Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Τσιβλού, η εκπληκτική λίμνη του Χελμού

Η Λίμνη Τσιβλού βρίσκεται στον Νομό Αχαΐας και στον Χελμό σε υψόμετρο 800 μέτρα. Δημιουργήθηκε στις 24 Μαρτίου 1913 όταν από μια μεγάλη κατολίσθηση φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη. Η λίμνη έχει επιφάνεια 200 στρέμματα και βάθος 80 μέτρα. Γύρω και κοντά στην Λίμνη υπάρχουν τα χωριά Περιστέρα, Αγία Βαρβάρα, και Ζαρούχλα. Το όνομα της λίμνης προέρχεται από το χωριό Τσιβλός το οποίο καταπόντισε μερικώς μετά την κατολίσθηση. Σήμερα η λίμνη Τσιβλού είναι ένας σημαντικότατος υγροβιότοπος που φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Αποτελεί επίσης δημοφιλή προορισμό αναψυχής.
 
Είναι ίσως από τις πιο βαθιές αναπνοές που παίρνει το τοπίο στην ορεινή Αχαΐα, η αλπική λίμνη του Τσιβλού που με την αναπάντεχη παρουσία της συναγωνίζεται και σχεδόν ξεπερνά σε ομορφιά το περίφημο ελατόδασος της Ζαρούχλας που περιβάλλει με πράσινα «τσίνορα» το βαθύ της μπλε.
Η Τσιβλού βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις ελάχιστες που υπάρχουν στην ορεινή Πελοπόννησο. Αιτία για όλη αυτή την ομορφιά ήταν ένα λάθος της φύσης, μια κατολίσθηση που έγινε το 1912 όταν φράχτηκε ο αρχαίος ποταμός Κράθις, που ...γουργουρίζει ακόμα και σήμερα δίπλα της.
Το τοπίο σε γοητεύει από την πρώτη στιγμή που θα το αντικρίσεις, καθώς η λίμνη μοιάζει με κουκίδα που «αγκαλιάζεται» από το πράσινο και τις πλαγιές του Χελμού. Η έκτασή της φτάνει τα 200 στρέμματα και στον πυθμένα βρίσκονται ακόμη τα ερείπια των σπιτιών του οικισμού.  
Είναι πολλοί αυτοί που βρίσκουν την όχθη της λίμνης ιδανική για πικ - νικ και θα το διαπιστώσετε βλέποντας τους ξαπλωμένους να ρεμβάζουν. Οι λιγότερο ρομαντικοί μπορούν να εξυπηρετηθούν από το εστιατόριο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Το καλοκαίρι μπορείς να συναντήσεις στη λίμνη και τολμηρά … μπικίνι καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που δικαίως θεωρούν μοναδική εμπειρία ένα μπάνιο με θέα στην καρδιά του βουνού.
Ιδανική ώρα για την Τσιβλού, είναι η ώρα που πέφτει ο ήλιος. Τους χειμερινούς μήνες οι επισκέπτες της κάνουν περιπάτους ή βόλτες με ποδήλατο και αυτοκίνητο στους δρόμους και τα μονοπάτια γύρω της.
Πώς θα φτάσετε
Από Αθήνα:
Ακολουθώντας την Ε.Ο. Αθηνών - Κορίνθου, μετά από 150 χλμ. θα φτάσετε στην Ακράτα. Από την Ακράτα ξεκινάει ο δρόμος που σε 5 χλμ. περίπου οδηγεί στη Λίμνη Τσιβλού και σε 33 χλμ. στη Ζαρούχλα.
Από Πάτρα:
Ακολουθώντας την Ε.Ο. Πατρών - Κορίνθου, μετά από 67 χλμ. θα φτάσετε στην Ακράτα. Από την Ακράτα ξεκινάει ο δρόμος που σε 5 χλμ. περίπου οδηγεί στη Λίμνη Τσιβλού και σε 33 χλμ. στη Ζαρούχλα.

Η περιοχή είναι ιδανικός προορισμός όλες τις εποχές του χρόνου, αφού το τοπίο είναι διαφορετικό αλλά εξίσου υπέροχο!

2 σχόλια: