Σάββατο, 27 Αυγούστου 2011

To νησί Πιπέρι


Piperi location.jpgΣε απόσταση 6,5 ναυτικών μιλίων από τα Γιούρα, προς τα ανατολικά βρίσκεται το νησί Πιπέρι. Ξεκομμένο από τη νοητή γραμμή των υπόλοιπων νησιών που ξεκινώντας από την Αλόννησο προχωρά προς τα βορειοανατολικά μέχρι τη βορεινή Ψαθούρα, το Πιπέρι μοιάζει να «πλέει» μόνο πάνω στην απέραντη θάλασσα. Είναι νησί με απόκρημνες ακτές. Είναι σκεπασμένο με πυκνό δάσος χαλεπίου πεύκης. Στις σπηλιές του νησιού ζει ο μεγαλύτερος πληθυσμός φώκιας στη Μεσόγειο. Το Πιπέρι αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου και δεν επιτρέπεται η προσέγγισή του από κανένα πλωτό μέσον και σε απόσταση μικρότερη των 3 μιλίων.


Τριγύρω στις ακτές του νησιού σχηματίζονται πολλές θαλασσινές σπηλιές. Στις σπηλιές αυτές βρίσκουν καταφύγιο οι μεσογειακές φώκιες Monachus monachus, τα σπάνια και χαριτωμένα θαλάσσια θηλαστικά που δυστυχώς απειλούνται άμεσα με εξαφάνιση και για αυτό είναι αυστηρά προστατευόμενα. Οι φώκιες χρησιμοποιούν τις θαλασσινές σπηλιές για να ξεκουραστούν αλλά και για να γεννήσουν μια φορά τον χρόνο-κυρίως το φθινόπωρο-τα μικρά τους. 
Αρχείο:9096 - Milano - Museo storia naturale - Diorama - Foca Monaca - Foto Giovanni Dall'Orto 22-Apr-2007.jpg
Στο νησί την άνοιξη έρχεται για να φωλιάσει ένας πολύ σημαντικός αριθμός ζευγαριών μαυροπετριτών. Οι μαυροπετρίτες είναι σπανια γεράκια του είδους Falco eleonorae. Τα όμορφα αυτά πουλιά ξεχειμωνιάζουν στην μακρινή Μαδαγασκάρη και από τον Απρίλη έως τον Οκτώβρη φωλιάζουν και αναπαράγονται σε ερημονήσια της Μεσογείου.
Μαυροπετρίτης
Στις ακτές του Πιπεριού φωλιάζουν επίσης και σπάνια θαλασσοπούλια, όπως ο αιγαιόγλαρος, οι θαλασσοκόρακες, οι μύχοι και οι αρτέμιδες. Η πλούσια χλωρίδα και πανίδα του νησιού και κυρίως η σημασία του ως βιότοπου απειλούμενων ειδών οδήγησαν την πολιτεία να το χαρακτηρίσει μνημείο της φύσης και αυστηρά προστατευόμενο καταφύγιο της άγριας ζωής. 
Θαλασσοκόρακες

Πηγή: www.alonissos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου