Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Οι ομορφότερες πόλεις της Νορμανδίας

Η ιστορία της Νορμανδίας (περιοχή της βορειοδυτικής Γαλλίας) πηγάζει από τη θαλασσινή εποποιία των Βίκινγκς. Αυτοί οι φοβεροί πειρατές ορμώμενοι από την Δανία και τη Νορβηγία, έσπειραν τον τρόμο για έναν αιώνα, άφησαν όμως πίσω τους μία σημαντική πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά. 
Οι πόλεις που δεν πρέπει να χάσετε:

Ρουέν (Rouen)  

Πόλη της τέχνης και της ιστορίας, επονομάστηκε απ'τον Βίκτορα Ουγκώ "η Πόλη με τα εκατό καμπαναριά", και από τον Σταντάλ "Αθήνα του Γοτθικού ρυθμού". Πολλά κτήρια υπέστησαν ζημιές από τους βομβαρδισμούς κατά την διάρκεια του 2ου παγκόσμιου πολέμου, ευτυχώς όμως διασώθηκαν αρκετά.


Aνακαλύψτε:

- Τον καθεδρικό της Νοτρ-Νταμ, γοτθικού ρυθμού, που πέρασε στην αιωνιότητα από τον Κλοντ Μονέ.

 - Τις γοτθικές εκκλησίες (Αβαείο Σεντ-Ουέν/Saint-Ouen,  Σεν-Μακλού/Saint-Maclou, Σεν-Γκοντάρ/Saint-Godard, Σεν-Βιβιέν/Saint-Vivien).

Το Δημαρχείο και ο ναός St. Ouen

- Saint-Maclou, Μέγαρο Bourgtheroulde, Αίθουσα των Εισαγγελέων.

-Maison sublime, το παλαιότερο εβραϊκό μνημείο της Ευρώπης, μοναδική μεσαιωνική διατηρημένη Yeshiva (σχολή της Τορά) στον κόσμο.

-Το Γκρο-ζ-Ορλόζ ( Le Gros Horloge), αστρονομικό ρολόι του 14ου αιώνα.

-Την πλατεία της Παλιάς Αγοράς (Βιέ-Μαρσέ), τόπος μαρτυρίου της Ιωάννας της Λορένης (Ζαν-Ντ'Αρκ/Jeanne dArc) κατά τον εκατονταετή πόλεμο. Στις 30 Μαίου του 1431 κάηκε ζωντανή στην πυρά. Ένας μεγάλος σταυρός αναρτήθηκε στο τόπο μαρτυρίου.

Vieux Marche

 -Τα μεσαιωνικά σπίτια με τις ξύλινες προσόψεις, (περίπου 2.000) και τους πεζόδρομους, καθώς και τη συνοικία των παλαιοπωλών.
-Το Μουσείο
 Καλών Τεχνών(Beaux-Arts), το μουσείο Γκρο-Ορλόζ (Gros-Horloge), το μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το μουσείο Κεραμικής, το μουσείο Σιδηρουργίας Le Secq des Tournelles, το μουσείο Αντικών, το Εθνικό Μουσείο Εκπαίδευσης, το Μουσείο της Ζαν-Ντ'Αρκ , το Μουσείο Φλωμπέρ (Flaubert), το μουσείο ποτάμιας και θαλάσσιας Ναυσιπλοίας.
-Τον πύργο Ζαν-Ντ'Αρκ, το παλάτι όπου φυλακίστηκε και δικάστηκε η Ζαν Ντ'Αρκ (Ιωάννα της Λωραίνης)

-Τα περίχωρα: την κοιλάδα του Σηκουάνα, και τα νορμανδικά αββαεία όπως το Ζυμιέζ (labbaye de Jumièges), το χωριό Ζιβερνί, την πόλη Ετρετά και τους γκρεμούς της.


Χάβρη (Havre)  

Πόλη της τέχνης και της ιστορίας (πρώτη νορμανδική πόλη), με αρχιτεκτονική που έχει καταγραφεί στην παγκόσμια κληρονομιά της ανθρωπότητας, γοητεύει με την περίεργη ομορφιά της. Εξαιρετικό παράδειγμα μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής ανάπτυξης, η Χάβρη παντρεύει ταυτόχρονα τα θέλγητρα μιας δραστήριας πόλης, το δυναμισμό ενός μεγάλου ευρωπαϊκού λιμανιού και τη γοητεία ενός παραθαλάσσιου θέρετρου. Ο πλούτος των μουσείων της υπενθυμίζει ότι ο ιμπρεσιονισμός γεννήθηκε εδώ. Η πόλη τιμήθηκε επίσης με το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής.   

 

Aνακαλύψτε :

- Tην παραλία μήκους 2 χμ, τον όρμο του Σηκουάνα και τα πανοραμικά σημεία με τη μαγευτική θέα.


-
Το σύγχρονο κέντρο της πόλης με την αρχιτεκτονική του Ογκύστ Περέ, καταγεγραμμένο στη παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
-
Το Μουσείο Καλών Τεχνών Μαλρό (Beaux-Arts Malraux), (που περιέχει τη δεύτερη σπουδαιότερη ιμπρεσιονιστική συλλογή της Γαλλίας μετά το Παρίσι)
- Την εκκλησία Σεν-Ζοζέφ
 (Saint-Joseph), το μοναστηριακό κοινόβιο του Γκραβίλ (Graville) 11ος-13ος αι. ,τον καθεδρικό της Νοτρ-Νταμ 16ος-17ος αι.
-
Το "σπίτι του εφοπλιστή"  La maison de larmateur

 
- Το διαμέρισμα της ανοικοδόμησης
- Το λιμάνι (επισκέψεις με πλοίο ή ξεναγήσεις με ακουστικά ) 

  - Το οδοιπορικό του Ιμπρεσιονισμού
-
Τη γέφυρα της Νορμανδίας 

 

Καν (Caen)  
 Αποκαλείται και "πόλη με τα εκατό καμπαναριά ", απαριθμεί κάπου σαράντα εκκλησίες, μερικές από τις οποίες διατηρούν μόνο ένα πλαϊνό τοίχο . Μία μακρά ιστορία προίκισε την πόλη με πολλά ιστορικά μνημεία , εκ των οποίων τα κυριότερα (δύο αβαεία και ο πύργος ) χτίστηκαν από τον Γουλιέλμο τον κατακτητή τον 11ο αιώνα. 
Aνακαλύψτε  : 
- το  Mνημείο (Μémorial ) της Caen
 - το Αβαείο Οζ-Ομ και την εκκλησία του, Σεντ-Ετιέν (σημερινό δημαρχείο της Καέν).
- το Αβαείο Ο-Νταμ και την εκκλησία του, Τρινιτέ.
- τον πύργο του Γουλιέλμου του κατακτητή .
- τα απομεινάρια των οχυρώσεων, και
 κυρίως τον πύργο Λερουά (Tour Leroy).

- το Μουσείο Καλών Τεχνών, στο εσωτερικό του πύργου.
 - το Σπίτι των Κατράν (Quatrans), ένα παραδοσιακό σπίτι του 14ου αιώνα (Maison des Quatrans).
- το μουσείο του Ταχυδρομείου,
 ένα παραδοσιακό σπίτι που χρονολογείται από το 15ο αιώνα.
-
 Το Μπον-Σαβέρ (Bon-Sauveur) παρεκκλήσι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό μνημείο και τους κήπους του.


Η Νορμανδία έχει άλλες 2 τοποθεσίες που έχουν χαρακτηριστεί παγκόσμια κληρονομιά από την UNESCO, 5 ακόμα "πόλεις Τέχνης και Ιστορίας (Auge, Cotentin, Coustances, Elbeuf, Fécamp και Dieppe) και 5 χωριά χαρακτηρισμένα ως τα πιο όμορφα χωριά της Γαλλίας (Beuvron-en-Auge, Lyons-la-Forêt, Barfleur, Saint-Céneri-le-Gérei και Le Bec Hellouin). 
Ανακαλύψτε επίσης το Παλάτι Καρούζ (Château de Carrouges) κοντά στην Ορν και τα 36 αββαεία και μοναστηριακά κοινόβια που σηματοδοτούν την ιστορική διαδρομή των νορμανδικών αββαείων.

Aλλες τοποθεσίες που δεν πρέπει να χάσετε

- το Μον-Σεν-Μισέλ (Mont Saint-Michel) και το αβαείο του, "αριστούργημα του δυτικού πολιτισμού", το Μον-Σεν-Μισέλ ορθώνεται στην καρδιά ενός τεράστιου όρμου όπου εισβάλουν οι μεγαλύτερες παλίρροιες της Ευρώπης.  


 - Η Ταπισερί των Μπαγιέ (Tapisserie de Bayeux) χαρακτηρισμένη "μνήμη του Κόσμου", είναι ένα κέντημα 70 μέτρων που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Η κατασκευή της παραμένει ένα μυστήριο. Ο μύθος λεει πως το κέντησε η βασίλισσα Ματθίλδη με τη βοήθεια των κυριών της συνοδείας της. Άλλοι υποστηρίζουν πως είναι έργο μοναχών από το νότο της Αγγλίας και άλλοι υποθέτουν πως κατασκευάστηκε στο Σομύρ. Μυθολογικά ζώα, καράβια των Βίκινγκς, Νορμανδοί και Σάξονες ιππείς στολίζουν τα κατορθώματα του Γουλιέλμου και του αντιπάλου του Χάρολντ (που διεκδικούσε το θρόνο της Αγγλίας). 
 - Το χωριό Ζιβερνί (Giverny) στην είσοδο της Νορμανδίας , 75 χμ. από το Παρίσι και 60 χμ. από την Ρουέν. Το Ζιβερνί αρχίζει να γίνεται διάσημο το 1883, όταν ο ζωγράφος Κλοντ Μονέ ενθουσιασμένος από την περιοχή εγκαταστάθηκε εκεί με τη σύντροφό του και τα παιδιά τους. Ο Μονέ και άλλοι τριάντα περίπου αμερικανοί ζωγράφοι, που εγκαταστάθηκαν αργότερα στη περιοχή, μετέτρεψαν το Ζιβερνί σε μια "ιμπρεσιονιστική" διασημότητα. Ο Μονέ, ερωτευμένος με την τοποθεσία, παρέμεινε εκεί μέχρι το θάνατό του. 


(Με πληροφορίες από http://gr.franceguide.com)

3 σχόλια:

  1. apo tis pio entiposiakes kai endiaferouses periohes tis Europis!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι καταπληκτικά, μπορώ να πω ότι μου άρεσε περισσότερο και από το Παρίσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολύ εντυπωσιακή περιοχή,πανέμορφη!!τυχαίνει να εχω συγγενείς και μου δώθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω πολλούς ανθρώπους σε όλη την Γαλλία ,τους Νορμανδούς τους αγάπησα πολύ..διαφορετικοί απο τούς υπόλοιπους Γάλλους..σας εύχομαι να διοργανώνετε όμορφα ταξίδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή