Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Ξενάγηση στα παλάτια της Βιέννης

Θα αναφερθούμε σε τρία ανάκτορα που υπάρχουν στη Βιέννη, με σειρά προτεραιότητας με βάση τα δικά μας κριτήρια από την επίσκεψη μας σε αυτά. 
Το παλάτι από το λόφο
1. Το Ανάκτορο ή Ανάκτορα Σενμπρούν (Schloss Schönbrunn) είναι ένα από τα σημαντικότερα και ιστορικά ανάκτορα της Ευρώπης. Αποτελούσαν τα θερινά ανάκτορα των Αψβούργων από το 18ο αιώνα έως το 1918, στην Βιέννη της οποίας και αποτελεί σήμερα σπουδαίο τουριστικό πόλο έλξης με 6,7 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.  Το ανάκτορο Σενμπρούν έχει συνολικά 1.441 δωμάτια, εκτός των 139 μαγειρείων που περιλαμβάνονται σ΄ αυτό. Ένα μέρος του χώρου εξυπηρετούσε την μόνιμη αυτοκρατορική φρουρά, τους ανώτατους διπλωμάτες, καθώς και πολιτικούς και στρατιωτικούς που διέμεναν σ΄ αυτό. 



Ο χώρος γύρω από  το Ανακτόρο Σενμπρούν διαμορφώθηκε σ΄ ένα τεράστιο κήπο που χωρίζεται σε τέσσερα τεταρτημόρια με κέντρο το ανάκτορο. Κήποι με πανέμορφα λουλούδια περιτριγυρισμένα από 32 μαρμάρινα αγάλματα. Απέναντι από το παλάτι  υπάρχει η περίφημη δεξαμενή του Ποσειδώνα, όπου φέρεται όρθιος ο τριαινοφόρος Ποσειδώνας ενώ ιπποπόταμοι και Τρίτωνες συνθέτουν περίφημο γλυπτό. Από την δεξαμενή αυτή υδροδοτείται το ανάκτορο και όλος ο κήπος. 
Ο  χώρος πίσω από τον λόφο Γκλοριέτα συνεχίζει με τον περίφημο "κήπο των φασιανών", όπου και υψώνεται αρχαίος ρωμαϊκός οβελίσκος, και η ωραία κρήνη "Σένερ Μπρούνεν" (Schöner Brunnen), από την οποία και έλαβε το όνομα το ανάκτορο, και συνεχίζει με τον ζωολογικό κήπο και το τεράστιο αυτοκρατορικό θερμοκήπιο.
Από τις αγαπημένες μας φωτογραφίες!
Αξίζει να το δείτε εσωτερικά για να μεταφερθείτε στην εποχή των βασιλιάδων και να νιώσετε τι σημαίνει να ζεις σαν βασιλιάς!! Να κάνετε οπωσδήποτε περίπατο στον υπέροχο και τεράστιο κήπο του παλατιού για να απολαύσετε μοναδικό τοπίο και να βγάλετε υπέροχες φωτογραφίες! 
2. Η χειμερινή κατοικία των Αψβούργων ήταν το παλάτι Hofburg. Αποτελεί ένα συγκρότημα κτιρίων, με 18 πτέρυγες, 54 σκάλες και περίπου 2.600 δωμάτια. Σήμερα φιλοξενεί τα γραφεία του Προέδρου της Αυστρίας, διάφορα υπηρεσιακά και ιδιωτικά διαμερίσματα, κάποια μουσεία καθώς και τη χειμερινή σχολή ιππασίας, όπου προπονούνται οι λευκοί κομψοί επιβήτορες Λιπιζάνερ της ισπανικής σχολής ιππασίας.
Τα δωμάτια μοιάζουν πολύ με  αυτά του Σενμπρούν. 
 
Πολύ ενδιαφέρον έχουν τα μουσείο με τα παλιά μουσικά όργανα και την τεράστια συλλογή από πανοπλίες και όπλα της εποχής. 
Photos: Traveltipsgr.blogspot.com

Επίσης, sτο μουσείο Sisy μπορείτε να δείτε όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσε η αυτοκράτειρα Ελισάβετ, αλλιώς γνωστή ως Σίσυ, και παρουσιάζεται η ιστορία της ζωής της από την νεαρή της ηλικία στη Βαυαρία μέχρι τη δολοφονία της στη Γενεύη. Θα μπορέσετε να θαυμάσετε αντικείμενα όπως ενδυμασίες της, πορτραίτα, το σετ ταξιδιού που χρησιμοποιούσε, το μίνι γραφείο, το σετ ζωγραφικής της και κάποια από τα κοσμήματα της.
3. Το παλάτι Belvedere αποτελείται από δύο μπαρόκ κτίρια τα οποία συνδέονται με έναν πανέμορφο κήπο. χτίστηκε από τον Γιόχαν Λούκας φον Χίλντεμπραντ ως θερινό ανάκτορο του πρίγκιπα Ευγένιου της Σαβοΐας. 
Άνω Μπελβεντέρε
Κήποι
Το 'Ανω Μπελβεντέρε φιλοξενεί σήμερα τις συλλογές της αυστριακής πινακοθήκης. Έργα του Gustav Klimt όπως το Φιλί και η Judith, αλλά και αριστουργήματα των Schiele, Kokoschka, αλλά και Γάλλων ιμπρεσιονιστών και του ρεύματος Biedermeier, όπως Βαν Γκόγκ, Βαλντμίλλερ κα.
 Στο κάτω ανάκτρο βρίσκεται το μουσείο Τέχνης Μπαρόκ. Εδώ είναι συγκεντρωμένα έργα τέχνης των ζωγράφων και γλυπτών που διαμόρφωσαν την πόλη κατά τη διάρκεια της Χρυσής εποχής της Βιέννης (από το 1683 έως το 1780).  Το κτίριο της Ορανζερί, που αρχικά χρησίμευε για να προστατεύει τα ευαίσθητα φυτά από το χειμώνα, σήμερα στεγάζει το μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης. 
 
tips
* Το εσωτερικό των παλατιών είναι παρόμοιο και στα τρία, οπότε ίσως καλύτερα να επιλέξετε ένα για να δείτε εσωτερικά, εκτός αν έχετε πολλές μέρες στη Βιέννη! Το πιο επιβλητικό από όλα είναι το παλάτι Σενμπρούν. Έχει πανέμορφα δωμάτια, καταπληκτικούς κήπους που μπορείτε να περάσετε αρκετές ώρες.
* Από το παλάτι του Hofburg αναμφίβολα ξεχωρίζουν τα μουσεία με τις πανοπλίες και το μουσείο της Σίσυ. 
* Στο Μπελβεντέρε να πάτε αν είστε λάτρεις των έργων τέχνης. Αν όχι, πηγαίνετε να το δείτε εξωτερικά, να περπατήσετε στους μοναδικούς του κήπους με τα αγάλματα. Στους κήπους μπαίνετε δωρεάν. 
* Δίπλα από το παλάτι Σενμπρούν βρίσκεται ο παλαιότερος ζωολογικός κήπος του κόσμου, με πολλά ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση. Μπορείτε επομένως να περάσετε μια ημέρα βλέποντας το παλάτι και το ζωολογικό κήπο, αρκεί  να αντέχετε το περπάτημα!! Βέβαια υπάρχει ένα τρενάκι που μεταφέρει τον κόσμο στο ζωολογικό κήπο και σε όλο τον εξωτερικό χώρο του παλατιού, με φτηνό εισιτήριο. 
* Αγοράστε την Vienna Card που περιλαμβάνει μετακινήσεις με τα ΜΜΜ, δωρεάν εισόδους και εκπτώσεις. 
* Βρείτε το κατάλληλο ξενοδοχείο για τη διαμονή σας εδώ

5 σχόλια:

  1. καλημερα!
    πολυ χρησιμες οι πληροφοριες σας!
    θελω να ρωτησω αν γνωριζετε ποσο κοστιζει το εισιτηριο στα 3 ανακτορα!
    ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει κοινό εισιτήριο για τα 3 παλάτια. Η είσοδος στο κάθε ένα στοιχίζει περίπου 10,5 ευρώ. Για αναλυτικές πληροφορίες μπορείς να δεις εδώ
      1. http://www.schoenbrunn.at/en/plan-your-visit/admission-charges.html
      2. http://www.hofburg-wien.at/en/plan-your-visit/admission-charges.html
      3. http://www.belvedere.at/en/schloss-und-museum/oeffnungszeiten-und-eintrittspreise

      Δεν ξέρω πόσο χρόνο θα έχεις στη Βιέννη, αλλά καλύτερα να επιλέξεις 1-2 για να δεις και εσωτερικά. Το Belvedere ουσιαστικά λειτουργεί ως μουσείο. To Schönbrunn είναι ακριβώς όπως ήταν το παλάτι παλιά...με τα έπιπλα κλπ. To Ηofburg έχει παλιές αυθεντικές αίθουσες αλλά και μουσεία. Μην παραλείψεις τους κήπους το Schönbrunn και τον γειτονικό ζωολογικό κήπο...έχει μέχρι και γιγάντια πάντα!!

      Διαγραφή
  2. Προγραμματιζω ταξίδι στη Βιέννη τον Οκτώβριο η σχολή ιππασίας είναι σε κάποιο παλάτι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενδιαφέρεσαι για την Ισπανική σχολή ιππασίας; Δείτε πληροφορίες εδώ
      https://www.srs.at/en/visitor-information/how-to-find-us/

      Διαγραφή
  3. Εξαιρετικές πληροφορίες!!!
    Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή