Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Ταξιδιωτικές συμβουλές για το Ντουμπάι

Εδώ θα βρείτε χρήσιμα στοιχεία και αριθμούς για το Ντουμπάι καθώς και τις βασικές πληροφορίες που χρειάζεται ένας ταξιδιώτης. 
Νόμισμα: Ντίρχαμ των ΗΑΕ. 1 δολάριο ΗΠΑ = 3,67 AED (ντίρχαμ).
Τοπική ώρα: GMT + 4.
Ηλεκτρικό ρεύμα: 220/240 v, πρίζες αγγλικού τύπου.
Καιρός: Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 10°C τις πιο ψυχρές νύχτες του χειμώνα (Δεκ-Μαρ) έως 49°C τις πιο ζεστές καλοκαιρινές ημέρες (Ιουν-Αυγ).

Η καλύτερη εποχή για ταξίδι είναι από Οκτώβριο έως Απρίλιο, όταν οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές για πολλές ώρες απόλαυσης στην παραλία και γλυκιές βραδιές για νυκτερινές εξόδους.
Εμβόλια: Δεν χρειάζονται ειδικά εμβόλια.
Θεώρηση διαβατηρίου: Οι υπήκοοι του Συμβουλίου Συνεργασίας Αραβικών χωρών δεν χρειάζονται θεώρηση διαβατηρίου. Στους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και των περισσοτέρων χωρών της Δυτικής Ευρώπης και της Άπω Ανατολής χορηγείται δωρεάν θεώρηση διαβατηρίου 30 ημερών κατά την άφιξή τους, με δικαίωμα παράτασης. Οι υπόλοιποι πρέπει να ζητήσουν τη θεώρηση διαβατηρίου μέσω κάποιου τοπικού γραφείου ή ξενοδοχείου.
Ένδυση: Βαμβακερά ρούχα που δεν εφαρμόζουν σφιχτά στο σώμα είναι η καλύτερη επιλογή για το ηλιόλουστο κλίμα που επικρατεί καθ'όλη τη διάρκεια του έτους. Το καλοκαίρι χρειάζεται καπέλο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τις χειμωνιάτικες βραδιές η ψύχρα μπορεί να σας ξαφνιάσει και καλό είναι να έρθετε εξοπλισμένοι για πολύ δυνατό κλιματισμό. Αν και γενικά στο Ντουμπάι τα ήθη δεν είναι αυστηρά, πρέπει να είστε σεμνά ντυμένοι όταν κυκλοφορείτε στην πόλη. Αν ταξιδέψετε πιο έξω πρέπει να φοράτε μακριές φούστες ή παντελόνι και όχι εξώπλατα μπλουζάκια, ιδιαίτερα κατά το Ραμαζάνι.
Συμπεριφορά σε δημόσιους χώρους: Κάποιοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι στην προσωπική συμπεριφορά σε δημόσιους χώρους - η μέθη και η ανοικτή εκδήλωση συναισθημάτων προσβάλλουν τα μουσουλμανικά ήθη και είναι παράνομα.

Ασφάλεια: Είναι γεγονός ότι το Ντουμπάι είναι μια από τις ασφαλέστερες πόλεις στον κόσμο, με πολύ χαμηλή εγκληματικότητα. Η περιήγηση στην πόλη είναι επομένως πολύ ασφαλής. Βέβαια, το Ντουμπάι είναι μια μεγαλούπολη και πρέπει να τηρούνται οι προφυλάξεις που υπαγορεύει η κοινή λογική. Οι γυναίκες δεν θα δυσκολευτούν να εξερευνήσουν την πόλη μόνες. Ωστόσο, ντύσιμο που δεν προκαλεί θα σας εξασφαλίσει και μικρότερο βαθμό ανεπιθύμητης προσοχής στα πιο παραδοσιακά μέρη της πόλης.
Πότε να πάτε
Το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, η ζέστη μπορεί να είναι αφόρητη, ενώ η υγρασία συχνά αγγίζει το 90%. Ωστόσο, πολλοί επιλέγουν να επισκεφθούν το Ντουμπάι τότε, καθώς τους προσελκύουν οι αρκετά μειωμένες τιμές σε πολλά ξενοδοχεία και το φεστιβάλ αγορών Summer Surprises που προσφέρει ιδιαίτερα συμφέρουσες εκπτώσεις.
 Η καλύτερη εποχή είναι από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, και είναι τότε που οι περισσότεροι επιλέγουν να επισκεφθούν το Ντουμπάι, καθώς οι θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 20 και 30 βαθμών Κελσίου περίπου.
Το Dubai Shopping Festival που πραγματοποιείται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο είναι ισχυρός πόλος έλξης, και τότε η πληρότητα των ξενοδοχείων αγγίζει το ζενίθ. Εάν λοιπόν σκέπτεστε να επισκεφθείτε το Ντουμπάι την περίοδο εκείνη, είναι αναγκαίο να κάνετε κράτηση πολύ νωρίτερα. Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ντουμπάι, το Art Dubai, το Rugby Sevens και άλλες εκδηλώσεις που επωφελούνται των ιδανικών καιρικών συνθηκών

Κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου, όλοι όσοι επισκέπτονται το Ντουμπάι, ανεξαρτήτως θρησκείας, υποχρεούνται να νηστεύουν σε δημόσιους χώρους καθ'όλη τη διάρκεια της επίσκεψής τους. Η νηστεία δεν αφορά μόνο τρόφιμα και ποτά, αλλά και το κάπνισμα. Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι δύσκολο να βρει κανείς τρόφιμα, ακόμη και νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, εάν επισκεφθεί το Ντουμπάι όσο διαρκεί το Ραμαζάνι. Ωστόσο, τα περισσότερα εστιατόρια που λειτουργούν με άδεια σερβίρουν αλκοόλ από τις 7 μ.μ.
 Ενώ το Ραμαζάνι ενδέχεται να αποτελέσει μια ασυνήθιστη εμπειρία για τους επισκέπτες του Ντουμπάι που δεν είναι μουσουλμάνοι, είναι επίσης και η περίοδος που νιώθει κανείς πραγματικά την ντόπια κουλτούρα σε ολόκληρη την πόλη. Το ιφτάρ (η διακοπή της νηστείας) είναι μια μοναδική εμπειρία. Οι εορτασμοί ξεκινούν με τη διακοπή της νηστείας το σούρουπο και συνεχίζονται μέχρι αργά το βράδυ. Κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου στήνονται ειδικές σκηνές ιφτάρ, οι οποίες ανοίγουν κάθε βράδυ για τους εορτασμούς. Τα ξενοδοχεία του Ντουμπάι προσφέρουν πολυτελή δείπνα ιφτάρ καθ'όλη την περίοδο αυτή.
Ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος να συμμετάσχει στους εορτασμούς και να γευθεί τις ντόπιες μεσανατολίτικες σπεσιαλιτέ και το τσάι στο ρυθμό της αραβικής μουσικής. Μπορεί ακόμη να σταθείτε τυχεροί - να συναντήσετε έναν οργανοπαίχτη ουντ και να ακούσετε τον γλυκό ήχο της αραβικής μουσικής παράδοσης.

Εκδρομές και ξεναγήσεις στο Ντουμπάι

(Με πληροφορίες από emirates.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου