Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Η νύχτα πέφτει στο Παλέρμο! Ξενάγηση στην πόλη

Το Παλέρμο  είναι πρωτεύουσα και διοικητική έδρα της αυτόνομης περιοχής Σικελία, της Ιταλίας. Μια πόλη κτισμένη σε μαγευτική τοποθεσία, στο βάθος μεγάλου κόλπου της βορειοδυτικής ακτής της Σικελίας, στους πρόποδες του βουνού Πελεγκρίνο, σε μια εύφορη κοιλάδα. 
 
Λίγα λόγια για την ιστορία της πόλης
Το Παλέρμο ιδρύθηκε από τους Φοίνικες ως εμπορικό λιμάνι το 700 π.Χ. και στη συνέχεια πέρασε στον έλεγχο πολλών και διαφορετικών ηγεμόνων. Πρώτα κατακτήθηκε από την Καρθαγένη και στη συνέχεια από τους Ρωμαίους που το μετονόμασαν σε Panhormus. 
Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η πόλη πέρασε στα χέρια των Βανδάλων, και στη συνέχεια των Αράβων που έκαναν τη Σικελία εμιράτο τους. Το Παλέρμο μεταμορφώθηκε σε μια μαγική πόλη με τζαμιά, μιναρέδες και παζάρια. Λέγεται ότι ανταγωνιζόταν σε ομορφιά την Κόρδοβα και το Κάιρο.
Μετά τις σταυροφορίες, αφού οι Νορμανδοί κατέκτησαν την πόλη και ανακάλυψαν τους θησαυρούς της, διατήρησαν ζωντανή την αραβική παράδοση της ανεκτικότητας και του διαφωτισμού. Αυτή η περίοδος ήταν ο "χρυσούς αιών" της πόλης.Σήμερα οι σύγχρονοι τουρίστες ανακαλύπτουν μια πόλη που προσφέρει ένα εκπληκτικό κράμα μεσαιωνικών συνοικιών με τα ρούχα να στεγνώνουν στα στενά δρομάκια, κρεμασμένα από τοίχο σε τοίχο, αλλά και κομψών δρόμων με φοίνικες και βίλες. Και φυσικά υπάρχουν ακόμη τα πολύβουα παζάρια.
Τι θα δείτε
Χάρη στην πλούσια και πολυτάραχη ιστορία τους, το Παλέρμο και οι γύρω περιοχές βρίθουν αρχιτεκτονικών θησαυρών. Θα δείτε τον νορμανδικό καθεδρικό ναό, πολλές μπαρόκ εκκλησίες, μεγαλοπρεπή παλάτια, δωρικούς ναούς και πρώην τζαμιά.

Ο καθεδρικός ναός 
Είναι πολύ εντυπωσιακός εξωτερικά αλλά και εσωτερικά. Θα τον συναντήσετε περπατώντας στην οδό  Corso Vittorio Emanuele προς το Norman Palace. Ξεπροβάλλει μοναδικά ανάμεσα στα στενά δρομάκια, ένα περίτεχνο κτίριο με πολλά σκαλίσματα και στριφογυριστούς πύργους. 



Η κεντρική πλατεία
Η πλατεία είναι μια από τις πιο όμορφες και μεγαλύτερες σε όλη την Ιταλία. Ξεχωρίζει το νεοκλασικό θέατρο Politeama Garibaldi, με πολύ εντυπωσιακή είσοδο. 
Εντυπωσιακό το συντριβάνι στην πλατεία Piazza Pretoria - με τίτλο  "το συντριβάνι της ντροπής"! 

Οι Κατακόμβες
Οι κατακόμβες στο μοναστήρι των Καπουτσίνων μοναχών αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών εδώ και πολλούς αιώνες - δεν είναι δύσκολο να καταλάβετε γιατί. 8.000 μουμιοποιημένοι κάτοικοι του Παλέρμο κοιμούνται τον αιώνιο ύπνο σε αυτές τις κατακόμβες. Αν δεν σας απωθεί αυτό το μακάβριο θέαμα, κάντε οπωσδήποτε μια στάση σε
αυτό το μοναστήρι! Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 9.00-12.00 και 13.00-17.00 (ως τις
19.00 τους καλοκαιρινούς μήνες). Τις ημέρες των αργιών είναι κλειστά.


Palazzo Dei Normanni
Κατασκευάστηκε το 1130, τη χρονιά της ενθρόνισης του Roger II. Είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του Παλέρμο. Διακοσμημένο με θαυμάσια βυζαντινά μωσαϊκά, είναι αδιαμφισβήτητο σύμβολο της πολιτικής και πολιτισμικής ένωσης που επεδίωξαν οι Νορμανδοί.


Santa Caterina
Ίσως η πιο στολισμένη εκκλησία που θα δείτε ποτέ!! Η τεχνοτροπία της είναι γνωστή ως σικελικό μπαρόκ. Οι τοίχοι είναι γεμάτοι στολίδια - πίνακες, αγάλματα αγίων και της Παναγίας, αναπαραστάσεις φρούτων και αγρίων ζώων.


Museo Archeologico Regionale
Τα εκθέματα τέχνης και χειροτεχνίας του μουσείου καλύπτουν ολόκληρη σχεδόν την ιστορία του Παλέρμο. Τα πλέον ενδιαφέρονται εκθέματα είναι τα αγάλματα από τη χαμένη πόλη του Σελινούντα. Ωράριο λειτουργίας: Τρ-Σαβ 8.30-13.45, Κυρ 8.30-18.45


Ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα στην Ευρώπη (7730 τμ), ένα νεοκλασικό αριστούργημα που άρχισε ο Giovanni Battista Basile το 1875 και ολοκλήρωσε ο γιος του Ernesto το 1897. 
Ανακαινίστηκε πρόσφατα και είναι ο ναός της λυρικής τέχνης στην πόλη, όπου δίνονται
παραστάσεις όπερας και μπαλέτου.


Μια μικρή πόλη με πληθυσμό 30.000 κατοίκων στα βουνά νοτιοδυτικά του Παλέρμο. Οι γραφικές γωνιές της θα σας εντυπωσιάσουν ενώ ο νορμανδικός ναός Catedrale di Monreale, το μεγαλύτερο μεσαιωνικό αρχιτεκτόνημα της Ιταλίας, θα σας κόψει την ανάσα, με τα 6.000 τ.μ. βυζαντινής τέχνης.

Το φαγητό και ο καφές

Η σικελική κουζίνα είναι παραδοσιακή αλλά ταυτόχρονα γεμάτη εκπλήξεις, κυρίως λόγω των επιρροών των διαφόρων λαών που πέρασαν από το νησί στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του. Οι Άραβες έφεραν το κους κους και τις σταφίδες, οι Ισπανοί τα λουκάνικα και τα τηγανητά. Προτιμήστε τις μικρές trattorie της γειτονιάς.
 Δοκιμάστε γευστικές μακαρονάδες με σαρδέλες, κρεατικά ή λαχανικά, ρεβυθοκροκέτες και τη σικελιάνικη πίτσα. 
 
Έχουν επίσης πολύ καλό καφέ, είναι απαιτητικοί σαν όλους τους Ιταλούς! Δοκιμάστε granita al cafè που είναι γρανίτα με καφέ και σαντιγί και gran caffe, δηλαδή καπουτσίνο χωρίς γάλα. 

Ψώνια
Η πόλη διαθέτει ένα εμπορικό κέντρο, το Forum, με αρκετά μαγαζιά, εστιατόρια και σινεμά. 
Οι μεγάλες μάρκες της ιταλικής μόδας, από Armani ως τον Versace, έχουν τα καταστήματά τους στη Viale della Libertà.Θα βρείτε επίσης διάφορα καταστήματα με χειροτεχνίες, παραδοσιακά κεντημένα σεντόνια και κουρτίνες της Σικελίας.  Αν ψάχνετε για ευκαιρίες και μοναδικά κομμάτια, επισκεφθείτε κάποιο από τα πολλά παζάρια της πόλης. 
Μετακινήσεις

Το διεθνές αεροδρόμιο του Παλέρμο απέχει 32 χλμ. από το Παλέρμο. Το τρένο Trinacria Express αναχωρεί για την πόλη κάθε ώρα. Η διαδρομή είναι 45λεπτη και το εισιτήριο στοιχίζει 5 ευρώ. Τα λεωφορεία κάνουν αρκετές στάσεις καθ’ οδόν, μεταξύ άλλων και σε μερικά ξενοδοχεία, και φτάνουν στο Παλέρμο σε 50 λεπτά. Μπορείτε να αγοράσετε εισιτήριο απλής μετάβασης πάνω στο λεωφορείο με 5,60 ευρώ.

Για τις μετακινήσεις στην πόλη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα λεωφορεία και τα τρένα. Τα εισιτήρια στοιχίζουν περίπου 1 ευρώ και ισχύουν για δύο ώρες.

Παραλίες
Αν πάτε καλοκαιράκι - αν και η θάλασσα είναι ζεστή την άνοιξη και στις αρχές του φθινοπώρου- θα έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε κάποια από τις πολλές όμορφες παραλίες της περιοχής.
Παραλία Mondello με χρυσή αμμουδιά και πολλές βίλες κτισμένες κατά μήκος της ακτής. 
Παραλία Aspra, σε ένα ψαροχώρι λίγο έξω από την πόλη. Οι χρωματιστές ξύλινες βάρκες αποτελούν το χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής, δίπλα σε μια μικρή παραλία όπου μπορείτε να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα τρώγοντας το πιο νόστιμο παγωτό της Σικελίας! 
Isola Delle Femmine, μια μεγάλη δημόσια παραλία με κρυστάλλινα νερά, πολύ δημοφιλής   επειδή δεν έχει είσοδο και είναι κοντά στην πόλη. Η αμμουδιά είναι λευκή!  
Arenella, η κοντινότερη στην πόλη που όμως σπάνια είναι ασφυκτικά γεμάτη κόσμο! 
Παραλία Cefalu, ένα διαμάντι της βόρειας ακτής, μια ώρα μακρυά από την πόλη. Μεγάλη χρυσή αμμουδιά καλά οργανωμένη για τους επισκέπτες. 
 San Vito Lo Capo, μια μικρή πόλη θέρετρο, επίσης περίπου 1 ώρα μακρυά από το Παλέρμο, με καθαρά νερά και χρυσή ακτή. Οι επισκέπτες την ονομάζουν Καραϊβική της Ιταλίας.
H προκυμαία είναι ένα όμορφο μέρος για να απολαύσετε έναν απογευματινό περίπατο πλάι στη θάλασσα. 

tips
 *Να είστε προσεκτικοί γιατί στη La Vuicciria- στο παζάρι- κυκλοφορούν πορτοφολάδες!
* Τα ταξί στο Παλέρμο είναι αρκετά ακριβά, ιδίως τα βράδια ή αν έχετε πολλές αποσκευές. Να συμφωνείτε πάντα την τιμή πριν από την κούρσα. 
* Υπάρχουν περισσότερα μουσεία αν θέλετε να δείτε, όπως η Galleria Regionale Siciliana, το Museo delle Marionette "A. Pasqualino" και το  Museo d'Arte Islamica στο Castello della Zisa


7 σχόλια:

  1. Κατατοπιστικότατος ταξιδιωτικός οδηγός! Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυ καλο αφιερωμα,μια περιοχη που θελω καποια στιγμη να επισκεφτω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο ευχόμαστε, να πας και να περάσεις τέλεια!

      Διαγραφή
    2. εγω που επισκεφθηκα το παλερμο ειπα ποτε ξανα, πιο αθλια βρωμικη εχθρικη πολη δεν εχω ξανασυναντησει στη ζωη μου

      Διαγραφή
    3. Βρωμιά κ δυσωδια παντου,τόση που σε εμποδίζει να απολαύσεις τις ομορφιές της πόλης. Οι μετανάστες πιο πολλοι από τους ντόπιους, βρωμιζουν κ κάνουν φασαρία,το βράδυ όχι κ τόσο ασφαλες

      Διαγραφή
  3. Εμεις ετοιμαζομαστε να τα επισκεφτουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή