Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Ταξίδι στο χειμωνιάτικο Ταλίν

Το Ταλίν είναι η πρωτεύουσα της Εσθονίας και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Ελσίνκι της Φινλανδίας. Η μεσαιωνική αυτή πόλη γίνεται ακόμα πιο μαγική κατά τη διάρκεια του Χειμώνα καθώς συχνά φρέσκο χιόνι καλύπτει τις σκεπές και τα δρομάκια στην παλιά πόλη. Τα φωτάκια στους δρόμους, που μοιάζουν με κεριά προσθέτουν λάμψη στις σκοτεινές νύχτες.
 Αν εξαιρέσει κανείς το κρύο....το Ταλίν είναι ακόμα πιο παραμυθένιο και ίσως η καλύτερη εποχή για να το επισκεφτείτε. Η εκπληκτική παλιά πόλη με τις κόκκινες στέγες, τα μεσαιωνικά σπίτια και εκκλησίες είναι άκρως γοητευτική και ρομαντική όταν καλύπτεται με το λευκό του χιονιού. 


Το Χριστουγεννιάτικη δέντρο στην πλατεία του δημαρχείου αποτελεί το παλιότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο που τοποθετήθηκε δημόσια στην Ευρώπη, από το 1441.
Οι επισκέπτες αλλά και οι ντόπιοι κατευθύνονται στην εντυπωσιακή χριστουγεννιάτικη υπαίθρια αγορά στην πλατεία του δημαρχείου. 
Πολλά χειροποίητα, ξύλινα ή κεραμικά προϊόντα, στολίδια, μάλλινα καπέλα και κάλτσες, χαλιά, γυαλικά, κεριά και χριστουγεννιάτικα στολίδια,  σε καλές τιμές! Η αγορά λειτουργεί από 24.11.2012 - 08.01.2013
 
Αν κουραστείτε από τα ψώνια, μπορείτε να ξεκουραστείτε και να ζεσταθείτε πίνοντας ένα ποτήρι ζεστό αρωματικό κρασί ή μια ζεστή σούπα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε παραδοσιακό εσθονικό φαγητό, όπως χοιρινό με γλυκόξινη σάλτσα και μαύρη πουτίγκα.
Στη σκηνή της πλατείας καθημερινά υπάρχει ζωντανή μουσική και πάντα η πιθανότητα να δείτε τον Άγιο Βασίλη. Για τα παιδιά υπάρχει ένας μικρός ζωολογικός κήπος, έλκηθρο με τάρανδο και το σπίτι του Άη Βασίλη με το ταχυδρομείο του.
Η τζαζ έχει την τιμητική της και φέτος, αφού καλλιτέχνες από τις Η.ΠΑ., τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και άλλες χώρες επισκέπτονται το Ταλίν για να παίξουν σε διάφορες σκηνές της πόλης, σε συναυλιακά κέντρα και εκκλησίες. Για όλο το πρόγραμμα  δείτε εδώ
  
Στις αρχές του χρόνου, από 1-7 Ιανουαρίου θα γίνει το φεστιβάλ Μπαχ. Περισσότεροι από 20 σολίστ μαζί με την Εσθονική φιλαρμονική ορχήστρα και χορωδία θα παρουσιάσουν 13 διαφορετικά κονσέρτα στο Tallinn Niguliste museum, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Βρείτε όλο το πρόγραμμα εδώ.
Ίσως το πιο εντυπωσιακό από όλα τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης είναι το φεστιβάλ φωτιάς και πάγου. 
Τα γλυπτά από πάγο παρουσιάζουν ό,τι έχει φανταστεί ο καλλιτέχνης και δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σκηνικό. 
Σε μια χώρα που ο ήλιος βγαίνει μόνο για ελάχιστες ώρες, με τον Ιανουάριο να είναι πολύ κρύος και βαρετός μήνας, έρχεται αυτό το φεστιβάλ να γεμίσει φως  και ζεστασιά. Για πολλά χρόνια το φεστιβάλ είναι η πιο χαρούμενη στιγμή για τους Εσθονούς. 
Για τους σκιέρ, υπάρχει χιονοδρομικό κέντρο μόλις 10 λεπτά μακρυά από την πόλη, το Nõmme Sports Centre. Διαθέτει 20 χλμ φωτισμένοι διάδρομοι σκι και μια φυσική πίστα πατινάζ.

Η Ορθόδοξη εκκλησία
 Δρόμος στην μεσαιωνική πόλη
 Ο λόφος Toompea χιονισμένος
Άποψη της πόλης με τις χιονισμένες σκεπές και το φωτισμένο πύργο του δημαρχείο. 

* Απευθείας πτήση δεν υπάρχει από Αθήνα. Θα πάτε συνήθως μέσω Ρίγας ή Ελσίνκι. Η πτήση ως το Ελσίνκι ή τη Ρίγα διαρκεί περίπου 3 ώρες και από εκεί 45 λεπτά ως το Ταλίν.
*Συνήθως το χειμώνα υπάρχει χιόνι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η πόλη υπολειτουργεί, όπως όταν χιονίζει στην Αθήνα! Εκεί οι δρόμοι είναι καθαροί, αλλά ασφαλώς χρειάζεστε κατάλληλα παπούτσια που δεν γλιστρούν. Απαραίτητα είναι επίσης τα ζεστά ρούχα και αδιάβροχο μπουφάν. 
* Στην Εσθονία πλέον χρησιμοποιούν ευρώ, οπότε δεν χρειάζεστε συνάλλαγμα. 
* Δεν έχουμε διαφορά ώρας με την Εσθονία. 
*Δείτε περισσότερα για το ιστορικό κέντρο του Ταλίν εδώ!


1 σχόλιο: