Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Wapusk National Park: Tο πάρκο των πολικών αρκούδων

Στο Wapusk National Park (εθνικό πάρκο στην βορειοανατολική περιφέρεια Manitoba του Καναδά, ζουν περισσότερες από 1000 πολικές αρκούδες. Βρίσκεται κατά μήκος των ακτών το κόλπου Hudson και αποτελεί ιδανικό μέρος για να ζουν και να αναπαράγονται τα όμορφα αυτά θηλαστικά, εδώ και πολλά χρόνια. 
Οι επισκέπτες έχουν ευκαιρία να φωτογραφίσουν, να δουν και να παρατηρήσουν τις πολικές αρκούδες ελεύθερες στη φύση. 
Περπατήστε στην τούνδρα και ίσως δείτε ένα καριμπού (είδος ταράνδου) να τρέχει, μια πολική αρκούδα να ξεκουράζεται, μια πολική αλεπού να παίζει με τα μικρά της ή έναν λευκό πολικό λαγό. 


Το έδαφος εκεί είναι συνεχώς παγωμένο, τα δέντρα λυγισμένα από τον δυνατό αέρα. 
Σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες η περιοχή είναι πλούσια σε ζώα και εκπληκτικά φυτά. 
Εκτός από τις πολικές αρκούδες που ζουν εκεί, η περιοχή έχει πολλά (περισσότερα από 250) και σπάνια είδη πτηνών. 
Το πάρκο είναι τεράστιο! Έχει έκταση 11.475 τ.χλμ, σχεδόν ίδιο μέγεθος με την Τζαμάικα και το Βέλγιο! Πιο πιθανό είναι να φανεί μια μεγάλη αρσενική πολική αρκούδα, κυρίως το Φθινόπωρο, όταν οι ρυθμοί τους είναι πιο αργοί για να κρατήσουν ενέργεια για τη χειμερία νάρκη. 

 
Η ξενάγηση και παρατήρηση στο πάρκο γίνεται με ειδικά οχήματα και εκπαιδευμένο προσωπικό. 
Το καλοκαίρι το πάρκο είναι προσβάσιμο μόνο για ξενάγηση από ψηλά μέσω ελικοπτέρου καθώς μεγάλες ποσότητες νερού καλύπτουν αρκετές περιοχές. Όσοι επισκέπτονται το πάρκο στις αρχές Νοεμβρίου, θα βρουν τις αρσενικές αρκούδες μαζί με τις θηλυκές που δεν εγκυμονούν και τα εφηβάκια πολικά αρκουδάκια, περιμένουν το χιόνι κατά μήκος της ακτής. 
Οι εγκυμονούσες θηλυκές βρίσκονται περίπου 70 χλμ στο κεντρικό πάρκο. Τα μικρά γεννιούνται τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Οι επισκέπτες μπορούν να φτάσουν στο πάρκο με τρένο- κοντινότερος σταθμός Churchill Heritage, Churchill, Manitoba. Η επίσκεψη στο πάρκο γίνεται μόνο μέσω διαπιστευμένων γραφείων που παρέχουν οργανωμένες εκδρομές στο πάρκο. Για όσους επιθυμούν να πάνε πρέπει να κάνουν κράτηση αρκετά νωρίς!  
Καλύτερη εποχή για επίσκεψη θεωρείται από τέλη Φεβρουαρίου και μετά. Τότε οι επισκέπτες  μπορούν να δουν μικρά, μόλις 3 μηνών, πολικά αρκουδάκια να βγαίνουν πρώτη φορά και να εξερευνούν το χιονισμένο τοπίο, κάτω από το προσεκτικό βλέμμα της μητέρας τους. 
Η παρατήρηση γίνεται από το Wat’chee Lodge, ένα από τα ελάχιστα σημεία του κόσμου όπου μπορείτε να δείτε μικρά πολικά αρκουδάκια. Είναι ανοιχτό μόνο για 4 βδομάδες από μέσα Φλεβάρη μέχρι τα μέσα του Μάρτη. Οι επισκέπτες φτάνουν εκεί με το νυχτερινό τρένο Μόλις φτάσουν τους περιμένουν οι υπάλληλοι με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να αρχίσει η περιήγηση. 
 Πολύ πιθανό επίσης στην περιοχή να φανεί το βόρειο σέλας, ένα μοναδικό και εκπληκτικό φαινόμενο που αποτελεί αξέχαστη εμπειρία ζωής για όσους το έχουν δει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου