Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Τα δικαιώματά μου στο ακτοπλοϊκό ταξίδι



Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες αποτελούν καθολική υπηρεσία, στην οποία κάθε ευνομούμενη Πολιτεία, που σέβεται τον εαυτό της, οφείλει να διασφαλίζει την πρόσβαση όλων, σε προσιτές τιμές. Ο Νόμος 3709/2008, που ψηφίστηκε, μετά από αγώνες του ΚΕ.Π.ΚΑ., δυστυχώς, δεν κατοχυρώνει, όπως θα έπρεπε, τα δικαιώματα των επιβατών ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Όταν, όμως, ταξιδεύουμε, πρέπει να γνωρίζουμε τα όποια δικαιώματά μας και να τα διεκδικούμε.
  • Σύμφωνα, λοιπόν, με τον νόμο:
  • Μεταφορέας είναι όποιος παρέχει υπηρεσίες θαλάσσιας μεταφοράς.
  • Επιβάτης είναι ο χρήστης των υπηρεσιών θαλάσσιας μεταφοράς.
  • Εκδότης είναι αυτός, που εκδίδει εισιτήρια επιβατών και αποδείξεις μεταφοράς οχημάτων.
  • «Σύμβαση θαλάσσιας μεταφοράς» είναι η σύμβαση μεταξύ του μεταφορέα ή/και του εκδότη και του επιβάτη, με την οποία ο μεταφορέας αναλαμβάνει κατά περίπτωση, την υποχρέωση μεταφοράς του επιβάτη, των αποσκευών του και του οχήματός του, στον τόπο προορισμού και η οποία αποδεικνύεται, με την έκδοση του εισιτηρίου, στον επιβάτη ή της απόδειξης μεταφοράς οχήματος.
  • «Ναύλος» είναι το χρηματικό ποσό, που αναγράφεται, στο εισιτήριο, χωρίς τις κρατήσεις, υπέρ τρίτων και το φόρο προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.)

Το κόκκινο σπίτι της Χαλκίδας

Το κόκκινο σπίτι είναι το σήμα κατατεθέν της Χαλκίδας. Βρίσκεται στην μια άκρη της παραλίας, στο Κρηπίδωμα. Το κτίσμα έχει σχήμα Π. Οι γωνίες είναι χτισμένες με πέτρινους ογκόλιθους και οι τοίχοι με πέτρα. Τα παράθυρα είναι μαρμάρινα και σχηματίζουν αετώματα. 
Το σπίτι είναι χτισμένο πάνω σε βράχο και από τρεις μεριές βλέπει θάλασσα. Είναι ίσως το πιο όμορφο σημείο της παραλίας Χαλκίδας.
http://www.booking.com/city/gr/chalkis.el.html?aid=370440

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Η διάσημη ρόδα της Βιέννης

Το Πράτερ είναι ένα μεγάλο δημόσιο πάρκο στην περιοχή Leopoldstadt στα βορειοανατολικά της Βιέννης. Αρχικά ήταν ένας δρυμός για κυνήγι των ευγενών, αλλά το 1766 ο Ιωσήφ Β΄ τον παρέδωσε ελεύθερα στο κοινό για γενική χρήση. Στην συνέχεια εγκαταστάθηκαν εκεί πολλές ταβέρνες και το περίφημο λούνα παρκ.Είναι μια μεγάλη έκταση, στην οποία βρίσκεται το πλανητάριο και το εθνικό στάδιο Ernst Happel Stadium.  

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Η πιο φημισμένη παραλία της Μήλου

Η πιο φημισμένη παραλία της Μήλου, χάρη στο μοναδικό σεληνιακό τοπίο, είναι το Σαρακήνικο. Ολόλευκοι ηφαιστειακοί σχηματισμοί βράχων με έξοχα βαθυγάλανα νερά. Υπάρχει και ένα μικρό φυσικό λιμανάκι, κλεισμένο ανάμεσα στα βράχια, με αμμουδιά και πρασινογάλανα νερά.
Το τοπίο είναι εκπληκτικό, με συνεχείς εναλλαγές ηφαιστειακών υλικών και άφθονα απολιθώματα.

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Η Πορτάρα της Νάξου

 «Γλύκα μεγάλη είχε το νησί ετούτο, αγαθά τα πρόσωπα των ανθρώπων, σωροί τα πεπόνια, τα ροδάκινα, τα σύκα κι η θάλασσα ήρεμη. Κοίταζα τους ανθρώπους – ποτέ οι άνθρωποι αυτοί δεν τρόμαξαν από σεισμό ή από Τούρκο, και τα μάτια τους δεν καίγουνταν. 
Εδώ η λευτεριά είχε σβήσει τη λαχτάρα για τη λευτεριά, κι η ζωή απλώνουνταν ευτυχισμένο κοιμάμενο νερό. Κι αν κάποτε ταράζουνταν, ποτέ δε σήκωνε τρικυμία. Ασφάλεια ήταν το πρώτο δώρο του νησιού που ένιωσα περιδιαβάζοντας στη Νάξο.» 
(Ν. Καζαντζάκη – «Αναφορά στον Γκρέκο»).
Το μνημείο όμως που κάνει εντύπωση στον επισκέπτη και θεωρείται το «έμβλημα» του νησιού, είναι η Πορτάρα, στο νησάκι του Βάκχου, στην άκρη του λιμανιού. «Πορτάρα» τη λένε από παλιά οι ντόπιοι, για το μεγάλο της μέγεθος. Αυτό το μνημείο που ξέχασε εδώ ο χρόνος, είναι η γιγαντιαία, μαρμάρινη πύλη ναού, αφιερωμένου στον Απόλλωνα. 
http://www.booking.com/region/gr/naxos.el.html?aid=370440

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Οι 5 βαθύτερες λίμνες στον κόσμο ! Πληροφορίες και φωτογραφίες.

Ξεκινάμε λοπόν την περιήγηση μας στις 5 πιο βαθιές λίμνες του κόσμου. 

1) Η λίμνη Βαϊκάλη -Βάθος 1.680 μέτρα !
Βαϊκάλη-Πηγή:http://img.rian.ru
 Τοποθεσία:  Βρίσκεται στη νότια Σιβηρία μεταξύ της Περιφέρειας Ιρκούτσκ στα βορειοδυτικά και τη Μπουργιατία στα νοτιοανατολικά σημείο κοντά στην πόλη του Ιρκούτσκ.


Είναι γνωστή σαν το «Μπλε Μάτι της Σιβηρίας». Στις 29 Ιουλίου του 2008 Ρώσοι ερευνητές καταδύθηκαν με βαθυσκάφος στο βυθό της λίμνης, πετυχαίνοντας ρεκόρ κατάδυσης σε γλυκά νερά. Αποκαλύφθηκε ότι η λίμνη έχει βάθος 1.680 μέτρα, πολύ περισσότερο από όσο πιστευόταν ως τότε!Θεωρείται η αρχαιότερη λίμνη στην γη αφού οι επιστήμονες πιστεύουν ότι δημιουργήθηκε 25 με 30 εκατομμύρια χρόνια πριν.Από το 1996 η ΟΥΝΕΣΚΟ έχει συμπεριλάβει τη λίμνη Βαϊκάλη στον Κατάλογο με τα Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Κατάδυση στο βυθό της Κύθνου

Η θάλασσα και ο βυθός της Κύθνου είναι μοναδικής κλασσικής Αιγαιοπελαγίτικης ομορφιάς που η γεωγραφική της θέση ευνόησε. Τα ισχυρά ρεύματα και τα κύματα “σμιλεύουν” το υποβρύχιο τοπίο, διαμορφώνοντας απίστευτης ομορφιάς ακτογραμμή και καταπληκτικούς υφάλους. 
Ταυτόχρονα εμπλουτίζουν με ζωή τα “άγρια” αυτά νερά και προσφέρουν στους δύτες θέαμα που δύσκολα συναντά κανείς σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Βόλτα στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου

 Σπάνια έχει κάποιος την ευκαιρία να διαβεί 2400 χρόνια ιστορίας, συγκεντρωμένα σε μια έκταση 58,37 εκταρίων που περικλείεται ανάμεσα στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης. Έναν υπέροχο τόπο όπου ακόμα και σήμερα οι 2500 κάτοικοι του μοιράζονται μια θαυμάσια παλέτα πολυεθνικών επιρροών. Τέτοιος τόπος είναι η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης Πόλης που το 1988 συμπεριλήφθηκε στην λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Πολιτισμοί και χρονικές ιστορικές περίοδοι εναλλάσσονται με τρόπο συναρπαστικό καθώς ο επισκέπτης μπαίνει στην Παλιά Πόλη της Ρόδου από την Πύλη της Ελευθερίας ή αλλιώς Θαλασσινή Πύλη.

Top 10 αποδράσεις σε ευρωπαϊκό νησί για αυτή την εβδομάδα

1. Ρόδος
   
Η Ρόδος έχει πλούσια ιστορία από τα αρχαία ακόμα χρόνια και είναι παγκόσμια γνωστή για τα αξιοθέατά της με σημαντικότερο τη μεσαιωνική πόλη. Πανέμορφες παραλίες, αρχαίοι οικισμοί και μοναδική φυσική ομορφιά, δίκαια βάζουν το νησί στην πρώτη θέση της λίστας. 

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Εκδρομή στους καταρράκτες της Δρυμώνας.

Η καταπράσινη Βόρεια Εύβοια κρύβει πολλές φυσικές ομορφιές. Βουνά,δάση και θάλασσα. Μοναδικό τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς είναι οι καταρράκτες του χωριού Δρυμώνα. 

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Οι 10 καλύτερες παραλίες της Ασίας

1. Μποκαράι, Φιλιππίνες
Με μήκος μόνο 7 χιλιόμετρα, το Μποροκάι είναι τόσο μικρό, που μπορείτε άνετα να μετακινείστε με νοικιασμένο ποδήλατο ή μηχανάκι. Αλλά μη σας ξεγελάσει το μικρό του μέγεθος. Έχει πολλές εξαιρετικές παραλίες για να επιλέξετε. Η παραλία Yapak είναι γνωστή για τα όμορφα λευκά κοχύλια της. Η Λευκή Παραλία έχει τέλειο ηλιοβασίλεμα. Η παραλία Balinghai είναι απομονωμένη και ιδανική για νεόνυμφους. Αρκεί να μην πάτε σε περίοδο μουσώνων, και θα συμφωνήσετε ότι είναι από τους καλύτερους προορισμούς του κόσμου.

2. Μαλδίβες
Οι Μαλβίδες αποτελούνται από περισσότερες από 24 ατόλες του Ινδικού Ωκεανού και χιλιάδες μικρά νησάκια. Οι ειδυλλιακές παραλίες, όπως αυτή της ατόλης South Ari στο Nalaguraidhoo, το Νησί του Ήλιου, αποτελούν το όνειρο κάθε λάτρη της άμμου. Κολυμπήστε μέχρι τον κοραλλιογενή ύφαλο ή θαυμάστε τον κατευθείαν από την υπέροχη λευκή αμμουδιά, σε κάποια σημεία του νησιού.

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Σύρος, νησί αλλιώτικο από τα άλλα!

Η Σύρος, ενώ είναι νησί των Κυκλάδων, έχει εντελώς διαφορετικό στυλ λόγω της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Τα σπίτια εδώ δεν είναι λευκά με μπλε παράθυρα, είναι όμως πανέμορφα, εντυπωσιακά και ξεχωριστά. Όλο το νησί είναι σαν να έχει βγει από κάποιον πίνακα. Έχει άλλον αέρα...αρχοντικό!
Λίγα λόγια για την ιστορία του νησιού: Η Σύρος κατοικήθηκε από την παλαιολιθική εποχή. Δεν γνωρίζουμε ποιοί ήταν οι πρώτοι τις κάτοικοι αλλά θα μπορούσε να ήταν Φοίνικες. Ο Όμηρος αναφέρεται στο νησί και το ονομάζει Συριής.
http://www.booking.com/region/gr/syros.el.html?aid=370440

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Δωρεάν ταξιδιωτικοί οδηγοί

 Επειδή το παν για ένα όμορφο ταξίδι, ειδικά όταν πρόκειται για εξωτερικό, είναι η οργάνωση και η συλλογή πληροφοριών για το μέρος που θα επισκεφτούμε, δείτε μερικά site από τα οποία μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν τουριστικούς οδηγούς. Είναι πολύ ενημερωτικοί, με φωτογραφίες, συμβουλές, προτάσεις για αξιοθέατα, εστιατόρια και γενικές πληροφορίες για τον κάθε προορισμό. 
 

Μπορείτε να κατεβάσετε τα αρχεία στον υπολογιστή σας και να τα εκυπώσετε. Τα περισσότερα βέβαια είναι στα αγγλικά. Είναι πολύ βολικοί αυτοί οι οδηγοί αν θέλετε να γλιτώσετε μερικά έξοδα αγοράζοντας κάποιο βιβλίο ή αν δεν βρίσκετε ελληνικό βιβλίο για κάποιο μέρος. 

Ταξιδεύοντας με μωρό

Τα μωρά μεταφέρονται εύκολα και διασκεδάζουν εύκολα. Μπορείτε για παράδειγμα να περάσετε μια μέρα σε ένα μουσείο με το μωρό στο καρότσι ή στο μάρσιπο. Πρόκειται ίσως για το μόνο στάδιο στη ζωή του παιδιού όπου εσείς αποφασίζετε που και πάτε και τι θα κάνετε, για αυτό εκμεταλλευτείτε το! Τα  μωρά συνήθως δείχνουν ενδιαφέρον όπου κι αν πάτε, ενώ σας προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία να συναναστρέφεστε με τους ντόπιους, που συνήθως δείχνουν συμπάθεια στα μωράκια.

Το αρνητικό ενός ταξιδιού με μωρό είναι ότι χρειάζονται πολλά πράγματα, πάνες, αλλαξιές ρούχων, καρότσι, και προτιμούν κάποια ρουτίνα στον ύπνο τους, την ώρα του φαγητού και της καθαριότητας τους. Μπορεί επίσης να είναι πολύ ανήσυχα κατά τη διάρκεια μιας πτήσης ή στο ταξίδι με το τρένο. Πρέπει επομένως να έχετε μαζί σας το φαγητό του, μια πάνα και ένα παιχνιδάκι ή βιβλιαράκι για το ησυχάσετε. 

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Τα 10 πιο παράξενα ξενοδοχεία του κόσμου

1. Ice Hotel, Σουηδία
 Το Ice Hotel βρίσκεται στη Σουηδία. Απλώνεται σε μια έκταση 6 χιλιάδων στρεμμάτων και αποτελεί το μεγαλύτερο παγωμένο ξενοδοχείο στον κόσμο. Όλες του οι εγκαταστάσεις, ακόμα και τα κρεβάτια, είναι φτιαγμένα από χιόνι και πάγο. Οι πελάτες, κοιμούνται μέσα σε θερμικό υπνόσακο, στο ειδικά σχεδιασμένο παγωμένο κρεβάτι, επενδεδυμένο με δέρμα ταράνδου  Το πρωί, το προσωπικό του ξενοδοχείου σερβίρει ζεστό χυμό αφού η μέση θερμοκρασία μέσα στα δωμάτια είναι -8 βαθμοί Κελσίου.  

2. Ξενοδοχείο στο βυθό, Φίτζι

Το ξενοδοχείο Poseidon Undersea Resort βρίσκεται στα Νησιά Φίτζι. Το ξενοδοχείο είναι δέκα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και σχεδόν όλες οι σουίτες έχουν ειδικές τζαμαρίες για να μπορεί ο επισκέπτης να έχει ατελείωτη θέα στο βυθό. 

Οία: 16ος τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη

Το tripadvisor, το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό site, έβαλε την Οία της Σαντορίνης στην 16η θέση των 25 καλύτερων ευρωπαϊκών προορισμών για το 2011. 
Αναλυτικά η λίστα είναι:

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Top 10 ελληνικών νησιών (από την εφημερίδα Guardian UK)

Η εφημερίδα Guardian με βάση διάφορα κριτήρια, έβγαλε μια λίστα με το καλύτερο νησί σε κάθε κατηγορία. Μην ξεχνάτε ότι οι Άγγλοι είναι μόνιμοι και διαχρονικοί τουρίστες των ελληνικών νησιών, άρα ίσως κάτι ξέρουν!

1. Το καλύτερο νεοκλασικό λιμάνι---->Σύμη

Η Σύμη είναι το όγδοο σε μέγεθος ελληνικό νησί του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων.Πλησιάζοντας στο Γιαλό, το φυσικό λιμάνι του νησιού, αντικρίζουμε ατόφια τη φυσιογνωμία της Σύμης. Η Σύμη διατήρησε το νεοκλασικό χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής. Γι’ αυτό κι ανακηρύχθηκε ιστορικός διατηρητέος οικισμός. Τα σπίτια της, δίπατα και τρίπατα, με κεραμιδένιες στέγες και μπαλκονάκια με λιτές σιδεριές έχουν ως χαρακτηριστικό στοιχείο, το χρώμα της ώχρας και τα καφετιά παράθυρα. Είναι κτισμένα αμφιθεατρικά γύρω από το λιμάνι. Φτάνοντας εκεί νομίζεις πως βλέπεις μια σκηνή παλιού ελληνικού θεάτρου. 

Τα πιο παράξενα μπαρ από όλο τον κόσμο


1. Red Sea Star, Eilat, Ισραήλ
Υποθαλάσσιο μπαρ, στα 5 μέτρα βάθος μέσα στην Ερυθρά θάλασσα! Πίνεις ποτό και απολαμβάνεις τη θαλάσσια ζωή κοιτώντας από τα παράθυρα!