Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Η παραλία της Αφροδίτης στα Κύθηρα

Στην παραλία της Παλαιόπολης λέγεται ότι αναδύθηκε η Αφροδίτη. Είναι η μεγαλύτερη παραλία του νησιού και βρίσκεται πριν το χωριό του Αυλαίμονα και μετά τον οικισμό της Σκάνδειας. 
Συνδυάζει κομμάτια με βότσαλο και άμμο, ενώ τα νερά είναι κρυστάλλινα και πεντακάθαρα. Η παραλία είναι πραγματικά απέραντη και δεν θα νιώσετε ποτέ ότι είναι γεμάτη κόσμο. 
Τα βράχια προσδίδουν ακόμα περισσότερη ομορφιά και μοναδικότητα στο τοπίο.
 Η πρόσβαση είναι εύκολη με αυτοκίνητο. Το βόρειο τμήμα της είναι οργανωμένο  και προσφέρεται για θαλάσσιες δραστηριότητες όπως σκι και σέρφινγκ.  
Όμως το νότιο κομμάτι της παραλίας είναι και το πιο όμορφο. Όταν είναι ήρεμη η θάλασσα, μπορείτε να κολυμπήσετε μέσα από τον «τρύπιο» βράχο που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Παλαιόπολης και να φτάσετε στη διπλανή παραλία. 
Σύμφωνα με τον μύθο, η Αφροδίτη είχε υποσχεθεί στον Πάρη την Ωραία Ελένη της Σπάρτης, για την απόφαση του να δώσει σε αυτήν το μήλο της Έριδος. Η Θεά ήταν αυτή που προστάτεψε το ζευγάρι όταν ο Πάρης “έκλεψε” την Ωραία Ελένη από την Σπάρτη και ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής για την Τροία. Οι δυο τους βρήκαν καταφύγιο στα Κύθηρα μέχρι να φυσήξει  ούριος άνεμος. 
Έφτασαν λοιπόν, στον όρμο του Αγίου Νικολάου και στο λιμάνι της Σκάνδειας και μαζί με την Ωραία Ελένη κατέβηκαν από την τριήρη για να πάνε στο ναό της Αφροδίτης που βρισκόταν στη κορυφή του λόφου του Παλαιοκάστρου. Όταν η Ωραία Ελένη περπάτησε στην παραλία της Σκάνδειας (Παλαιόπολης) τα βότσαλα πήραν το σχήμα καρδιάς και ο Πάρης θεώρησε πως ήταν οιωνός. Στην κορυφή του λόφου πραγματοποίησε την σπονδή και πράγματι την επόμενη μέρα φύσηξε άνεμος και τα πλοία του Πάρη ξεκίνησαν ξανά για την Τροία.
        
Το 2011 με ιδιωτική πρωτοβουλία, ο θρόνος της Αφροδίτης και το μονοπάτι καθαρίστηκαν και μπορείτε εύκολα απολαύσετε το περπάτημα στην περιοχή και να απολαύσετε τη θέα στο απέραντο γαλάζιο. 
Επισκεφτείτε την μαγευτική αυτή παραλία, ψάξτε για πέτρες σε σχήμα καρδιάς και ζήστε τον δικό σας μύθο στα Κύθηρα!
 
tips
* Υπάρχουν 3 τρόποι για να πάει κάποιος στα Κύθηρα
1) Με πλοίο από τον Πειραιά
2) Με αεροπλάνο
3) Με αυτοκίνητο ως το Γύθειο ή τη Νεάπολη Λακωνίας και από εκεί με πλοίο. 
 

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα ,τι ωραία παραλία και τι ρομαντική η εκδοχη του μύθου με την Ωραία Ελένη!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία ιστορία δεν την γνώριζα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή