Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2012

Εκδρομή στο Γύθειο

Το Γύθειο, είναι ένα μέρος αλλιώτικο, ξεχωριστό...Κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νησιωτική αύρα, φυσική ομορφιά είναι η εντύπωση που προκαλείται στον επισκέπτη φτάνοντας εκεί. Δεν έχει εξάλλου και τυχαίο όνομα, Γύθειο σημαίνει η γη των Θεών. 
Βρίσκεται στη Λακωνία, έχει ένα γραφικό λιμάνι, ενώ τα νεοκλασικά σπίτια σκαρφαλώνουν αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού. 
   
   
Η βραδινή άποψη της πόλης εξίσου εντυπωσιακή! 
 
Πάνω στο λόφο υπάρχουν τα ερείπια της ακρόπολης, που μαρτυρούν την ύπαρξη της αρχαίας πόλης, τμήμα της οποία βυθίστηκε από ένα μεγάλο σεισμό το 400 μ.Χ.   Στους πρόποδες του λόφου βρίσκεται το αρχαίο θέατρο, το οποίο χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα για πολιτιστικές εκδηλώσεις. 
 
Τα χαλάσματα ρωμαϊκών κτισμάτων παραπέμπουν στην περίοδο ακμής του Γυθείου κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους.
Ο δρόμος κατά μήκος του λιμανιού είναι ιδανικός για περπάτημα. 
Είναι ιδανικό μέρος για εκδρομή σαββατοκύριακου ή για καλοκαιρινές διακοπές καθώς είναι οργανωμένο τουριστικό κέντρο με σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, παραδοσιακά ανακαινισμένα ξενοδοχεία και ξενώνες, κάμπινγκ, και βραβευμένες  παραλίες. 
Στη νότια πλευρά βρίσκεται η τεσσάρων χιλιομέτρων παραλία του Mαυροβουνίου με εξοχικά, ξενοδοχεία, κάμπινγκ, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες. Στην παραλία του Μαυροβουνίου έχει εγκατασταθεί Σταθμός Πεδίου του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας "Καρέτα-Καρέτα" και των φωλιών της στις παραλίες του Λακωνικού Κόλπου. 
H επόμενη μεγάλη και αμμώδης παραλία είναι το Bαθύ Aγερανού, τμήμα της οποίας έχει ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ προσφέρεται η δυνατότητα για θαλάσσια σπορ. Bόρεια θα βρείτε τη Σελινίτσα, την παραλία που προτιμούν οι ντόπιοι αφού είναι μεγάλη και οικογενειακή και στη συνέχεια τη Γλυφάδα ή Bαλτάκι, που ήταν το αρχαίο λιμάνι του Γυθείου.
Περίπου 5χλμ από την παραλία της Σελινίτσας βρίσκεται το ναυάγιο Δημήτριος. Επιβάλλεται στάση για φωτογραφίες!
Εντυπωσιακό το νησάκι Κρανάη - ενώνεται με την ακτή-, στη νότια άκρη της πόλης.    
Εκεί βρίσκεται το ιστορικό-εθνολογικό μουσείο που στεγάζεται στον πύργο Τζαννετάκη. 
Από τον οκταγωνικό φάρο του 1873 με 22 μέτρα ύψος μπορείτε να θαυμάσετε το απέραντο γαλάζιο του πελάγους. 

Πώς θα πάτε στο Γύθειο
Το Γύθειο απέχει 257,5 χλμ. από την Αθήνα, είναι 42,5 χλμ. ΝΑ από τη Σπάρτη και συνδέεται οδικά με την υπόλοιπη Μάνη και τη Σκάλα. Υπάρχει ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει το λιμάνι του Γυθείου με τη Νεάπολη, τα Κύθηρα  και την Κρήτη ενώ λειτουργεί ακόμα και σταθμός ανεφοδιασμού για τα ιδιωτικά σκάφη. Λεωφορεία των ΚΤΕΛ έχουν δρομολόγια από Αθήνα. 

tips
*Κοιτάξτε μήπως η εκδρομή σας συμπίπτει με κάποια πολιτιστική εκδήλωση στην Πόλη. Από τα μέσα Ιουλίου και για έναν ολόκληρο μήνα γιορτάζονται τα "Μαραθονήσεια" με μουσικές εκδηλώσεις, αθλοπαιδιές και θεατρικές παραστάσεις. Το μεγάλο πανηγύρι ξεκινά στις 14 Σεπτεμβρίου και διαρκεί 8 μέρες. Τέλος, στις 30 Σεπτεμβρίου γίνεται η γιορτή της μαρίδας.  
*Πιθανότατα να πάτε για ημερήσια εκδρομή αλλά τελικά να θελήσετε να μείνετε περισσότερο! Τουλάχιστον αυτό πάθαμε εμείς!
*Περπατήστε στα στενά σοκάκια και αισθανθείτε σαν να βρίσκεστε σε νησί!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου