Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Στρασβούργο, η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων!

Το Στρασβούργο  είναι η πρωτεύουσα και η κυριότερη πόλη του νομού Bas-Rhin και της περιφέρειας της Αλσατίας στη βορειοανατολική Γαλλία και βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Ρήνου. Είναι μία πόλη που διατηρεί το ιστορικό της κέντρο και για το λόγο αυτό είναι και ιδιαίτερα γραφική.
Το ιστορικό  κέντρο της πόλης, που έχει καταταχθεί στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της  Ουνέσκο. Μπορείτε να το ανακαλύψετε περπατώντας , με το ποδήλατο , με το καραβάκι,  ή με το μίνι τραμ. Μία πόλη με αυθεντικές παραδόσεις που είναι ταυτόχρονα μοντέρνα και κοσμοπολίτισσα !
Δεν πρέπει να χάσετε:
 Τον καθεδρικό της Νοτρ-Νταμ με το αστρονομικό  ρολόι. 
 Αποπερατώθηκε το 1439 και είναι το εμβληματικότερο μνημείο της πόλης. Γοτθικό κτίσμα από κοκκινωπό ψαμμίτη, με έναν πύργο ύψους 142μ.

- La Petite France «Πετίτ Φρανς »

Η συνοικία των βυρσοδεψών την οποία διασχίζουν αρκετοί βραχίονες του ποταμού Ιλ. Μια μικρή περιοχή, η πιο γραφική και εντυπωσιακή του Στρασβούργου, με  τα παραδοσιακά ξύλινα σπίτια της και τα κανάλια της, είναι πραγματικά πανέμορφη. 

- Τις σκεπαστές γέφυρες και την πανοραμική θέα από το φράγμα Βομπάν 
Ο υδατοφράκτης Vauban, που κατασκευάστηκε το 17ο αιώνα για αμυντικούς κυρίως σκοπούς, αποτελεί έξοχο σημείο για να απολαύσετε την όμορφη θέα στο ιστορικό συγκρότημα του Γκραν Ιλ. 
Την πλατεία Ρεπουμπλίκ (République)  
  Πλατεία με μεγαλοπρεπή μνημεία που ανεγέρθηκαν κατά τη γερμανική περίοδο.(1871-1918)

- Την συνοικία των ευρωπαϊκών κοινοτικών κτιρίων.
  Tο Συμβούλιο της Ευρώπης , το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από το 1958  στο Στρασβούργο συνέρχεται το συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, εναλλάξ με το Λουξεμβούργο.

Το Παλάτι Ρόχαν (Rohan)
  
Υπέροχο δείγμα μπαρόκ αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα που στεγάζει το αρχαιολογικό μουσείο, το μουσείο διακοσμητικής τέχνης και το μουσείο καλών τεχνών. 
 Ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Γαλλίας,  στεγάζει μεγάλες συλλογές από πίνακες, αγάλματα, γραφικές τέχνες και πολλά άλλα από την Ιμπρεσιονιστική περίοδο μέχρι και σήμερα. Απολαύστε ένα καφεδάκι στην όμορφη και μεγάλη ταράτσα του μουσείου. 

- Το Πάρκο Ορανζερύ (Orangerie)
Ένα μεγάλο και εντυπωσιακό πάρκο, αφιερωμένο στη Ζοζεφίνα, τη γυναίκα του Ναπολέων. Μπορείτε να κάνετε κανό στη λίμνη ή να κάνετε ρομαντικούς περιπάρους στον μικρό καταρράκτη. 
 
Υπάρχει επίσης ένας ζωολογικός κήπος με μαιμούδες και λύγκες, ανάμεσα σε πολλά ζώα, καθώς και το καταφύγιο πελαργών. 

- Τις μπυραρίες και τα winstubs
 Μικρά εστιατόρια, χαρακτηριστικά σε όλη την Αλσατία, όπου θα απολαύσετε πιάτα της Αλσατίας με συνοδεία ενός καλού κρασιού. Μαγαζιά με ζεστή ατμόσφαιρα, με ξύλικα τραπέζια στρωμένα με κόκκινα καρό τραπεζομάντηλα.  Όταν ο καιρός είναι καλός, τα περισσότερα μαγαζιά βγάζουν τραπέζια έξω. 
                                          Δοκιμάστε Flameukeusche και Choucroute

-Χριστούγεννα στο Στρασβούργο
Το Στρασβούργο θεωρείται η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων. Διατηρεί μια φαντασμαγορική χριστουγεννιάτικη αγορά από το 1570!! Γνωστή ως  Christkindelmärik, μαζί με το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου, υπάρχουν εκεί από το μεσαίωνα. Θεωρείται ότι από την Αλσατία ξεκίνησε το έθιμο στολισμό του έλατου, για αυτό και στο Στρασβούργο αποδίδεται ο τίτλος της πρωτεύουσας των Χριστουγέννων. 
 Η ιστορία θέλει κατά τα μεσαιωνικά χρόνια, να παίζεται "το παιχνίδι του παραδείσου" μπροστά από τις εκκλησίες την παραμονή των Χριστουγέννων. Στόλιζαν ένα δέντρο με μήλα, που συμβόλιζε το δέντρο του παραδείσου. Αυτό το έθιμο εξαπλώθηκε και μετά από αρκετές παραλλαγές υπάρχει και σήμερα με το στόλισμα του έλατου. 
Αν βρίσκεστε στο Στρασβούργο την περίοδο των Χτιστουγέννων, ενημερωθείτε για εκδηλώσεις, κονσέρτα και άλλα πολιτιστικά δρώμενα στην πόλη.

Tips
* Αγοράστε το Strasbourg Pass, που σας ανοίγει τις πόρτες της πόλης για 3 ημέρες. Δωρεάν παροχές και πολλές εκπτώσεις θα σας επιτρέψουν να ανακαλύψετε τα μνημεία και τα ιστορικά σημεία που δεν πρέπει να χάσετε, με το δικό σας ρυθμό και με τις δικές σας επιλογές με 11,90 € ( το Strasbourg pass ενηλίκων) και με 5,90€ (το Strasbourg Pass Junior) μόνο. 
 * Στο Στρασβούργο μπορείτε να πάτε με τρένο από το Παρίσι, σε 2 ώρες και 20' από το Σαρλ-ντε-Γκωλ ή το σιδ.σταθμό Εστ (Est).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου