Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Τα σπήλαια του Σκότζιαν

Χιλιάδες υπόγειοι λαβύρινθοι κρύβονται στα βάθη του ορεινού όγκου Καρστ της Σλοβενίας, κοντά στην Αδριατική θάλασσα. Τα σπήλαια του Σκότζιαν (Škocjan Caves) είναι από τα πιο άγρια και θεαματικά σπήλαια που υπάρχουν. 
Στα άδυτα των σπηλαίων βρίσκονται οι πιο παράξενοι σχηματισμοί σταλακτιτών. Περνώντας μέσα από βράχους ο επισκέπτης κατηφορίζει σε μια αίθουσα γεμάτη σταλαγμίτες που υψώνονται από το έδαφος και ενώνονται με σταλακτίτες. Είναι σαν να βρίσκεται σε ένα δάσος από στήλες! 

Μέσα από τα σπήλαια περνά τμήμα του ποταμού Ρέκα, σχηματίζοντας έναν καταρράκτη. Αυτό το υπόγειο κανάλι έχει 3,5 μ. μήκος, 10-60 μ. πλάτος 

Το πάρκο των σπηλαίων ανήκει στα μνημεία φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και κάθε χρόνο δέχεται περισσότερους από 90.000 επισκέπτες. 
Οι σπηλιές βρίσκονται περίπου 45 μέτρα κάτω από τη γη. Η ξενάγηση είναι πάντα οργανωμένη με διάρκεια 1,5 ώρα. Κατά την ξενάγηση ο επισκέπτης περπατά 3 χλμ απόσταση και το χαμηλότερο σημείο είναι 144 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.  Η θερμοκρασία εκεί κάτω είναι περίπου 12 βαθμοί. 
  
 Αρχαιολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι στα σπήλαια κατοικούσαν άνθρωποι κατά τα προϊστορικά χρόνια. Εξαιτίας της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας και του κλίματος ένα καταπληκτικό οικοσύστημα έχει αναπτυχθεί.   Τη νύχτα τριγύρω φτερουγίζουν νυχτερίδες που κατά τη διάρκεια της ημέρας κρέμονται ανάποδα. 
tips
* Ζακέτα οπωσδήποτε καθώς έχει κρύο εκεί κάτω!
* Να ξέρετε ότι έχει πάρα πολύ υγρασία.
* Θα περπατήσετε περίπου 500 σκαλιά.
* Σε πολλά σημεία ο επισκέπτης δεν βλέπει το τέρμα του γκρεμού, μόνο απέραντο κενό!! 

8 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Δεν ξέρω αν έχετε πάει εκεί και τα περιγράφετε, καλό είναι να το λέτε. Τα σπήλαια είναι πράγματι μαγευτικά, δεν ξέρεις τι να πρωτοθαυμασεις κατά τη διάρκεια μιας αρκετά μεγάλης διαδρομής που δεν γίνεται όλη με τα πόδια αλλά και με τραινάκι. Δεν είναι καθόλου επικίνδυνα και υπάρχουν συνέχεια φύλακες. Φυσικά απαγορεύονται οι φωτογραφίες.
    Εκεί ζει και μια μικρή άχρωμη σαλαμάνδρα που είναι το σύμβολο της περιοχής.
    Δίπλα από την είσοδο υπάρχει αίθουσα προβολής ενός πολύ ενημεροτικού βίντεο για την ιστορία-γεωλογία της περιοχής. Όσοι πάτε, μην το χάσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγγνώμη, ενημερωτικού, ήθελα να γράψω σωστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτά με το τρενάκι που γράφεις και για τον Τρίτωνα ισχύουν και για τα παραπάνω σπήλαια; Ξέρω πως ισχύουν για την Postojna

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εννοώ τα σπήλαια κοντά στη Λιουμπλιάνα
    http://disaki.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστούμε για τα σχόλια. Το κείμενο το έγραψα σύμφωνα με όσα έλεγε το website του σπηλαίου. Δεν είδα τίποτα σχετικό με τρενάκι, οι ξεναγήσεις γίνονται με τα πόδια.

    Για κάθε μέρος που έχουμε πάει πάντα γράφουμε τη δικιά μας εμπειρία. Για τα υπόλοιπα μέρη φροντίζουμε να διασταυρώνουμε όσα διαβάζουμε ώστε να γράφουμε σωστά και χρήσιμα πράγματα.
    Στο συγκεκριμένο μέρος δεν έχουμε πάει αλλά θέλουμε να πάμε ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παιδιά, με συγχωρείτε, μάλλον μπέρδεψα τα σπήλαια, γιατί τα είδα την ίδια μέρα. Με εντυπωσίασαν περισσότερο της Postojna. Τρίτωνας υπάρχει κι εδώ.
    Πληροφορίες στις διευθύνσεις:
    http://whc.unesco.org/en/list/390

    http://www.sloveniaholidays.org/slovenia-holidays/slovenia-caves/skocjan-caves

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναι πρέπει να είναι φοβερά ωραία όλα τα σπήλαια της περιοχής!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το 2003 επισκέφτηκα το σπήλαιο της Postojna. Όπως όλα τα σπήλαια είναι καλό αλλά δεν με εντυπωσίασε. Πιστεύω ότι έχουμε πολύ πιο όμορφα εδώ. Βέβαια το μεγάλο του ατού είναι το ποτάμι. Δυστυχώς τότε δεν ήξερα για το Škocjan. Είναι στο πρόγραμμα για άλλη φορά. Έτσι κι αλλιώς η Σλοβενία είναι μια κούκλα!

    http://disaki.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή