Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Χριστούγεννα στην Κοπεγχάγη

Η Κοπεγχάγη είναι από νωρίς στολισμένη με πολύχρωμα φωτάκια, χριστουγεννιάτικα δέντρα, όμορφες βιτρίνες στα καταστήματα, υπαίθριες αγορές.
Η πιο σημαντική ημέρα - ειδικά για να παιδιά - είναι η παραμονή των Χριστουγέννων, στις 24 Δεκεμβρίου. Οι περισσότεροι Δανοί θα περάσουν το απόγευμα γιορτάζοντας με τους κοντινότερους συγγενείς τους και ανταλλάσσοντας δώρα. Αρκετοί θα πάνε και στην απογευματινή λειτουργία στην εκκλησία πριν το χριστουγεννιάτικο δείπνο.


 
Το παραδοσιακό μενού των Χριστουγέννων αποτελείται από πάπια ή χοιρινό ψητό, ή σε μεγάλες οικογένειες από χήνα. Σε κάθε περίπτωση το κρέας συνοδεύεται από βραστές πατάτες, κόκκινο λάχανο βρασμένο με κάποιο ειδικό χαρακτηριστικό τρόπο, μια παχιά καφέ σάλτσα, πατάτες τηγανισμένες σε ζάχαρη και ένα γλυκόξινο ζελέ. Το μενού είναι περίεργο, αλλά παραδοσιακό. Για επιδόρπιο οι Δανοί τρώνε ένα κρύο χυλό βασισμένο σε ρύζι και αμύγδαλα με βανίλια και ζάχαρη και ζεστό σιρόπι κεράσι. Το γλυκό ονομάζεται "Ris a l'amande" (το όνομα είναι γαλλικό) και ο οικοδεσπότης βάζει μέσα ένα ολόκληρο αμύγδαλο - τα υπόλοιπα είναι κομμένα σε μικρά κομμάτια. Όποιος βρει το αμύγδαλο κερδίζει ένα μικρό δωράκι γνωστό ως το "δώρο του αμυγδάλου" ("mandelgaven") αλλά θα πρέπει να φροντίσετε να μη φάτε το αμύγδαλο πριν οι υπόλοιποι καλεσμένοι το έχουν δει.
Δείτε τι μπορείτε να κάνετε στην Δανέζικη πρωτεύουσα την περίοδο των Χριστουγέννων:

Στο εθνικό μουσείο
Στις 4, 11, και 18 Δεκεμβρίου στις  12 - 3μμ, θα μάθετε τα πάντα για τον Νisse. Είναι ένας κοντούλης άντρας, μοιάζει με νάνο. Φοράει κόκκινα ρούχα και κόκκινο καπέλο και έχει μακρυά άσπρα γένια. Είναι πολύ έξυπνος και σαν τον Άγιο Βασίλη πηγαίνει όπου θέλει χωρίς να τον δει κανείς! Περιμένει κέρασμα την παραμονή των Χριστουγέννων. Πιστεύεται ότι αν δεν έχει κέρασμα γίνεται πολύ κακός και κανείς Σκανδιναβός δεν ξεχνά να αφήσει κάτι! Δεν είναι και ιδιαίτερα χαρούμενο μυθικό πλάσμα, μάλλον παράξενο και ιδιόμορφο! Πάντως αποτελεί σύμβολο των Χριστουγέννων σε όλη τη Σκανδιναβία και θα δείτε τη φιγούρα του να ποζάρει σε πολλά αντικείμενα (ποτήρια, κούπες, πετσέτες κ.λ.π). Στο μουσείο υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που θα ενθουσιάσουν τα παιδιά. Οι μεγάλοι θα χαλαρώσουν πίνοντας glögg στο εστιατόριο και αγοράζοντας δωράκια στο όμορφο μαγαζί του μουσείου. 


Διασκέδαση στο Tivoli
Το πάρκο Tivoli μπορεί να είναι ανοιχτό μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες με την ιδιότητα του πάρκου αναψυχής, αλλά μπορείτε να το επισκεφτείτε ακόμα και το χειμώνα, ωστόσο χωρίς να είναι δυνατό να δοκιμάσετε τα περισσότερα από τα παιχνίδια. Αναφερόμαστε στην περίοδο πριν τα Χριστούγεννα, από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων, όπου το πάρκο μεταμορφώνεται σε Χριστουγεννιάτικη αγορά. Η τιμή εισόδου εξακολουθεί να είναι 75 DKK για τους ενήλικες.
Θα βρείτε παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα στολίδια καθώς και λιγότερο παραδοσιακά σε λογικές τιμές. Επίσης μπορείτε να γευστείτε χριστουγεννιάτικες λιχουδιές και πολλά άλλα καλά και να δοκιμάσετε την τύχη σας στο πατινάζ στον πάγο, καθώς τμήμα της λίμνης μεταμορφώνεται σε πίστα.
Μην χάσετε τοφεστιβάλ βεγγαλικών που γίνεται από τις 26 ως τις 30 Δεκεμβρίου, κάθε απόγευμα στις 20:45. 

Christmas Angling Tour
 H Δανία περιτριγυρίζεται από θάλασσα και είναι γνωστή για την ναυτική της παράδοση αλλά και το ψάρεμα. Μπορείτε να ξεφύγετε από την βαβούρα της πόλης και να έχετε μια μοναδική εμπειρία στα νερά κοντά στην πόλη. Όλα τα σύνεργα του ψαρέματος δίνονται από τις εταιρίες που οργανώνουν τις σύντομες εκδρομές που αναχωρούν από Lautrupkaj, Kalkbrænderihavne. 


Στο μαγαζί "Δανέζικης Τέχνης και Χριστουγέννων" έχετε την ευκαιρία όλο το χρόνο να αγοράσετε προϊόντα που σχετίζονται με τα δανέζικα Χριστούγεννα. Το μαγαζί προσελκύει κυρίως τουρίστες αν και αυτό είναι κυρίως επειδή οι Δανοί προτιμούν να φτιάχνουν οι ίδιοι τα στολίδια τους. Μπορείτε να βρείτε οτιδήποτε από μπάλες για το δέντρο μέχρι παιχνίδια και χειροτεχνίες για παιδιά και μεγάλους. Ο καταστηματάρχης είναι πολύ φιλικός και δεν χάνει την ευκαιρία να εξηγήσει σε όποιον ενδιαφέρεται τις δανέζικες παραδόσεις. Το κατάστημα βρίσκεται στο κέντρο της πόλης κοντά στην πλατεία του δημαρχείου και έτσι είναι πολύ εύκολο να το επισκεφτείτε.

Ο ζωολογικός κήπος
Ο ζωολογικός κήπος είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί περιλαμβάνει πάρα πολλά ζώα και γιορτάζει τα Χριστούγεννα ιδιαίτερα τις τρεις Κυριακές του Δεκεμβρίου. Ακολουθήστε τους επιστάτες καθώς ταίζουν τα ζώα, επισκεφτείτε το εργαστήρι του Αη Βασίλη στο Elephant house, όπου υπάρχουν πολλές δραστηριότητες για τα παιδιά.

Χριστουγεννιάτικες αγορές
Υπάρχουν πολλές σε όλη την πόλη. Επισκεφτείτε την παραδοσιακή αγορά Axeltorv, με τα ξύλινα σπιτάκια που πουλάνε πολλά χριστουγεννιάτικα δώρα και προιόντα. 
Δείτε το τοπικό χριστουγεννιάτικο πανηγύρι στο Frederiksberg, όπου μπορείτε αγοράσετε παραδοσιακά δανέζικα στολίδια, γλυκά και φαγητό, παιχνίδια, κοσμήματα, κάρτες και δώρα. Κάθε μέρα υπάρχει και μια νέα δραστηριότητα στο εργαστήρι για τα παιδιά και στη σκηνή υπάρχει μουσική και διασκέδαση. 
Η περιοχή Nyhavn μεταμορφώνεται κυριολεκτικά στο πιο όμορφο σημείο της πόλης με έντονη τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Στην αγορά θα βρείτε πολλά χριστουγεννιάτικα χειροποίητα αντικείμενα, καθώς και παραδοσιακά προϊόντα που αξίζει να δοκιμάσετε. Παράλληλα με τις όχθες της θάλασσας στο παλιό λιμάνι, οι πάγκοι στήνονται και στολίζονται προσφέροντας δανέζικες σπεσιαλιτέ όπως æbleskiver και glögg. 


Πίστα Πατινάζ
Επισκεφτείτε τη  μεγαλύτερη τεχνητή εξωτερικού χώρου πίστα πατινάζ  στο Skating Rink Genforeningspladsen.  
Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε το καινούριο παγοδρόμιο έκτασης 1500 τ.μ  "Vinterlys" (Winter light) στην πλατεία Toftegårds.  Το εντυπωσιακό εδώ είναι ότι καθώς κάνετε πατινάζ ο φωτισμός κινείται σύμφωνα με τις κινήσεις σας δίνοντας μια καινούρια και ιδιαίτερη διάσταση στο πατινάζ. 

Royal Copenhagen's Christmas tables 
Η πιο δημοφιλής έκθεση της πόλης την περίοδο των Χριστουγέννων. Κάθε χρόνο στήνονται τραπέζια από νέους καλλιτέχνες και παρουσιάζονται στους δύο ορόφους του Βασιλικού συγκροτήματος (Royal Copenhagen complex). Η παράδοση ξεκίνησε το 1963 και είναι πολύ αγαπητή. Έξι τραπέζια που το καθένα μεταφέρει μια υπέροχη ιστορία σε χριστουγεννιάτικο σκηνικό. 
Στο Royal Cafe, απέναντι από τον πεζόδρομο που φιλοξενεί μια υπαίθρια αγορά, θα απολαύσετε παραδοσιακά γιορτινά γλυκά παρέα με μια αχνιστή κούπα ζεστής σοκολάτα ή glögg.

Επίσκεψη στο Malmo
Αν θέλετε να πάρετε μια μικρή γεύση από Σουηδία, επισκεφτείτε το Malmo, τη Σουηδική πόλη που βρίσκεται μόλις 35 λεπτά μακρυά από την Κοπεγχάγη.



Tips
*Η ημέρα της 24ης Δεκεμβρίου είναι φυσικά αργία καθώς επίσης 25 και 26 Δεκεμβρίου, είναι και αυτές αργίες. Όλα τα μαγαζιά παραμένουν κλειστά όλες αυτές τις ημέρες, κάτι που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας άμα σκέφτεστε να επισκεφτείτε τη Δανία στα τέλη Δεκεμβρίου.
* Καιρός: Ο μήνας των Χριστουγέννων σημαίνει επίσης και τον ερχομό του χειμώνα. Αν και πολλοί περιμένουν "Λευκά Χριστούγεννα" σύμφωνα με τις ρομαντικές παραδόσεις, το φαινόμενα είναι μάλλον σπάνιο στη Δανία. Σύμφωνα με στατιστικές χιόνι την παραμονή των Χριστουγέννων πέφτει μόνο μια φορά κάθε 11 χρόνια. Περισσότερο πιθανό είναι να υπάρχει χιόνι στο έδαφος εκείνη την ημέρα που όμως έχει πέσει κάποιες μέρες νωρίτερα. Γενικά το χιόνι δεν είναι και τόσο συχνό τον χειμώνα. Οι θερμοκρασίες σπανίως πέφτουν κάτω από -5 βαθμούς, αλλά οι ισχυροί άνεμοι που φυσούν τον περισσότερο καιρό στη χώρα κάνουν το κρύο να φαντάζει περισσότερο.
 *Στην Κοπεγχάγη, κατά τη διάρκεια των γιορτών γίνονται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις που αξίζει να δείτε. Ενημερωθείτε για τα δρώμενα της πόλης φτάνοντας εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου