Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου 2014

Επίσκεψη στην Ainola, το σπίτι του Sibelius στη Φινλανδία

Ο Γιαν Σιμπέλιους είναι ο εθνικός συνθέτης της Φινλανδίας. Άρχισε να σπουδάζει νομικά, αλλά γρήγορα τα παράτησε και άρχισε μουσικές σπουδές στο Ελσίνκι και μετά στο Βερολίνο και στη Βιέννη. Τα έργα του αρχικά ήταν εμπνευσμένα από τη γερμανική μουσική, γρήγορα όμως στράφηκε προς τους μύθους της πατρίδας του και έγινε το σύμβολο του φινλανδικού εθνικισμού. Το 1892 έγραψε το συμφωνικό του ποίημα «Κούλεβρο», για το οποίο πήρε ισόβια επιχορήγηση από τη φινλανδική κυβέρνηση. Σπουδαία έργα του είναι οι 7 συμφωνίες του, τα συμφωνικά ποιήματά του: «Μια σάγα», «Καρελία», «Ο κύκνος της Τουονέλας», «Φινλανδία», με το οποίο ο Σιμπέλιους έγινε γνωστός σ' όλο τον κόσμο. 
Το 1904 αποσύρθηκε σ' ένα υπέροχο σπίτι στις όχθες της λίμνης Tuusula στην πόλη Järvenpää, όπου συνέθεσε τα πιο πολλά κομμάτια του.
Η περιοχή είναι πανέμορφη και αξίζει οπωσδήποτε μια επίσκεψη για να δείτε το υπέροχο σπίτι αλλά να πάρετε μια γεύση από φινλανδική λίμνη. 
 
 
Το σπίτι ονομάζεται Ainola, που σημαίνει η γη της Aino, όπως λεγόταν η σύζυγος του μουσικού. Έχει αρκετά δωμάτια, τα οποία έχουν παραμείνει σχεδόν όπως ήταν όταν ζούσε εκεί η οικογένεια του συνθέτη. 
Αυτό που ξεχωρίζει σίγουρα είναι το πιάνο του Σιμπέλιους, όπου σύνθετε πολλές μελωδίες.

   
Στιγμιότυπα από τη ζωή της οικογένειας στο σπίτι
   
 Η αγαπημένη του ασχολία φυσικά!
Στον κήπο υπάρχει ο τάφος του συνθέτη (πέθανε το 1957) και της συζύγου του που πέθανε μετά από 12 χρόνια. Οι 5 κόρες τους πούλησαν το σπίτι στο κράτος και τώρα πια λειτουργεί σαν μουσείο. 
Πως θα πάτε
Το σπίτι είναι ανοιχτό από Μάιο ως το Σεπτέμβριο, Τρίτη-Κυριακή και το εισιτήριο στοιχίζει 7 ευρώ. Για να πάτε εκεί, μπορείτε να πάρετε λεωφορείο από το κεντρικό σταθμό του Ελσίνκι με κατεύθυνση προς Javernpaa και να ζητήσετε από τον οδηγό τη στάση Ainola. Το σπίτι είναι "κρυμμένο" μέσα σε δέντρα και δεν φαίνεται από το δρόμο. Υπάρχει όμως πινακίδα που δείχνει την κατεύθυνση. 
 
 
Ο συνθέτης είχε δύο απαιτήσεις από τον αρχιτέκτονα: Να υπάρχει ένα γραφείο με θέα στη λίμνη και ένα πράσινο τζάκι στην τραπεζαρία. Δεν είχε εγκατασταθεί δίκτυο ύδρευσης στο σπίτι γιατί ο ίδιος δεν ήθελε να τον ενοχλεί κανένας θόρυβος την ώρα που δούλευε. Υπήρχε όμως από την αρχή ηλεκτρισμός και τηλέφωνο. 
 
Τα δωμάτια έχουν θέα στην πανέμορφη λίμνη!

Στο εσωτερικό του σπιτιού δεν επιτρέπονται οι φωτογραφίες. Μπορείτε όμως να αγοράσετε κάρτ ποστάλ από το μικρό μαγαζάκι που υπάρχει εκεί. Οι φωτογραφίες από τα δωμάτια είναι από το website www.sibelious.fi.
 
 
Το δωμάτιο με το εντυπωσιακό πράσινο τζάκι και το γραφείο του
   
Η βιβλιοθήκη και η κουζίνα
  
Το γραφείο του Σιμπέλιους και το πιάνο του
Μετά την επίσκεψη σας στο σπίτι μπορείτε να πάτε στην Κοντινή πόλη Javernpaa, μια μικρή αλλά όμορφη πόλη στις όχθες της λίμνης. 
Έχει πολλά εστιατόρια και καφετέριες για να καθίσετε. Επίσης μπορείτε να απολαύσετε την υπέροχη λίμνη και να κάνετε βόλτες εκεί. 
Ο εντυπωσιακός πίδακας
H λίμνη με τα νούφαρα
tips
* Επισκεφτείτε την πόλη Jarvenpaa, είναι περίπου 5 λεπτά με το λεωφορείο από το σπίτι του Σιμπέλιους. Από εκεί μπορείτε να γυρίσετε στο Ελσίνκι με λεωφορείο ή τρένο.
* Αεροπορικά εισιτήρια για Ελσίνκι
Το Ελσίνκι είναι από τις πιο όμορφες πρωτεύουσες που έχουμε επισκεφτεί. Δείτε κι άλλες αναρτήσεις μας  εδώ για να καταλάβετε περισσότερα. 
* Τα ξενοδοχεία της πόλης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου