Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011

Στη λίμνη της Καστοριάς

Η λίμνη της Καστοριάς, μια από τις ομορφότερες των Βαλκανίων, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη φυσιογνωμία, την ιστορία και την εξέλιξη της πόλης. Έχει χαρακτηριστεί ως «Μνημείο Φυσικού Κάλλους» από το Υπουργείο Πολιτισμού και έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Φύση 2000». Η έκτασή της είναι περίπου 28 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μέγιστο βάθος της περίπου 9,5 μέτρα. Στην περιοχή υπάρχουν εννέα ρέματα που καταλήγουν στη λίμνη. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι το ρέμα του Ξηροπόταμου.

Εκτός από τα ρέματα και το νερό της βροχής, η λίμνη Ορεστιάδα τροφοδοτείται και από πολλές υπολίμνιες πηγές. Είναι υγρότοπος μεγάλης σημασίας για τα υδρόβια, αλλά και για τα αρπαχτικά πουλιά και χρησιμεύει ως περιοχή αναπαραγωγής, διατροφής και διαχείμανσης.
 
Συντηρεί πλούσια ορνιθοπανίδα - περίπου 200 είδη - που περιλαμβάνει σπάνια και απειλούμενα είδη, προστατευόμενα από τη διεθνή και εθνική νομοθεσία. Χαρακτηριστικότερα από αυτά είναι οι λαγγόνες και οι αργυροπελεκάνοι, τέσσερα είδη ερωδιών, οι βουβόκυκνοι, οι αγριόπαπιες, οι νυχτοκόρακες, οι κορμοράνοι και πολλά παρυδάτια πουλιά.
 
Πέρα από τον μεγάλο αριθμό πουλιών που φιλοξενεί, είναι η μοναδική λίμνη στην Ελλάδα, στην οποία υπάρχουν σημαντικής έκτασης παρόχθια δάση υδρόφιλων δέντρων, που συνιστούν έναν από τους σπανιότερους οικότοπους της Ευρώπης.

Η λίμνη της Καστοριάς είναι η δεύτερη πιο παραγωγική σε αλιεύματα λίμνη της Ελλάδας. Τα είδη των ψαριών που υπάρχουν στη λίμνη είναι ο κυπρίνος (Γριβάδι), η πέρκα, το τσιρώνι, το γλήνι, ο γουλιανός , η τούρνα, η πλατίκα το πρικί και η πεταλούδα.
Η λίμνη παγωμένη
Αναμφισβήτητα είναι η ωραιότερη λίμνη της Ελλάδας και οι επισκέπτες μαγεύονται από την ομορφιά της. Γύρω από τις ακτές της λίμνης έχουν κατασκευαστεί αρκετές πλατείες και πάρκα. Ο επισκέπτης της Καστοριάς μπορεί να περπατήσει κατά μήκος της λίμνης πάνω στα γραφικά πλακόστρωτα μονοπάτια και να θαυμάσει την μοναδική ομορφιά της λίμνης, όλες τις εποχές του χρόνου. 
Διαφορετική κάθε εποχή, ιδιαίτερα όμορφη την ημέρα αλλά και τη νύχτα με το φως των αστεριών...κάθε φορά που την βλέπεις αλλάζει όψη και χρώματα. 

tips
* Το χειμώνα έχει πολύυυυυυυυυυ κρύο αλλά η θέα της παγωμένης λίμνης αποζημιώνει!
* Ετοιμαστείτε να βγάλετε αμέτρητες φωτογραφίες με φόντο τη λίμνη, τα πτηνά και όλο το υπέροχο τοπίο!
* Βρείτε τουριστικό οδηγό για την Καστοριά εδώ


Πληροφορίες και φωτογραφίες από το www.kastoria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου