Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Το διασημότερο μουσείο της Φλωρεντίας

Το  Uffizi είναι ένα παλάτι χτισμένο το 1581 και βρίσκεται στην πόλη Φλωρεντία της Ιταλίας.  Στα ιταλικά ονομάζεται Galleria degli Uffizi και στεγάζει ένα από τα παλαιότερα μουσεία - πινακοθήκες στον κόσμο.  Τα έργα που εκτίθενται καλύπτουν χρονικά την περίοδο από το 13ο μέχρι το 18ο αιώνα και συνθέτουν μία από τις σημαντικότερες συλλογές αναγεννησιακής τέχνης.
 
Στο μουσείο-γκαλερί οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν εντυπωσιακά και αυθεντικά αριστουργήματα των πιο μεγάλων Ιταλών αλλά και Ευρωπαίων καλλιτεχνών.
Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα είναι  Botticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Piero della Francesca, Raffaello, Tiziano, Tintoretto, Caravaggio, Canaletto, El Greco, Rubens, Rembrandt.
Πριν από διακόσια χρόνια ο τελευταίος της δυναστείας των Μεδίκων αποφάσισε να χαρίσει την απαράμιλλη συλλογή τέχνης που κατείχε η οικογένειά του στο κοινό της Φλωρεντίας. Αλλά η γκαλερί Ουφίτσι με την περίφημη συλλογή έργων τέχνης της ιταλικής Αναγέννησης αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών από τα τέλη του 16ου αιώνα.
Ένα από τα σημαντικότερα έργα του μουσείου είναι ο πίνακας του Μποτιτσέλι με τίτλο "Η γέννηση της Αφροδίτης". Στον πίνακα λοιπόν, η θεά Αφροδίτη αναδύεται από το νερό μέσα σε ένα όστρακο που φυσούν ο Ζέφυρος και η Αύρα προς την ακτή της Κύπρου ή των Κυθήρων. Στην ακτή την υποδέχεται μια από τις Ώρες, θεότητες των εποχών, που της προσφέρει έναν μανδύα.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά δωμάτια είναι το δωμάτιο της Νιόβης, με πολλά αγάλματα, χρυσαφένιες λεπτομέρειες και πλούσιο διάκοσμο σε κάθε του σημείο. 
Το δωμάτιο της Νιόβης
Το φιλόδοξο πρόγραμμα επέκτασης της Ουφίτσι έχει κάνει ορισμένους φιλότεχνους και κατοίκους της ιταλικής πόλης να ονειρεύονται ότι τελικά αυτή θα μπορέσει να συναγωνιστεί σε έκταση το Μουσείο του Λούβρου. 
Ένας από τους δύο μεγαλύτερους διαδρόμους με πολλά αγάλματα και μοναδικά σχέδια στο ταβάνι.
Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης ακριβώς δίπλα στην Piazza della Signoria και στο πανέμορφο Palazzo Vecchio και ανάμεσα στον ποταμό Arno. Είναι μόλις 10 λεπτά περπάτημα από το κέντρο της πόλης. 
Η Uffizi Gallery είναι ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της Φλωρεντίας με περισσότερους από 1 εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο. Μαζί με το μουσείο του Βατικανό, είναι τα πρώτα σε επισκεψιμότητα μουσεία σε ολόκληρη την Ιταλία. 
Primavera- του Μποτιτσέλι
Ο ευαγγελισμός της Θεοτόκου- του Ντα Βίντσι

Διάσημο επίσης είναι για τις τεράστιες ουρές που συναντά κανείς απέξω! Μιλάμε για ουρές που δεν έχετε ξαναδεί...!!!! Για να αποφύγετε όμως κατά πολύ την ουρά, μπορείτε να προμηθευτείτε από πριν εισιτήρια online. Τα εισιτήρια είναι ακριβούτσικα, 21,5 ευρώ για τους ενήλικες. Άτομα κάτω των 18 και άνω των 65 ετών μπαίνουν δωρεάν. 
 
Έργα των Λίππι και Ραφαήλ που απεικονίζουν το Χριστό με την μητέρα του

Όλα τα έργα τέχνης εκτίθενται σε περισσότερους από 45 διαδρόμους σκορπισμένους ανάμεσα στους δύο ορόφους του ιστορικού παλατιού.
Αφροδίτη του Ουρμπίνο- του Τιτσιάνο

Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά από Τρίτη έως και Κυριακή (κλειστό τις Δευτέρες) από τις 8:15 το πρωί ως τις 6:50 το απόγευμα. Επίσης είναι κλειστό την πρωτοχρονιά, ανήμερα τα Χριστούγεννα και την πρωτομαγιά. 
Το κτίριο είναι πολύ εντυπωσιακό και εξωτερικά, αφού περιτριγυρίζεται από πολλά αγάλματα. 
  
  
Καλό είναι να περάσετε και το βραδάκι για μια πιο ρομαντική άποψη του κτιρίου!
Στο χώρο του μουσείου λειτουργούν 3 μαγαζιά και μια καφετέρια και εστιατόριο με ελαφρύ φαγητό. Στην είσοδο μπορείτε να νοικιάσετε audioguide (στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, γιαπωνέζικα και ρώσικα) με 6 ευρώ το άτομο ή 10 ευρώ για 2 άτομα. 
Θέα από την γκαλερί
tips
* Κλείστε οπωσδήποτε από πριν εισιτήρια για να αποφύγετε την τεράστια ουρά!
* Χρειάζεστε αρκετό χρόνο. Καλό είναι να επιλέξετε από πριν ποια έργα θέλετε οπωσδήποτε να δείτε για να μην τα παραλείψετε!
* Οι φωτογραφίες επιτρέπονται αλλά χωρίς φλας.
* Δείτε την μαγευτική θέα από διάφορα σημεία του μουσείου.
* Άνετα παπούτσια αναγκαία!
*Το μουσείο μαγεύει και τους λιγότερο λάτρεις των τεχνών, καθώς στεγάζεται σε ένα πραγματικά εντυπωσιακό κτίριο και στα εκθέματα του περιλαμβάνονται μερικοί από τους πιο όμορφους πίνακες που υπάρχουν!

2 σχόλια: