Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Τα 20 μέρη που πρέπει να δείτε το 2013 (2ο μέρος)

Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα 10 μέρη που προτείνει η συγγραφική ομάδα του National Geographic για το 2013. Το πρώτο μέρος θα το δείτε εδώ
11. Ηudson valley, Η.Π.Α
Το τοπίο με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά αποτελεί πηγή ξεκούρασης αλλά και έμπνευσης πολλών καλλιτεχνών. Βρίσκεται περίπου 2 ώρες μακρυά από την πόλη της Νέας Υόρκης, έχει πολλά γραφικά χωριά ακόμα και υπαίθρια μουσεία. 
Πότε να πάτε: Μάιο με Οκτώβριο. Το τοπίο με τα φθινοπωρινά χρώματα είναι απίθανο!  


12. Θεσσαλονίκη
Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης παραμένει ένα από τα πιο ήσυχα της Ευρώπης, χωρίς γιγάντιες μαρίνες αλλά με καΐκια που πηγαινοέρχονται στην ακτή. Γκαλερί και μουσεία με αρχαίες και βυζαντινές συλλογές, όμορφες γειτονιές και έντονη νυχτερινή ζωή είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της πόλης. 
Πότε να πάτε: Ιούνιο και Σεπτέμβριο που ο καιρός είναι ακόμα καλοκαιρινός. 

13. Γρενάδα, Καραϊβική
Ένα αληθινό νησί της Καραϊβικής  που ακόμα δεν έχει γεμίσει με τουριστικά θέρετρα και αμέτρητα πλήθη τουριστών. Όλη η γοητεία του είναι η απέραντη λευκή αμμώδης παραλία Grand Anse. Η πρωτεύουσα,  St. George's, είναι μια από τις πιο χαριτωμένες πόλεις της Καραϊβικής
Πότε να πάτε: Ιανουάριο - Μάιο, για καλό καιρό!

14. Bodo, Νορβηγία


 Μια πανέμορφη πόλη μόλις λίγο πιο βόρεια από τον αρκτικό κύκλο. Πολλοί τουρίστες πηγαίνουν εκεί για να δουν το αρκτικό φως που το χειμώνα είναι σε απαλά παστέλ χρώματα με αποκορύφωμα το βόρειο σέλας και το καλοκαίρι με τα πορτοκαλί χρώματα του μεταμεσονύχτιου ήλιου. 

Πότε να πάτε: Αρχές Ιουνίου - Ιούλιο για τον ήλιο του μεσονυκτίου και Σεπτέμβριο - Απρίλιο για το βόρειο σέλας. 


15. Valparaíso, Χιλή
Πόλη της κεντρικής Χιλής, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο για  την ιστορική σημασία, την πολυποίκιλη αρχιτεκτονική και την φυσική ομορφιά της. Στην πόλη, που είναι κτισμένη αμφιθεατρικά σε λοφοειδή παραφυάδα των Άνδεων, διαμένει μικρή ελληνική παροικία, ενώ στο τοπικό Πανεπιστήμιο, 'Universidad de Playa Ancha', λειτουργεί κέντρο ελληνικών σπουδών και παραδίδονται μαθήματα νεοελληνικών από το 1997.
Πότε να πάτε: Νοέμβριο - Μάρτιο ( το καλοκαίρι του νότιου ημισφαιρίου)

16. Όχθες του ποταμού Μιζούρι, Montana, Η.Π.Α.
 Ο ποταμός Μιζούρι είναι ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Μισισιπή.  Έχει μήκος 4.720 χλμ. και εκβάλει στον Μισισιπή 30 χλμ περίπου βόρεια της πόλης Σαίντ Λουΐ (Άγιος Λουδοβίκος). Πανέμορφο τοπίο με αμμώδη φαράγγια να συναντούν τον ποταμό και ζώα όπως πρόβατα και αντιλόπες να περνούν αριστερά και δεξιά. Παράλληλα ακούγονται κογιότ, αγριόσκυλα και αετοί. 
Πότε να πάτε: To καλοκαίρι


17. St. Augustine, Φλόριντα, Η.Π.Α.
Μια πόλη που ανακαλύφθηκε περίπου 500 χρόνια πριν από Ισπανό εξερευνητή καθώς έψαχνε το συντριβάνι της νεότητας! Πριν από αυτό όμως, εκεί έμεναν για περισσότερα από 12.000 χρόνια , παλαιο-Ινδιάνοι που έχτισαν πολιτισμούς και άφησαν πίσω πολλά αρχαιολογικά ερείπια ως απόδειξη της ύπαρξης τους.
Πότε να πάτε: Την άνοιξη, Μάρτη- αρχές Ιούνη και φθινόπωρο με άνετες θερμοκρασίες. 

18. Μέμφις, Τενεσσί, Η.Π.Α. 
 Γνωστή πόλη για την Graceland του Έλβις Πρίσλεϊ, τον  B. B. King και τον  Martin Luther King, Jr. Όλες αυτές οι προσωπικότητες κυριαρχούν στην ατμόσφαιρα της πόλης. Επίσης διεκδικεί τον τίτλο της πόλης με τα περισσότερα αστικά πάρκα αφού το  Shelby Farms Park έχει 6,5 μίλια μήκος! 
Πότε να πάτε: Τον Μάιο για το Memphis in May International Festival, ένα φεστιβάλ με τέχνη, κουλτούρα και γαστριμαργικές απολαύσεις! 3-5 Μαΐου γίνεται το  Beale Street Music Festival και 16-18 Μαΐου το παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάρμπεκιου.


19. Κyoto, Ιαπωνία 
Πρώην αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, είναι σήμερα πρωτεύουσα της Περιφέρειας του Κιότο καθώς και μείζονα πόλη στην μητροπολιτική περιοχή Οσάκα - Κόμπε - Κιότο.  Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της πόλης γίνεται σημείο επίσκεψης από σχολικές εκδρομές των σχολείων της Ιαπωνίας αλλά και πολλούς ξένους τουρίστες. Πασίγνωστη για τα μοναδικά της χρώματα κάθε άνοιξη, όταν ανθίζουν οι κερασιές.
Πότε να πάτε: Hanami (όταν ανθίζουν οι κερασιές) τέλη Μαρτίου - μέσα Απριλίου. Για φθινοπωρινό τοπίο το Νοέμβριο.

20. Jarash  (Γέρασα στα ελληνικά), Ιορδανία 
 Η Γέρασα ήταν μια σπουδαία αρχαία ελληνική πόλη στην Δεκάπολη της Κοίλης Συρίας, κτισμένη στις όχθες του ποταμού Χρυσορρόα.  Ο πλούτος της πόλης έμεινε στην ιστορία, ώστε να ονομάζεται "Πομπηία της Μέσης Ανατολής". Η κεντρική λεωφόρος φέρει διπλή επιβλητική κορινθιακή κιονοστοιχία και ωραίο πλακόστρωτο που ακόμη σώζεται σε καλή κατάσταση. Επίσης υπάρχουν πολλά και μάλιστα καλοδιατηρημένα ρωμαϊκά μνημεία.
Πότε να πάτε :  Απρίλιο - Ιούνιο και Σεπτέμβρη- Οκτώβρη.

Πηγή λίστας: nationalgeographic.com
Επιμέλεια κειμένων: traveltipsgr.blogspot.com

1 σχόλιο:

  1. Θέε μου τι να πρωτοδιαλέξω... ευτυχώς έχω πάει και Θεσσαλονίκη και μίκρυνε η λίστα,χιχι!!! Θα ήθελα να δω το Κιότο με τις ανθισμένες κερασιές γιατί τις λατρεύω!!! Πάω τώρα και για το πρώτο μέρος... τι μας κάνετε πρωί πρωί,χιχι! Callie by Anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή