Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο του Ταλίν

Το Ταλίν είναι η πρωτεύουσα της Εσθονίας. Βρίσκεται στον φινλανδικό κόλπο, γεγονός που καθιστά την πρόσβαση στην πόλη πολύ εύκολη. Εμείς επισκεφτήκαμε το μεσαιωνικό Ταλίν σε συνδυασμό με το Ελσίνκι. Οι δύο πόλεις συνδέονται ακτοπλοϊκά με ταξίδι περίπου δυόμισι ωρών. 
Αεροφωτογραφία της παλιάς πόλης του Ταλίν
Το ιστορικό κέντρο του Ταλίν αποτελείται από μικρούς στενούς πλακόστρωτους δρόμους, παραδοσιακά  σπίτια, τείχη, μνημεία, εκκλησίες με ψηλούς τρούλους και γενικά είναι σκηνικό μεσαιωνικής εποχής. 

 
Λόγω της γεωγραφικής του θέσης, το Ταλίν υπήρξε εμπορικό κέντρο και προορισμός, καθώς και τόπος-πέρασμα διαφόρων λαών, πράγμα που εξηγεί την ανάπτυξη του κέντρου του και την ποικιλία των μνημείων του. 
Στο κέντρο του Ταλίν η μετακίνηση γίνεται μόνο με τα πόδια. Πολλά τα εντυπωσιακά αξιοθέατα της πόλης, όμορφη ατμόσφαιρα, ιδιαίτερη και γοητευτική. Η παλιά πόλη, που περικλείεται από καλοδιατηρημένα τείχη, πολλούς πύργους, πλακόστρωτες πλατείες, σπίτια με μυτερές στέγες, σκοτεινά κελάρια και λιθόστρωτα δρομάκια, τοποθέτησε το Ταλίν δίκαια στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Η περιήγηση ξεκινά περνώντας από την πύλη Viru,  έναν παραμυθένιο πύργο που ουσιαστικά είναι η είσοδος στην παλιά πόλη. Γύρω από τον πύργο βρίσκονται μια  ανθοπωλείων, εκεί όπου κάποτε ζούσαν και δούλευαν οι έμποροι και οι τεχνίτες της πόλης. 
Στο κέντρο της παλιάς πόλης δεσπόζει η πλατεία του δημαρχείου, ένα μέρος γεμάτο κόσμο, εστιατόρια και καφετέριες. 
Επισκεφτείτε την την ημέρα αλλά και τη νύχτα για μια πιο ρομαντική χροιά. 
 
Μπορείτε να επισκεφτείτε  το μόνο ανέγγιχτο γοτθικό δημαρχείο της Βόρειας Ευρώπης, όπου φιλοξενούνται διάφορες εκθέσεις και να  ανεβείτε (με σκαλιά) στον οκταγωνικό πύργο του για πανοραμική θέα.  Από την πλατεία αναχωρεί ένα κόκκινο τρενάκι που κάνει το γύρο της παλιάς πόλης, το μόνο αρνητικό ότι σε ταρακουνάει αρκετά λόγω του πλακόστρωτου δρόμου! Σίγουρα όμως θα αρέσει στα παιδιά.
Λίγο πιο κάτω βρίσκεται το παλαιότερο φαρμακείο της Ευρώπης, που λειτουργεί από το 1422 μέχρι και σήμερα! 

Η πόλη από ψηλά με την εκκλησία St Olav να ξεχωρίζει και στο βάθος η θάλασσα
Η εκκλησία St. Olav είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές εκκλησίες της μεσαιωνικής Ευρώπης, χτισμένη το 1500, με πανύψηλο πύργο 159 μέτρων!
Ανεβαίνοντας πιο ψηλά πηγαίνουμε στον λόφο Τoompea, συναντάμε το εσθονικό κοινοβούλιο, ένα μπαρόκ κτίριο σε ροζ απόχρωση. 
Από το λόφο φαίνεται  καθαρά η Παλιά Πόλη, το λιμάνι αλλά και το πιο μοντέρνο κομμάτι της πόλης. 
Πάνω στο λόφο δεσπόζει το ομώνυμο κάστρο,  ένα πέτρινο φρούριο του  1227, το οποίο χρησιμοποιούνταν σαν βάση για κάθε ξένη δύναμη που κυριαρχούσε στην Εσθονία.  
Σε κάποιο σημείο μπορείτε να ανεβείτε στα τείχη της πόλης. Να έχετε όμως υπόψιν ότι τα σκαλιά είναι πολύ ψηλά και κουραστικά. 
Αξίζει όμως την ταλαιπωρία αφού η αίσθηση και η θέα αποζημιώνει
 Εντός των τειχών βρίσκεται και ο Ρωσικός Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός του Αλέξανδρου Νέφσκυ, χτισμένος στα χρόνια της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. 
Ένας πολύ εντυπωσιακός ναός, με όμορφα χρώματα, περίτεχνους τρούλους και πελώριες καμπάνες - η μια καμπάνα φτάνει σε βάρος 15 τόνους!
Το καλό με το Ταλίν είναι ότι οι τιμές κινούνται σε καλά επίπεδα, το φαγητό είναι πολύ καλό και ο καφές ακόμα και στην πιο πολυσύχναστη πλατεία παραμένει πιο φτηνός από την Ελλάδα! Μια πόλη όμορφη, διαφορετική, φιλόξενη και εντυπωσιακή, με πολλές γωνιές που περιμένουν να τις ανακαλύψετε!
Το Ταλίν παρουσιάζει μεγάλη πολιτιστική ανάπτυξη με πολλά μουσεία και ετήσια φεστιβάλ. Όταν πάτε στην πόλη, δείτε τι πολιτιστικές εκδηλώσεις υπάρχουν.  Το καλοκαίρι διοργανώνεται το φεστιβάλ μπίρας, μεσαιωνική αγορά, το Birgitta Festival με όπερα και μπαλέτο και το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου. Τα Χριστούγεννα λειτουργεί  μεσαιωνική υπαίθρια αγορά στην στολισμένη πλατεία του δημαρχείου, υπό τους ήχους τζαζ μουσικής που ακούγονται από τις εκκλησίες. 
Holy Spirit church
Περπατώντας στην πόλη θα ανακαλύπτετε συνέχεια όμορφα κτίρια, διαφορετικά, ιδιαίτερα και θα καταλήξετε να έχετε ένα σωρό φωτογραφίες από αυτά- τουλάχιστον αυτό πάθαμε εμείς!!!
   
   
Κτίρια διαφορετικά, με παστέλ αποχρώσεις, μεσαιωνικά, αναπαλαιωμένα, κλασσικά, στολισμένα και το κάθε ένα με το δικό του στυλ. 
 
 
tips
* Άνετα παπούτσια γιατί σας περιμένει πολύ περπάτημα!
* Τα ξενοδοχεία στο κέντρο είναι παλιά, αφού στεγάζονται σε παλιά κτίρια, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι και άσχημα απλά δεν είναι καθόλου μοντέρνα! Έξω από την παλιά πόλη θα βρείτε μοντέρνα ξενοδοχεία με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Μπορείτε να επιλέξετε λοιπόν αν θέλετε να είστε στην καρδιά της παλιάς πόλης ή έξω από τα τείχη.
* Η συγκοινωνία στην πόλη είναι καλή, με τραμ, τρόλεϊ και λεωφορεία να περνούν πολύ συχνά. Βέβαια όλα τα μέσα κινούνται περιφερειακά της παλιάς πόλης αφού εκεί απαγορεύεται η κίνηση αυτοκινήτων. 
* Αν θέλετε μπορείτε να συμμετέχετε σε κάποια ξενάγηση με τα πόδια, ώστε να δείτε όλα τα σημαντικά σημεία της παλιάς πόλης. Η ξενάγηση γίνεται στα αγγλικά. Μπορείτε επίσης να πάρετε την Tallin Card, που σας δίνει τη δυνατότητα να εξερευνήσετε τα μουσεία, να χρησιμοποιείται τα μέσα μεταφοράς και άλλα προνόμια. Οι τιμές ξεκινούν από 12 ευρώ για 6 ώρες, 24 ευρώ για ένα 24ωρο, 32 ευρώ για 48 ώρες και 40 ευρώ για 72 ώρες. 
* Δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις για το Ταλίν. Μπορείτε να πάτε με πλοίο από Ελσίνκι ή να πετάξετε μέσω κάποιας άλλης πόλης - συνηθέστερη η Ρίγα, η Πράγα ή το Ελσίνκι. 
* Το χειμώνα ο καιρός είναι πολύ κρύος με πυκνές χιονοπτώσεις, ενώ το καλοκαίρι έχει την ιδανική θερμοκρασία, γύρω στους 20-27 βαθμούς. 
* Από Μάιο μέχρι τα μέσα Αυγούστου είναι οι λεγόμενες λευκές νύχτες, αφού ο ήλιος δεν δύει αλλά όλη τη νύχτα είναι κάπως σαν σούρουπο! Τον Ιούνιο είναι οι μεγαλύτερες μέρες. 
*Αγοράστε φτηνά αλλά νόστιμα σοκολατάκια και το τοπικό λικέρ Vana. 

8 σχόλια:

  1. Υπέροχη πόλη!! Από τις ομορφότερες που έχω δει. Έχω κάνει μια υπέροχη συλλογή από φωτογραφίες καταπληκτικών πινακίδων. Πέρασα κι εγώ από το Ελσίνκι, μόνο που ήταν Απρίλης και είχε ψοφόκρυο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίες φωτογραφίες βγάλατε ! Το σκηνικό μοιάζει λίγο με "Games of Thrones" !
    Αν έχετε να βάλετε και από την καινούρια πόλη του Ταλλίν.Η Ρίγα και το Βίλνιους έχουν παλαιές πόλεις ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ας συγκρινουν το ταλλιν με τις ελληνικες πολεις οσοι τρόμπες επιμενουν να λενε ότι ζουμε στην ωραιοτερη χωρα του κόσμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ελλάδα είναι μια από τις ωραιότερες χώρες του κόσμου αλλά και από τις ακριβότερες, όσον αφορά τις διακοπές των Ελλήνων - γιατί δυστυχώς κάνουν καλύτερες τιμές στα γκρουπ των ξένων!

      Διαγραφή
  4. Μόλις γύρισα από το Ταλίν, καταενθουσιασμένος από την πρόοδο και την ανάπτυξη της χώρας! Εντυπωσιάστηκα από την οργάνωση και καθαριότητα και βέβαια από την ομορφιά της παλιάς πόλης. Από το Ελσίνκι με πλοίο είναι μόνο δυο ώρες και υπάρχουν και προσφορές. Η διαδρομή από Ελσίνκι Ταλιν είναι πολύ ευχάριστη και υπάρχει για μια ή και για δυο ώρες live μουσική και χορός για όποιον έχει διάθεση. Πολύ όμορφη εμπειρία. Στη Ρίγα μπορεί να πάει κανείς από το Ταλίν σε 4 ώρες με το λεωφορείο. Οι τιμές πολύ φθηνές αν τις κλείσετε από το διαδίκτυο. Δυο γνωστές εταιρίες είναι η Ecolines και Luxexpress φεύγουν από το ίδιο σημείο. Στη διαδρομή με το λεωφορείο προσφέρονται δωρεάν τσάι, καφές, σοκολάτα και υπάρχει μπροστά στο κάθισμα η δυνατότητα να παρακολουθήσετε ότι ταινία επιθυμείτε. Η Ρίγα είναι επίσης πολύ όμορφη, εμένα μου άρεσε περισσότερο το Ταλίν . Και στις δυο πόλεις μπορείτε να βρείτε καλό φαγητό και φθηνό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιο, όντως το Ταλίν πολύ όμορφο και οικονομικό. Σου ευχόμαστε καλή χρονιά με πολλά ταξίδια!

      Διαγραφή
  5. Το καλοκαίρι ταξιδέψαμε σε Ρίγα, Ταλίν και Ελσίνκι. Η παλαιά πόλη της Ρίγα είναι πολύ όμορφη, του Ταλίν όμως εντυπωσιακή, άκρως μεσαιωνική, καθαρή και με πολύ τουρισμό. Πιστεύω ότι κατατάσσεται στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις. Και στις δύο το φαγητό είναι φτηνό και γενικότερα η ζωή οικονομική. Από το Ταλίν πήραμε το πλοίο και διασχίζοντας τη Βαλτική φτάσαμε σε 2 ώρες στο Ελσίνκι. Δεν έχει κοινά σημεία με Ρίγα και Ταλίν για να μπορεί να γίνει σύγκριση. Ίσως το λιμάνι και η γύρω περιοχή να είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει. Αξίζει μια επίσκεψη στο θαλάσσιο οχυρό Σουομενλίνα μόλις 15’ από το λιμάνι με συχνά δρομολόγια πλοίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε για το σχόλιο, συμφωνούμε σε όλα! Καλά ταξίδια!

      Διαγραφή