Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Οι αγορές (σουκ) του Ντουμπάι

Οι αγορές (σουκ) του Ντουμπάι είναι διάσημες σε ολόκληρο τον κόσμο. Πάνω από όλα μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την αγορά χρυσού και την αρχαία σκεπαστή αγορά, αλλά και την αγορά με τα ηλεκτρονικά είδη, την ψαραγορά, την κρεαταγορά, τη λαχαναγορά, καθώς και την αγορά με τα αρώματα και τα μπαχαρικά. Όλες οι αγορές βρίσκονται στην Ντέιρα, μία περιοχή του Ντουμπάι που σφύζει από ζωή. Τα σουκ δεν είναι πια λαβύρινθοι όπως παλιά αλλά εξακολουθούν να αποτελούν φιλόξενους χώρους για εμπόριο και καλοπροαίρετο παζάρι.
Για να ολοκληρώσετε την εμπειρία των τοπικών αγορών, πηγαίνετε στην αγορά υφασμάτων στο Bur Dubai, μόλις πέντε λεπτά με άμπρα (τοπικά θαλάσσια ταξί). Εξαιρουμένης της ψαραγοράς, καλύτερη ώρα για να επισκεφθείτε τα σουκ είναι το απόγευμα προς βραδάκι, όταν η εμπορική δραστηριότητα βρίσκεται στο ζενίθ της.


 
Αγορά Χρυσού (Gold Souk) – Το Ντουμπάι και ο χρυσός πάνε πακέτο – και πράγματι, αυτή η αγορά είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί επισκέπτονται το Ντουμπάι. Εκπληκτικές βιτρίνες σε κάθε κατάστημα.
Gold souk στο Dubai Mall


Διάσημο σ' ολόκληρο τον κόσμο από τη δεκαετία του 1940 όταν οι έμποροι και οι επιχειρηματίες από την Ινδία και το Ιράν έφερναν τα προϊόντα τους σ' αυτή την περιοχή, η αγορά χρυσού Dubai Gold Market στη Deira (γνωστή απλά και ως Gold Souk) αποτελεί έναν σημαντικό λόγο για τον οποίον κανείς θα επιλέξει το Ντουμπάι για τις διακοπές του.
Με μια τεράστια επιλογή από καταστήματα, η απίστευτη ποικιλία των προϊόντων αλλά και οι εξαιρετικές τιμές τους, καθιστούν το Dubai Gold Market τον απόλυτο παράδεισο για τους λάτρεις του χρυσού. Όλες οι βιτρίνες είναι γεμάτες με βραχιόλια, κολιέ, δαχτυλίδια, διαμάντια, πολύτιμους λίθους, ρουμπίνια, ζαφείρια και πολλά άλλα, γεγονός που καθιστά το Gold Souk μια από τις πιο δημοφιλείς τουριστικές στάσεις στη Μέση Ανατολή. Ειδικά τη νύχτα φαντάζει πραγματικά υπέροχο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 10 τόνοι χρυσού κυκλοφορούν ανά πάσα στιγμή στην αγορά Dubai Gold Market. Να κάνετε σκληρό παζάρι και να θυμάστε ότι ο χρυσός τιμολογείται με βάση το βάρος του (αναζητήστε την διεθνή τιμή της ημέρας στις εφημερίδες εάν θέλετε να πάρετε το θέμα στα σοβαρά). Από εκεί και πέρα αυτό που θα μπορέσετε να διαπραγματευτείτε είναι η αξία της δουλειάς που έχει πάνω του το κόσμημα.
Όπως θα περίμενε κανείς, τα θέματα ασφαλείας λαμβάνονται σοβαρά υπ' όψιν γι' αυτό και όλες οι συναλλαγές παρακολουθούνται. Παρ' όλα αυτά, οι μικροκλοπές αποτελούν περιστασιακά πρόβλημα, γι'αυτό να είστε προσεκτικοί σε μέρη όπου συρρέει κόσμος.

Ψαραγορά
Mια εκπληκτική ποικιλία ψαριών με πάμπολλα είδη που δεν έχετε ξαναδεί. Το πλύσιμο και το καθάρισμα των ψαριών αλλά και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ εμπόρων αποτελούν θέαμα συναρπαστικό όσο και μία ιδιαίτερη τελετουργία. Η ψαραγορά είναι ανοιχτή από τις 5.30 έως τις 11 το πρωί, ενώ η διπλανή λαχαναγορά ανοίγει λίγο αργότερα.


 Η αγορά μπαχαρικών (Spice Souk)
 
Πραγματική επίθεση στις αισθήσεις, με μυρωδιές κάθε λογής μπαχαρικών να ξεχύνονται στα στενά δρομάκια της.

Αγορά Υφασμάτων (Textile Souk)
 Βρίσκεται στο Bur Dubai - ένα ουράνιο τόξο χρωμάτων, ένας θησαυρός υφασμάτων, πλεκτών και κεντημάτων από όλο τον κόσμο.

Οι περισσότερες αγορές λειτουργούν από τις 9 το πρωί ως τις 10 το βράδυ.

Με πληροφορίες από www.emirates.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου