Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Πρωτότυπα σπορ στις χιονισμένες Γαλλικές Άλπεις

Πολλά χιονοδρομικά κέντρα προσφέρουν  χειμερινά σπορ νέας αντίληψης, αλλά και κέντρα ευεξίας και περιποίησης. Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι καινούργιες δραστηριότητες που θα καταπλήξουν τους λάτρεις του χιονιού? Κατάδυση κάτω απ'τον πάγο, αναρρίχηση στο πάγο, snowscoot, snowkite και speed-riding. Ακόμα και στο επίπεδο των αρχάριων αυτά τα σπορ προσφέρουν θέαμα !


Κατάδυση κάτω απ'τον πάγο
Η ορεσίβια εκδοχή του "βαθύ μπλε" πραγματοποιείται στο βυθό μιας λίμνης υψόμετρου , κάτω από την παγωμένη της επιφάνεια. Αυτού του είδους η κατάδυση υπόσχεται δυνατές εικόνες από τα διαφορετικά παιχνίδια φωτός που διαθλάται στον "πάγο". Ένας ειδικός εξοπλισμός, επιτρέπει να μην υποφέρει ο δύτης από το κρύο . Πολλά χιονοδρομικά κέντρα προσφέρουν αυτή τη ξεχωριστή εμπειρία, όπωςστη Chamrousse, κοντά στη Γκενόμπλ: Div Extrem,  στη Tignes, το χιονοδρομικό κέντρο σταρ της Ταραντέζ: Tignes Plongee
Στην Orcières 1850, στις Οτ-Απλ (Άνω Άλπεις): Oser plonger και στο Montriond, κοντά στην Αβοριάζ και Μορζίν : Aquaventure.


Αναρρίχηση στον πάγο
Οι "Κουρτίνες" πάγου,  τα εφήμερα γλυπτά πάγου που αιωρούνται στα βραχώδη τοιχώματα, οδήγησαν σε μια μια νέα εκδοχή ορειβασίας - αναρρίχησης. Με μια ειδική τεχνική που βασίζεται στα ειδικά παπούτσια αναρρίχησης και στο συντονισμό"τσεκουριού πάγου και έλξης". Αυτό το θεαματικό σπορ διδάσκεται στους μαθητευόμενους, σε συγκεκριμένα σημεία πάγου! 
 
Το άθλημα αυτό πραγματοποιείται στον ίσκιο, από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο , μερικές φορές και πάνω σε εντυπωσιακούς τεχνητούς τοίχους πάγου... που ποτίζονται με πολύ κόπο για να διατηρηθούν!  Οι "πιονέροι" οδηγοί αυτού του είδους αναρρίχησης  έχουν ανακαλύψει υπέροχες τοποθεσίες στους ορεινούς όγκους του Μον-Μπλαν , της Βανουάζ, των Ουαζάν-Εκρέν (Oisans-Ecrins) και του Κευρά (Queyras), χαρακτηριστικά...
- Το "Ice Climbing Ecrins"  το οποίο επιβάλεται (τον Ιανουάριο) σαν το ομορφότερο κέντρο που ελκύει ερασιτέχνες και φανατικούς των χειμερινών σπορ, στην Αρζεντιέρ ('Argentière) στο Πεύ ντεζ-Εκρέν (Pays des Ecrins) (Άνω-Άλπεις)

- Σχολές πάγου θα βρείτε επίσης στο Courchevel, το χιονοδρομικό κέντρο σταρ των Τρουά Βαλέ, στο Champagny-en-Vanoise, χιονοδρομικό κέντρο-χωριό που συνδέεται με τη Plagne.
- Ένα όμορφο φυσικό"γήπεδο για παιχνίδια"στον ορεινό όγκο του Μον Μπλαν (Mont-Blanc) με τη διάσημη Compagnie des Guides de Chamonix
Snowkite και speed-riding
Φοράμε τα πέδιλα του σκι ή πέρνουμε μια σανίδα snowboard αλλά δεν χρησιμοποιούμε τους αναβατήρες, γιατί "ωθούμαστε" από τον αέρα !  Αυτά τα δύο υβριδικά και ολοκαίνουργια σπορ συνδυάζουν το δύδιμο"χιόνι και αέρας" για να απολαύσετε τη ταχύτητα και το γλίστρημα στο χιόνι . Ωστόσο προϋποθέτουν καλή φυσική κατάσταση όπως και καλή γνώση της τεχνικής. 
Η εκμάθηση ξεκινάει σ' ένα αναγνωρισμένο κέντρο,  έπειτα  συνεχίζεται πάντα με σύνεση και μεγάλη προσοχή,  γνωρίζοντας την επικινδυνότητα των αθλημάτων αυτών. Το snowkite βασίζεται στη χρήση ενός  "χαρταετού" σαν "ιστοσανίδα", για το γλίστρημα σε μεγάλες εκτάσεις πάγου. Είναι διαφορετικό από το speed-riding, που μοιάζει περισσότερο με το αλεξίπτωτο πλαγιάς (parapente) και ευνοεί  τα άλματα, την απογείωση και το γλίστρημα σε πλαγιές.
Για ταχύτητα και δυνατές εμπειρίες Speedriding, για όλα τα επίπεδα, θα πάτε στις πλαγιές του Σανσύ (Sancy), στην Ωβέρνη: Aerospeed
  
Σχολές  snowkite,θα βρείτε  στα μεγάλα χιονισμένα πεδία του Βερκόρ (Vercors), στο Gliss-Kite, στο Σεμνόζ , πίστα η οποία αξιοποιεί τα χιονισμένα τοπία γύρω από τη Λίμνη Ανεσύ (Annecy)
Σχολές speed-riding θα βρείτε στην κοιλάδας Φρεζύ (Fréjus), στο Paradiski, Tarentaise και στην  κοιλάδα του Ουμπαϊγl (Ubaye).

Αναρρίχηση πάγου ή αλεξίπτωτο πλαγιάς 
"Αυθεντικά", για την πρώτη σας εμπειρία "πτήση βουνού" στην Haute-Maurienne. Η Claire και ο Zeb, είναι ένα ζευγάρι "επαγγελματιών ταξιδευτών των βουνών" με εξαιρετική εμπειρία: εκείνη είναι πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια του αλεξίπτωτου πλαγιάς, εκείνος, ο Bertrand ή αλλιώς Zébulon,  γιός ενός ορεσίβιου, είναι επίσης διάσημος για τα ρεκόρ του με το αλεξίπτωτο (πτήση από την κορυφή του Έβερεστ   "en double", στα 17 του, το 1990). Μοιράζονται μαζί σας το πάθος τους και την αγάπη τους για το άθλημα με την σχολή τους "Antipodes".

Snowscoot, το φανταστικό "ποδήλατο του χιονιού"
Τα πατίνια αντικαθιστούν τις ρόδες, ενώ η κατηφορική πλαγιά αντικαθιστά τα πετάλια! Ένα ελαφρύ ποδήλατο αναψυχής, για να τολμήσετε να κάνετε στροφές και ακροβατικές φιγούρες . Σήμερα γίνονται και αγώνες για αυτούς που έχουν υψηλό επίπεδο στο άθλημα, και υπάρχουν πολλοί επαγγελματίές που νοικιάζουν εξοπλισμό για αυτό το σπορ. Όμως επειδή η συνύπαρξη με τους σκιέρ στις ίδιες πίστες μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες, μερικά χιονοδρομικά κέντρα δεν επιτρέπουν την ασκησή του . 
 Όλα τα χιονοδρομικά κέντρα που "υποδέχονται"  αυτό το σπορ αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα της Γαλλικής Ομοσπονδίας  snowscoot.

Με πληροφορίες από gr.franceguide.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου