Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Το σπίτι-μουσείο της Άννας Φρανκ στο Άμστερνταμ

Η Άννα Φρανκ είναι πασίγνωστη για το ημερολόγιο της που έχει μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες. Όταν οι Γερμανοί άρχισαν να συλλαμβάνουν τους Εβραίους στην Ολλανδία, η οικογένεια της κρυβόταν για 25 μήνες σε αυτό το σπίτι που σήμερα είναι μουσείο.
 
Το σπίτι βρίσκεται στο κέντρο της Ολλανδικής πρωτεύουσα, στην οδό Prinsengracht 267, στη συνοικία Jordaan. Κάθε χρόνο δέχεται περίπου 1 εκατομμύριο επισκέπτες. 

Το αυθεντικό ημερολόγιο εκτίθεται ως τμήμα της μόνιμης έκθεσης και σίγουρα αποτελεί το σημαντικότερο έκθεμα του μουσείου. Ένα κόκκινο καρό ημερολόγιο στο οποίο η μικρή κοπέλα εξιστορεί την καθημερινότητα της. 
 
Η ξενάγηση ξεκινά από το ισόγειο με την αποθήκη, στην οποία ο Ότο Φρανκ-πατέρας της Άννας- έφτιαχνε πηκτίνη για μαρμελάδα και μπαχαρικά. Στον πρώτο όροφο βρίσκονται τα γραφεία.
Η σοφίτα
Στην είσοδο του δευτέρου ορόφου υπάρχει μια  κινητή βιβλιοθήκη με την οποία έκρυβαν την είσοδο του καταφυγίου. "Κανείς δεν μπορούσε ποτέ να υποψιαστεί ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν τόσα κρυμμένα δωμάτια  από πίσω", έγραψε στο ημερολόγιο το μικρό κορίτσι. 
Σε έναν τοίχο υπάρχουν σημάδια από το μέτρημα του ύψους των δύο κοριτσιών. Επίσης το δωμάτιο της Άννας διακοσμείται από φωτογραφίες των αγαπημένων της σταρ του σινεμά. 
Οι επισκέπτες σε κάποια δωμάτια του σπιτιού μπορούν να ταξιδέψουν μέσω της εικονικής πραγματικότητας στην εποχή που η οικογένεια ζούσε εκεί και να μάθουν περισσότερα για αυτούς αλλά και γενικότερα για τον β' παγκόσμιο πόλεμο. Οι εκθέσεις ζωντανεύουν και ξεδιπλώνουν τη ζωή αλλά και τη μοίρα κάθε μέλους της οικογένειας με συγκινητικό και όμορφο τρόπο. 
Για να πάτε μπορείτε να πάρετε τα τραμ 13, 14 και 17 ή τα λεωφορεία 170, 172 και 174. Η πιο κοντινή στάση λέγεται ‘Westermarkt’. Το μουσείο είναι ανοιχτό από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 (ως τις 10 Ιούλιο και Αύγουστο) το βράδυ την άνοιξη και το καλοκαίρι, ενώ μέχρι τις 7 το απόγευμα από το φθινόπωρο. Το εισιτήριο στοιχίζει 9 ευρώ και 4,5 ευρώ για παιδιά από 10-17 χρονών. Τα μικρότερα παιδιά μπαίνουν δωρεάν. 
tips
* Το μουσείο συγκεντρώνει καθημερινά πολύ κόσμο, οπότε για να αποφύγετε τις ουρές καλύτερα να πάτε νωρίς ή αργά πριν το κλείσιμο. 
* Μπορείτε επίσης να αγοράσετε online το εισιτήριο σας και έτσι να γλιτώσετε την ουρά στα ταμεία! Όσοι έχουν εισιτήρια μπαίνουν απευθείας από πλαϊνή είσοδο. 
* Στο τέλος της ξενάγησης σας μπορείτε να καθίσετε στο καφέ με θέα το ποτάμι. Σερβίρει τη διάσημη μηλόπιτα του Άμστερνταμ αλλά και ελαφριά γεύματα. 

3 σχόλια: