Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

10 νησιά....στις πόλεις!

1. Νησιά Georges και Spectacle, Βοστόνη, Η.Π.Α
Το φρούριο Γουόρεν είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού Τζόρτζες στον κόλπο της Μασαχουσέτης. Μπορείτε να βουτήξετε στο νησί Σπέκτακλ και να περπατήσετε στα μονοπάτια 8 χλμ που διαθέτει.
Με ενιαίο εισιτήριο θα επισκεφτείτε και τα δύο νησιά με φέρι μποτ που αναχωρούν από πέντε διαφορετικά σημεία στο λιμάνι της Βοστόνης.

2. Νησί Σίτι, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.
Με μήκος 2,4 χλμ αυτό το νησί στο Μπρονξ αποπνέει ένα ναυτικό αέρα με λιμανάκια για γιοτ και εστιατόρια με θαλασσινά. Μπορείτε να νοικιάσετε ιστιοφόρο για βόλτα ή ψάρεμα. Τα μικρά δρομάκια μπροστά από τα ξύλινα αρχοντικά που φτιάχτηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα, έχουν γίνει σκηνικό για πολλές ταινίες. Υπάρχει μια γέφυρα που ενώνει το νησί με το Μπρονξ.

3. Νησί Μπόουεν, Βανκούβερ, Καναδάς
Είκοσι λεπτά με το φέριμποτ, που αναχωρεί από τον κόλπο Χόρσου, από το δυτικό Βανκούβερ και θα βρεθείτε σε αυτό το νησί.  Δεν υπάρχουν ξενοδοχεία ή κάμπινγκ, μόνο πανσιόν όπου θα έρθετε σε επαφή με τους ντόπιους. Μπορείτε να απολαύσετε τις παραλίες, τις λίμνες και τους καταρράκτες Μπράινταλ Βέιλ.


4. Νησί Paquetá, Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία
Το ρομαντικό αυτό τροπικό νησί είναι αγαπημένο μέρος των ντόπιων που συρρέουν εκεί τα Σαββατοκύριακα. Τα αποικιακά κτίσματα αποτελούν μέρος της γοητείας του, ενώ οι άμαξες και τα ποδήλατα είναι τα μόνα μεταφορικά μέσα μεταφοράς. Για να πάει κάποιος εκεί μπορεί να πάρει φέριμποτ (1 ώρα) ή ιπτάμενο δελφίνι (25 λεπτά) από την Πράσα Κίνζε ντε Νοβέμπρο από το κέντρο του Ρίο. 

5. Νησί Matiu Somes, Γουέλινγκτον, Νέα Ζηλανδία
Υπήρξε στρατιωτική περιοχή, οχυρωμένος οικισμός των Μαορί αλλά και τοποθεσία του πρώτου φάρου της χώρας. Σήμερα το νησί έχει επιστρέψει στη φυσική του κατάσταση και φιλοξενεί πιγκουίνους του είδους Eudyptula minor. Θα πάτε με πλοίο από την αποβάθρα  του Γουέλινγκτον μέσα σε 20 λεπτά. 
6. Νησί Cockatoo, Σίδνει, Αυστραλία
Παλιά αποικία καταδίκων και το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας, το νησί Κόκατου διαθέτει αποβάθρες, βιομηχανικά κτίρια και αποθήκες, μέρη ιδανικά για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Το νησί απέχει μόλις 10 λεπτά με το φέριμποτ από την κυκλική αποβάθρα του Σίδνει.

7. Pulau Ubin, Σιγκαπούρη
Το μήκους 8 χλμ γρανιτένιο νησί διαθέτει εκτάσεις με ζούγκλα, μακρόβια έλη με πλούσια άγρια πανίδα, καθώς και βαλτότοπους στους οποίους ευδοκιμούν είδη χλωρίδας και πανίδας που βρίσκονται υπό εξαφάνιση. Πλοιάρια ενώνουν το νησί με την προβλήτα Τσάντζι.

8. Νησί της Μαργαρίτας, Βουδαπέστη, Ουγγαρία
Όταν ο επιβλητικός Δούναβης φτάνει στη Βουδαπέστη, χωρίζεται στα δύο από το νησί της Μαργαρίτας, που πήρε το όνομα του από την πριγκίπισσα του 13ου αιώνα. Το νησάκι είναι ιδανικός τόπος αναψυχής, θερμές πηγές, μονοπάτια για περίπατο και τρέξιμο, εστιατόρια και θέατρο. Μπορείτε να φτάσετε στο νησί από τη γέφυρα Άρπαντ ή τη γέφυρα της Μαργαρίτας. Εκεί μπορείτε να νοικιάσετε τετράτροχα ποδήλατα ή ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

9. Νησί Κάμπα, Πράγα, Τσεχία
Κατεβείτε τα διπλά σκαλιά από τη γέφυρα του Καρόλου- από την πλευρά της Μάλα Στράνα- και θα βρεθείτε σε ένα νησάκι του ποταμού Μολδάβα όπου κάποτε το "ρυάκι του διαβόλου" κινούσε τους αλευρόμυλους. Ο μύλος της Σόβα είναι σήμερα μουσείο της σύγχρονης τέχνης της Τσεχίας. Αναγεννησιακά σπίτια τεχνοτροπίας μπαρόκ περιβάλλουν μια κεντρική πλατεία γεμάτη καφέ και εστιατόρια.

10. Ile de Sein, Παρίσι, Γαλλία
Το Ιλ ντε Σιν, που σημαίνει το νησί των κύκνων, είναι μια στενή λωρίδα μήκους 800 μ. στην μέση του Σηκουάνα, κοντά στον πύργο του Άιφελ. Εκεί θα δείτε το άγαλμα της Ελευθερίας του Παρισιού. Φτάνετε εκεί μέσω της Πον ντε Γκρενέλ ή της Πον ντε Μπιρ Χακίμ (γραμμή 6 του μετρό)

Πηγή: National Geographic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου