Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Τα καλύτερα αξιοθέατα της Στοκχόλμης

Η Στοκχόλμη, μια από τις πιο όμορφες πρωτεύουσες του κόσμου, είναι χτισμένη σε 14 νησιά που συνδέονται μεταξύ τους με 57 γέφυρες. Τα πανέμορφα κτίρια, το πράσινο,ο καθαρός αέρας και η εγγύτητα προς το νερό είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτής της πόλης.
Με 750 χρόνια ιστορία και πλούσια πολιτιστική ζωή, η Στοκχόλμη προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από παγκοσμίου φήμης μουσεία και αξιοθέατα. Τα περισσότερα από τα αξιοθέατα της πόλης μπορείτε να τα επισκεφτείτε  με τα πόδια, και υπάρχει. Δείτε τα 10 καλύτερα αξιοθέατα της σουηδικής πρωτεύουσας:

1. Gamla Stan
Eίναι ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα διατηρημένα μεσαιωνικά κέντρα πόλεων στην Ευρώπη, και ένα από τα κύρια αξιοθέατα της Στοκχόλμης. Εκεί τα πάντα είναι σαν ένα ανοιχτό μουσείο γεμάτο αξιοθέατα, καταστήματα, αγορές, καφετέριες και εστιατόρια. Είναι διμοφιλές μέρος για αγορές χειροποίητων προιόντων. 

 
Τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, με τα κτίριά τους σε τόσες πολλές διαφορετικές αποχρώσεις του χρυσού, δίνουν στο Gamla Stan το μοναδικό χαρακτήρα του. Ακόμη και τώρα κελάρια και τοιχογραφίες από το Μεσαίωνα μπορούν να βρεθούν πίσω από τις προσόψεις. Στις  χιονισμένες μέρες του χειμώνα η περιοχή μοιάζει βγαλμένη από ένα βιβλίο ιστορίας.


2. Το βασιλικό παλάτι
Η επίσημη κατοικία της βασιλικής οικογένειας, είναι ένα από τα μεγαλύτερα παλάτια του κόσμου με πάνω από 600 δωμάτια. Εκτός από τις αίθουσες δεξιώσεων, υπάρχουν 5 ενδιαφέροντα μουσεία στο παλάτι, συμπεριλαμβανομένου του βασιλικού οπλοστασίου,το μουσείο με τα βασιλικά κοστούμια και πανοπλίες. 
Μην χάσετε την παρέλαση των στρατιωτών και την καθημερινή αλλαγή της φρουράς.

Το πλοίο με το όνομα Bάσα είναι το μόνο πλοίο του 17ου αιώνα που διατηρείται ως τις μέρες μας. Το 95% των αρχικών τμημάτων του διατηρείται μέχρι και σήμερα και είναι στολισμένο με εκατοντάδες σκαλιστά γλυπτά, καθιστώντας το πλοίο Bάσα ένα μοναδικό κόσμημα τέχνης και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του κόσμου.
Το πλοίο αυτό μπορείτε να το δείτε στο ειδικό μουσείο που φτιάχτηκε στη Στοκχόλμη, το οποίο φιλοξενεί και άλλες εννέα εκθέσεις, ένα πλήρες και οργανωμένο κατάστημα, καθώς και ένα εστιατόριο πρώτης κατηγορίας. Η ταινία για το πλοίο Βάσα προβάλλεται σε δεκαέξι γλώσσες. Το Μουσείο Bάσα προσελκύει τους περισσότερους επισκέπτες από οποιοδήποτε άλλο μουσείο σε ολόκληρη τη Σκανδιναβία. Αξίζει να επισκεφτείτε τη Στοκχόλμη, έστω και μόνο για να δείτε το πλοίο αυτό.
 

Στις 10 Αυγούστου 1628 ένα μεγάλο πολεμικό πλοίο ξεκίνησε από το λιμάνι της Στοκχόλμης. Ήταν ολοκαίνουριο και είχε πάρει το όνομα Vasa από το οικόσημο της κυβερνούσας δυναστείας Vasa. Για την επισφράγιση της επίσημης και λαμπερής εκδήλωσης καθέλκυσης του πλοίου, εκτοξεύτηκαν πυροβολισμοί από τα πλευρά του πλοίου ως πολεμικός χαιρετισμός. Το Bάσα βυθίστηκε, παίρνοντας μαζί του τουλάχιστον 30 ή ίσως και 50 ζωές ανθρώπων από τα 150 μέλη του πληρώματος. Έπρεπε να περάσουν 333 χρόνια για να μπορέσει το πλοίο να ξαναδεί τον ουρανό της Στοκχόλμης.

Το Skansen αποτελείται από το παλαιότερο ανοιχτό μουσείο στον κόσμο και το ζωολογικό κήπο της Στοκχόλμης, σε μια όμορφη τοποθεσία στο Royal Djurgården με θέα πάνω από όλα της Στοκχόλμης.
 
Αυτό είναι το σωστό μέρος για να δείτε την ιστορία της Σουηδίας σε μικρογραφία. 150 φάρμες και κατοικίες από διάφορα μέρη της χώρας έχουν αποσυναρμολογηθεί και έχουν μεταφερθεί εδώ. Θα βρείτε όμορφα μαγαζιά με φυσητά γυαλιά, κεραμικά, ένα αρτοποιείο, πολλά αρχοντικά και άλλα. Μπορείτε επίσης να δείτε όλα τα ζώα που κατάγονται από την Σκανδιναβία, όπως  άλκη, λύγκες και αρκούδες.
 Στην περίοδο των Χριστουγέννων γίνεται με χριστουγεννιάτικη αγορά, παραδοσιακό σουηδικό χριστουγεννιάτικο μπουφέ και ενδεχομένως χιόνι. 

 Άνοιξε το Μάιο του  2010 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα μέρη παγκοσμίως για εκθέσεις σύγχρονης φωτογραφίας. Φιλοξενεί ταυτόχρονα 4 μεγάλες εκθέσεις και 20 μικρότερες.

Το Δημαρχείο, με το χαρακτηριστικό κωδωνοστάσιο με τα 3 χρυσά στέμματα, είναι ένα από τα πιο διάσημα κτίρια στη Στοκχόλμη. Είναι χτισμένο από οκτώ εκατομμύρια τούβλα, και έχει έναν ψηλό πύργο ύψους 106 μέτρων. Το Δημαρχείο είναι ανοιχτό για το κοινό αλλά μόνο με ξεναγήσεις. Μπορείτε επίσης να ανεβείτε στο εσωτερικό του πύργου και να απολαύσετε μια φανταστική θέα πάνω από την πόλη. 

Μεγάλη συλλογή τέχνης από τον 20 αιώνα ως σήμερα, με έργα των Πικάσο, Νταλί, Ματίς και άλλους.  
Η γκαλερί βρίσκεται σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον στο νησί  Skeppsholmen. Περιλαμβάνει ένα εργαστήρι για παιδιά, μαγαζί και εστιατόριο με εκπληκτική θέα.  

 Είναι το εθνικό μουσείο της Σουηδίας με συλλογές από παλαιότερους πίνακες, αγάλματα καθώς επίσης και σχέδια και χειροτεχνίες. 

 
Η εξερεύνηση της  Στοκχόλμης από το νερό είναι μια απολαυστική εμπειρία. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές εκδρομές για να διαλέξετε ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας (Κάτω από τις γέφυρες της Στοκχόλμης, το Royal Canal tour, Historical Canal Tour και early Good Morning Stockholm Tour). Όλα επικεντρώνονται στην  κεντρική Στοκχόλμη και διαρκούν από 50 λεπτά έως 2 ½ ώρες. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι κρουαζιέρες είναι περιορισμένες.  
 Επίσης υπάρχει το Hop On Hop Off, ένας ευέλικτος τρόπος για να δείτε τη Στοκχόλμη από το νερό. Το εισιτήριο είναι  για απεριόριστο αριθμό διαδρομών κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 24 ωρών. Μπορεί επίσης να συνδυαστεί με το λεωφορείο (Open Top Tour Bus).
Το Archipelago Race  είναι ιδανικό για εκείνους που θέλουν να δουν το αρχιπέλαγος, αλλά δεν έχουν πολύ χρόνο. Σε ένα γρήγορο σκάφος Speedo, μπορείτε να πάρετε μια αίσθηση για το αρχιπέλαγος και 30.000 νησιά του, σε λιγότερο από 2 ώρες.

Το πρώτο εθνικό πάρκο του κόσμου, αποτελεί έναν πράσινο πνεύμονα που σχηματίζει  ένα τόξο πάνω από έξι μίλια μακριά, που εκτείνεται γύρω και μέσα στην πόλη.
Στο πάρκο μπορείτε να συναντήσετε πολλά ζώα, όπως  ελάφια και λαγούς, αλεπούδες, ακόμη και άλκες σπάνια πουλιά, πεταλούδες και έντομαΥπάρχει μια αφθονία  πραγμάτων για να δείτε: μουσεία, ένα πάρκο ψυχαγωγίας, θέατρα, κάστρα, ξενοδοχεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολλές κατοικίες από διαφορετικές ιστορικές περιόδους, λόφους με αιωνόβια δέντρα, βελανιδιάς, λίμνες, ρυάκια, έλη και κανάλια,  λιβάδια με αγελάδες που βόσκουν, άλογα και πρόβατα, απομονωμένα σημεία για κολύμπι, βραχώδεις λόφους και περιοχές με άγρια​​, παρθένα φύση, όπου θα έχετε δυσκολία να πιστέψετε ότι βρίσκεστε στη μέση μιας μεγάλης πόλης
 tips
* Mε την stockholm card έχετε δωρεάν εισόδους σε μουσεία και άλλα αξιοθέατα.
* Κατεβάστε δωρεάν ταξιδιωτικό οδηγό εδώ 
* Επιλέξτε ένα από τα πολλά ξενοδοχεία της πόλης. Δείτε τα όλα εδώ!

7 σχόλια:

  1. Πληρέστατο και άκρως ενδιαφέρον. Μπράβο παιδιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίο άρθρο!! Συγχαρητήρια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαίνεται ωραία πόλη για δροσερές διακοπές :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι ιδανική για Καλοκαίρι, αφού η μέση θερμοκρασία τον Ιούλιο είναι 25 βαθμοί ενώ τον Αύγουστο 17! Σας ευχόμαστε σύντομα να πάτε και να περάσετε τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πολυ καλο αρθρο,η θερμοκρασια τον Μαιο ξερει κανεις ποσο ειναι συνηθως,για να ξερω τη ρουχα να παρω μαζι μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δες εδώ σε αυτή τη σελίδα έχει την μέση θερμοκρασία αλλά και ψηλότερη/χαμηλότερη θερμοκρασία για τον Μάιο
      http://www.holiday-weather.com/stockholm/averages/may

      Διαγραφή