Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012

Trakai: Το παραμυθένιο κάστρο της Λιθουανίας

Σαν κάστρο παραμυθιού, το κάστρο Trakai δεσπόζει στην μέση μιας λίμνης στην ομώνυμη πόλη της Λιθουανίας. Το Trakai συνορεύει με το Βίλνιους και δεν βρίσκεται μακριά από το κέντρο της πρωτεύουσας της Λιθουανίας, αφού απέχει μόλις 27 χιλιόμετρα και υπάρχει πολύ καλή συγκοινωνία τόσο οδική όσο και σιδηροδρομική.
 
Είναι ένα από τα πιο όμορφα κάστρα της Ευρώπης, φτιαγμένο  από κοκκινότουβλα με απότομες κόκκινες κεραμωτές στέγες. 
Στο κάστρο οι επισκέπτες φτάνουν περπατώντας μια στενή γέφυρα. Το τοπίο είναι πολύ εντυπωσιακό τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα! 
 Περπατώντας στο εσωτερικό του, ο επισκέπτης νιώθει την ατμόσφαιρα ενός μεγαλοπρεπούς μεγάρου. 
 Το καμάρι του Trakai είναι το Νησί Κάστρο, το μοναδικό κάστρο στην Ανατολική Ευρώπη που έχει χτιστεί πάνω σε ένα νησί, στην λίμνη Galvė. Το κάστρο χτίστηκε ως αμυντικό φρούριο αλλά μετά τη μάχη του Žalgiris/Grünwald το κάστρο έχασε την αμυντική σημασία του. Τότε μετατράπηκε σε τόπο διαμονής για τον Δούκα. 
   
Στις 16-17 Ιουνίου 2012 θα γίνει το ετήσιο Medieval festival στο κάστρο, όπου γίνεται αναπαράσταση της ζωής στο μεσαίωνα, κυρίως με μάχες και φαγητό της εποχής. Αξίζει πραγματικά όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες. 
 

tips
* Μετά την περιήγηση σας στο κάστρο περπατήστε τη στενή γέφυρα προς τις όχθες της λίμνης. 
 
* Απολαύστε μια από τις καλύτερες απόψεις του κάστρου ειδικά το ηλιοβασίλεμα από το Apvalaus Stalo Klubas, απολαμβάνοντας μια πίτσα ή κάποιο εθνικό πιάτο αν προτιμάτε!
* Ο καιρός είναι καλύτερος από το Πάσχα και μετά, ιδιαίτερα από Μάιο ως Σεπτέμβριο. Σίγουρα το τοπίο είναι συναρπαστικό το χειμώνα αλλά οι θερμοκρασίες υπό το μηδέν δεν βοηθούν και πολύ στην ξενάγηση σας εκεί!
 
* Οι περισσότεροι επισκέπτες πηγαίνουν ημερήσια εκδρομή από το Βίλνιους αν και η περιοχή είναι ιδιαίτερα όμορφη για μεγαλύτερη διαμονή αν θέλετε ησυχία και φυσικό τοπίο. 

2 σχόλια: