Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Γνωριμία με το Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν

Θα ταξιδέψουμε μέχρι το Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαιτζάν, για να γνωρίσουμε λιγάκι την πόλη που φιλοξενεί το φετινό διαγωνισμό της Eurovision. Οι πληροφορίες μας είναι από διάφορα website για το Μπακού, όπως επίσης και οι φωτογραφίες, αφού δεν έχουμε πάει αλλά μας φαίνεται πολύ δελεαστικό ταξίδι!
Το Μπακού (αζερικά: Bakı) έχει 2.045.815 κατοίκους. Βρίσκεται στις νότιες ακτές της χερσονήσου Αμπσερόν και αποτελείται από την κεντρική (νέα πόλη) και την παλαιά πόλη.
Η ίδρυση της πόλης ανάγεται στον 6ο αιώνα μ.Χ. Το οχυρωμένο κέντρο της παλιάς πόλης έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε όλα τα βασικά αξιοθέατα της πόλης. 

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Οι γαλάζιες σημαίες στις ελληνικές παραλίες για το 2012

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών με “Γαλάζια Σημαία” για το 2012. Με 394 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι, όπως τα τελευταία χρόνια, τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 48 χώρες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.179 ακτές και 659 μαρίνες σε όλο τον κόσμο. Γίνεται προσπάθεια, σε συνεργασία με αρμόδιους κρατικούς φορείς, να αυξηθεί ο αριθμός βραβευμένων μαρινών.
Χρυσή Αμμουδιά (Θάσος)

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Το χρυσό σοκάκι της Πράγας

Ο δρόμος των αλχημιστών ή αλλιώς το χρυσό σοκάκι της Πράγας, βρίσκεται πλάι στο κάστρο της πόλης. Πλαισιωμένο από τα θεαματικά και επιβλητικά κτίρια του Λευκού Πύργου και του Πύργου Ντάλιμπορ, το Χρυσό Σοκάκι είναι διακριτικά χωμένο στα τείχη του κάστρου. Αποτελεί πλέον μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο. 
Με ιστορία του χρονολογείται από τον 16ο και 17ο αιώνα όταν αποτελούσε την έδρα των αλχημιστών και των ατόμων που αποτελούσαν τον αυτοκρατορικό περίγυρο, το Χρυσό Σοκάκι είναι σήμερα ένα γραφικό, μικρό δρομάκι με εντυπωσιακά αξιοθέατα.

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί στην Ελλάδα

Είναι η λίστα με τους 10 κορυφαίους ελληνικούς προορισμούς, για το 2012, φτιαγμένη από τους χρήστες της δημοφιλούς και διεθνούς ταξιδιωτικής ιστοσελίδας tripadvisor.com.

1. Σαντορίνη
Παραλίες με μαύρη άμμο. Ασβεστωμένα σπίτια, κουρνιασμένα στον γκρεμό πάνω από μία μαγευτικά γαλανή θάλασσα. Η Σαντορίνη είναι τόσο όμορφη που δυσκολευόμαστε να βρούμε λόγια για να την περιγράψουμε. Δείτε απλώς μία φωτογραφία της - στοιχηματίζουμε ότι θα θέλετε να πάρετε την επόμενη κιόλας πτήση.

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Τα Μουσεία Καζαντζάκη και Ιωαννίνων υποψήφια για «Ευρωπαϊκό Μουσείο 2012»

Ανάμεσα στα 47 ευρωπαϊκά Μουσεία που είναι υποψήφια να αναγορευτούν «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2012» (European Museum Year Award), συγκαταλέγονται το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.

 Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη αποδίδει τιμή στον σπουδαίο άνθρωπο του πνεύματος, τον συγγραφέα, στοχαστή, φιλόσοφο, πολιτικό, ταξιδευτή, Νίκο Καζαντζάκη. Bρίσκεται στην κεντρική πλατεία του ιστορικού χωριού Βαρβάροι, σημερινή Μυρτιά. 

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο του Ταλίν

Το Ταλίν είναι η πρωτεύουσα της Εσθονίας. Βρίσκεται στον φινλανδικό κόλπο, γεγονός που καθιστά την πρόσβαση στην πόλη πολύ εύκολη. Εμείς επισκεφτήκαμε το μεσαιωνικό Ταλίν σε συνδυασμό με το Ελσίνκι. Οι δύο πόλεις συνδέονται ακτοπλοϊκά με ταξίδι περίπου δυόμισι ωρών. 
Αεροφωτογραφία της παλιάς πόλης του Ταλίν
Το ιστορικό κέντρο του Ταλίν αποτελείται από μικρούς στενούς πλακόστρωτους δρόμους, παραδοσιακά  σπίτια, τείχη, μνημεία, εκκλησίες με ψηλούς τρούλους και γενικά είναι σκηνικό μεσαιωνικής εποχής. 

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Το ανάποδο σπίτι της Αυστρίας

Βλέποντας το νομίζεις ότι είναι το αποτέλεσμα από κάποιο τυφώνα! Πρόκειται όμως για ένα σπίτι που είναι χτισμένο ανάποδα, όπως ακριβώς το σχεδίασαν δύο ευφάνταστοι αρχιτέκτονες! 

Το ανάποδο σπίτι βρίσκεται σε ένα γραφικό μέρος της Αυστρίας, την πόλη Terfens, 15 χλμ δυτικά από το πανέμορφο Innsbruck, στην περιοχή του Τιρόλο. 

Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Τα καλύτερα αεροδρόμια του κόσμου για το 2012


Η βρετανική εταιρία Skytrax ανακοίνωσε τα καλύτερα αεροδρόμια της χρονιάς. Τα βραβεία βασίζονται αποκλειστικά σε έρευνες της εταιρίας σε 12 εκατομμύρια επιβάτες. Η έρευνα κράτησε εννιά ολόκληρους μήνες και συμμετείχαν 39 αεροδρόμια από τα 388 που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Η Ασία είναι πρωτοπόρος πάντως αφού τέσσερα από τα πέντε πρώτα αεροδρόμια βρίσκονται εκεί! 

Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Οι 25 καλύτεροι ευρωπαϊκοί προορισμοί για το 2012

Η πασίγνωστη τουριστική ιστοσελίδα TripAdvisor ανακοίνωσε τους 25 καλύτερους ευρωπαϊκούς προορισμούς της φετινής χρονιάς, με βάση τις προτιμήσεις των χρηστών της σελίδας.  Η Ελλάδα με την μοναδική Σαντορίνη βρίσκεται στην 19η θέση!

1. Λονδίνο, Αγγλία
Εάν θέλετε να δείτε το πιο εντυπωσιακό πρόσωπο του Λονδίνου, επισκεφθείτε την πόλη το 2012. Τον Ιούνιο, η πόλη θα γιορτάσει το «Διαμαντένιο Ιωβηλαίο» της Βασίλισσας, δηλ. την συμπλήρωση 60 ετών στο θρόνο, με μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις (που περιλαμβάνουν μία τεράστια παρέλαση και έναν στολίσκο 1.000 πλοίων στον Τάμεση). Και φυσικά, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όλα τα βλέμματα του πλανήτη θα είναι στραμμένα στο Λονδίνο, αφού φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Θα συναντήσετε πολυκοσμία; Σίγουρα. Θα είναι όμως μία αξέχαστη εμπειρία.