ο και 19ο αιώνα και η περιοχή είναι τώρα ένα βιομηχανικό τοπίο μεγάλου ιστορικού και τεχνολογικού ενδιαφέροντος.

File:Ironbridge002.JPG
Τοποθετημένο στην καδιά της όμορφης επαρχίας του Shropshire, το Ironbridge είναι στον κόσμο ως η γενέτειρα της Βιομηχανικής Επανάστασης και της πρώτης σιδερένιας γέφυρας στον κόσμο. Κάποτε το περιέγραψαν ως ‘την πιο εκπληκτική επαρχία στον κόσμο’ και σήμερα το Ironbridge Gorge παραμένει ένα αξιοσημείωτο και όμορφο μέρος για να επισκεφθείτε.

File:Wales blaenavon bigpit.jpg   File:Big Pit Mining Museum.jpg
Coal kai mining Museums
Η περιοχή Blaenavon βρίσκεται περίπου 40 χλμ. βορειοανατολικά του Cardiff και έχει διαμορφωθεί από τις βιομηχανίες σιδήρου και άνθρακα τον 19ο αιώνα. Υπάρχουν τόσα πολλά να δείτε και να κάνετε σχετικά με αυτή την συναρπαστική ιστορική περίοδο που ακόμα και αν η ιστορία δεν είναι η αγαπημένη σας ασχολία, θα σας απορροφήσει. Μπορείτε να δείτε τα πάντα από ορυχεία άνθρακα και ορυκτών, λατομεία, έναν πρωτόγονο σιδηρόδρομο και κλίβανους μέχρι σπίτια εργατών και πως ήταν οι κοινότητες τους.

File:Blenheim Palace cropped.jpg
Η γενέτειρα του Winston Churchill, το Παλάτι Blenheim κοντά στην Οξφόρδη είναι ένα τέλεια διατηρημένο αρχοντικό του 18ου αιώνα τοποθετημένο σε ένα πάρκο 8.500 στρεμμάτων, διαμορφωμένο από τον 'Capability' Brown. Πανέμορφοι κήποι, καλλιτεχνικοί θησαυροί και ένα πραγματικά εντυπωσιακό κομμάτι Αγγλικής μπαρόκ υπερβολής συνθέτουν μια πραγματικά αξέχαστη μέρα.

Stonehenge
File:Stonehenge2007 07 30.jpg
Το Stonehenge είναι το πιο διάσημο μεγαλιθικό (κυριολεκτικά σημαίνει ‘μεγάλη πέτρα) μνημείο στον κόσμο. Χρονολογείται 50.000 χρόνια πίσω και έχει προσελκύσει επισκέπτες επί χιλιετίες. Ένα μέρος τελετουργικής θυσίας και λατρείας του ήλιου ή ένα τεράστιο ημερολόγιο; Κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά τον σκοπό του, αλλά κανείς που βρέθηκε εκεί θα αρνηθεί ότι είναι προκαλεί δέος.

Corwall and west Devon mining landscape
File:Crowns peh.jpg  
Η Κορνουάλη και το Δυτικό Devon ήταν το κέντρο της τεχνολογίας των ορυχείων και από εδώ εξαπλώθηκαν οι τεχνολογίες των ορυχείων σε όλο τον κόσμο. Τα βαθιά υπόγεια ορυχεία, τα σπίτια κινητήρες, τα χυτήρια, οι νέες πόλεις, οι μικρές επιχειρήσεις, τα λιμάνια και οι βοηθητικές βιομηχανίες αντικατοπτρίζουν μία καινοτομία, η οποία στις αρχές του 19ου αιώνα, επέτρεψε στην περιοχή να παράγει πάνω από την μισή ποσότητα χαλκού που εφοδίασε όλο τον κόσμο.

Dorset and east Devon coast
File:Durdle Door Dorsit England.jpg
Το Dorset και η Ανατολική Ακτή του Devon, γνωστά επίσης και ως η Ακτή Jurassic, υπήρξε το πρώτο μέρος που χαρακτηριστικέ ως ‘φυσικό’ Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Εκτείνεται σε 153 χλμ. δραματικής ακτογραμμής από το Ανατολικό Devon μέχρι το Dorset. Αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη ακτή τόσο ιδιαίτερη είναι ο τρόπος με τον οποίο τα ανοίγματα των γκρεμών προσφέρουν μια σχεδόν συνεχόμενη γεωλογική ‘βόλτα στον χρόνο’, καλύπτοντας τις Triassic, Jurassic και Cretaceous περιόδους – μια χρονοκάψουλα με 185εκ. χρόνια γήινης ιστορίας.

Giant's Causeway and Causeway coast
File:Giants boot Dec2004 SeanMcClean.jpg
The giants boot
File:Causeway-code poet-4.jpg
Το Giant's Causeway βρίσκεται στους πρόποδες των πυριγενών γκρεμών κατά μήκος της τραχιάς ακτής Antrim της Βόρειας Ιρλανδίας. Αυτός ο συναρπαστικός βραχώδης σχηματισμός έχει φτιαχτεί από περίπου 40.000 τεράστιες μαύρες κολώνες βασάλτη που ξεπηδούν από τη θάλασσα και είναι τυλιγμένος σε ένα πέπλο μύθων και θρύλων για αιώνες. Μόλις το δείτε, θα καταλάβετε το γιατί – είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι αυτή η περίεργη βραχώδης κατασκευή δημιουργήθηκε φυσικά.

File:Panoramic view from Tower of London cropped.jpg
Ο Πύργος του Λονδίνου είναι μέρος της Βρετανικής βασιλικής ιστορίας εδώ και περίπου 1.000 χρόνια και έχει γίνει εθνικό σύμβολο της μοναρχίας και δύναμης. Ο τεράστιος Λευκός Πύργος είναι ένα τυπικό παράδειγμα Νορμανδικής στρατιωτικής αρχιτεκτονικής. Χτίστηκε στον Τάμεση από τον Ουίλιαμ τον Κατακτητή για να προστατεύει το Λονδίνο και να δηλώσει την δύναμή του.

Πηγή κειμένου: www.visitibritain.com
Πηγή φωτογραφιών: wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου