Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Το άγαλμα της ελευθερίας γίνεται 125 χρονών!

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα των ΗΠΑ, το επιβλητικό Άγαλμα της Ελευθερίας, γιορτάζει την εβδομάδα αυτή τα 125 χρόνια του στη Νέα Υόρκη, προτού κλείσει για ένα χρόνο για εργασίες συντήρησης.

 Η "γηραιά κυρία", που αποτελεί δώρο σε ένδειξη φιλίας, που προσφέρθηκε από τη Γαλλία στους Αμερικανούς το 1886, θα απολαύσει την Παρασκευή όλες τις τιμές, σε μια τελετή στα πρότυπα εκείνης που πραγματοποιήθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1886, όταν εγκαινιάστηκε, παρουσία του αμερικανού Προέδρου Γκρόβερ Κλίβελαντ.



Παγκόσμιο σύμβολο της ελευθερίας, το άγαλμα του Αλσατού γλύπτη Φρεντερίκ Ογκίστ Μπαρτόλντι αγαπήθηκε πολύ από εκατομμύρια μετανάστες. Ήταν για πολλά χρόνια η πρώτη εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών μετά από ένα μακρύ ταξίδι στον Ατλαντικό.
  
Την Παρασκευή 28/10, 125 από αυτούς, από περισσότερες από 40 χώρες θα πολιτογραφηθούν στο Liberty Island, το νησί όπου είναι στημένο το άγαλμα στις εκβολές του ποταμού Χάντσον, στο νότιο τμήμα του Μανχάταν.
 Κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής των "γενεθλίων", που θα αρχίσει με τον αμερικανικό εθνικό ύμνο και τη "Μασσαλιώτιδα", η ηθοποιός Σιγκουίρνι Γουίβερ θα διαβάσει "Το Νέο Κολοσσό", ένα ποίημα της Έμμα Λάζαρους που είναι χαραγμένο εν μέρει στο βάθρο του αγάλματος πριν ο Υπουργός Εσωτερικών Κεν Σαλασάρ παραδώσει ένα δώρο στον Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας στη Νέα Υόρκη Φιλίπ Λαλιό σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για αυτό που έλαβαν πριν από 125 χρόνια.
   
Ένας στολίσκος, αποτελούμενος από εμπορικά, ιδιωτικά και δημόσια πλοία θα πάει στη συνέχεια να χαιρετίσει το άγαλμα, όπως πριν από 125, πριν από μια μεγάλη επίδειξη πυροτεχνημάτων.
Δεν κλείνει για πρώτη φορά
Τουριστικό αξιοθέατο που υποδέχεται ετησίως εκατομμύρια τουρίστες, το χάλκινο άγαλμα, του οποίου η μεταλλική δομή σχεδιάστηκε από τον Γκουστάβ Άιφελ, είναι από το 1984 στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Είχε ήδη κλείσει το 1984, για να καταστεί δυνατή η ανακαίνισή του πριν από την πρώτη εκατονταετία του, το 1986, που σημαδεύτηκε από τέσσερις μέρες εορταστικών εκδηλώσεων. Είχε κλείσει και πάλι για αρκετά χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. 

Αυτή τη φορά, θα παραμείνει κλειστό για περίπου ένα χρόνο, από τις 29 Οκτωβρίου για εσωτερικές ανακαινίσεις, κυρίως των κλιμάκων και των ανελκυστήρων.

  
Μερικά στοιχεία για το άγαλμα
Eικονίζει την Ελευθερία ως γυναικεία μορφή και βρίσκεται σε ένα νησάκι στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης.
Η ιδέα του αγάλματος ανήκει στον Γάλλο ιστορικό Εντουάρ ντε Λαμπουλέ, ο οποίος πρότεινε να κατασκευαστεί ένα μνημείο προς τιμήν της γαλλοαμερικανικής φιλίας, όπου την προτομή αυτή του αγάλματος την είχε δει από την μορφή του Φωτοφόρου Απόλλωνος, η βάση του αγάλματος βασίζεται στο Κολοσσό της Ρόδου. 


Όταν τελείωσε, το αμερικανικό Κογκρέσο αποφάσισε να τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο νησάκι, από όπου είναι ορατό σε όποιον μπαίνει ή βγαίνει από το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Εγκαινιάστηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1886.
Το άγαλμα ζυγίζει 225 τόνους και καλύπτεται από ένα περίβλημα χαλκού. Το ύψος του, χωρίς τη βάση, είναι 46,5 μέτρα, ενώ με τη βάση διπλασιάζεται. Στο εσωτερικό του, 168 σκαλιά επιτρέπουν την άνοδο στο κεφάλι και άλλα 54 στο χέρι, που κρατάει τον πυρσό.
Η βάση του φιλοξενεί από το 1972 το Μουσείο Μετανάστευσης.


Με πληροφορίες από wikipedia και www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου