Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Ξενάγηση στη Λουκέρνη

Η Λουκέρνη είναι μια μικρή αλλά πανέμορφη πόλη στο κέντρο της Ελβετίας. Εκτείνεται κατά μήκος της λίμνης από το Altdorf που ο μύθος λέει ότι ο Γουλιέλμος Τέλλος σημάδεψε το μήλο στο κεφάλι του γιου του. Ήταν από τις πρώτες πόλεις που αποτέλεσαν την ελβετική συνομοσπονδία. 


Τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι: 

Η ξύλινη σκεπαστή γέφυρα, Chapel bridge 
Θεωρείται μια από τις παλαιότερες αν όχι η πιο παλιά γέφυρα της Ευρώπης. Κατασκευάστηκε το 1333 για να προστατέψει τους κατοίκους από τις επιθέσεις. Το μεγαλύτερο κομμάτι της καταστράφηκε από φωτιά το 1993, αλλά ευτυχώς ξαναφτιάχτηκε.  
Στους τοίχους της γέφυρας υπάρχουν πίνακες με διάφορα γεγονότα από την ιστορία της Λουκέρνης. 

Η παλιά πόλη

Διασχίζοντας τη γέφυρα οι επισκέπτες φτάνουν στο ιστορικό κομμάτι της πόλης με πολλά μικρά στενά δρομάκια, χρωματιστά ξύλινα σπίτια και πολλά καφέ και εστιατόρια.  
Πλατεία Muehleplatz
Ο κεντρικός δρόμος με τα εμπορικά καταστήματα
Αν ο καιρός είναι καλός, μπορείτε να απολαύσετε φαγητό ή ποτό δίπλα στην λίμνη, που οι αντανακλάσεις των φώτων από τα κτίρια την κάνουν πιο ρομαντική. 

Η λίμνη Vierwaldstättersee
Η λίμνη της Λουκέρνης είναι η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη της Ελβετίας, με συνολική έκταση 114 τ.χλμ και μέγιστο βάθος 214 μ.  
 
 
 
Αξίζει η κρουαζιέρα στην λίμνη για να δείτε όλη την ομορφιά του τοπίου που οι φωτογραφίες μας δεν μπορούν να αποτυπώσουν! Τους καλοκαιρινούς μήνες μικρά πλοία αναχωρούν τακτικά δίπλα από τη γέφυρα και κάνουν σύντομη ή μεγαλύτερης διάρκειας κρουαζιέρα, ανάλογα με τον χρόνο που διαθέτει ο καθένας. 
 
 
Γύρω από την λίμνη είναι χτισμένα πολλά εξοχικά σπίτια και κάποια ξενοδοχεία. 

Το μουσείο μεταφορών

 
Ετοιμαστείτε για πολύ περπάτημα καθώς είναι ένα τεράστιο μουσείο με περισσότερα από 3000 εκθέματα. Παρουσιάζονται όλα τα μέσα μεταφοράς και η ιστορία τους με πολύ εντυπωσιακό και ενδιαφέρον τρόπο που δεν θα βαρεθείτε καθόλου! 
Έχει επίσης πλανητάριο και μια πλατφόρμα που δείχνει ολόκληρη την Ελβετία χαρτογραφημένη. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ. Το εισιτήριο στοιχίζει 30 ελβετικά φράγκα. 

Glacier garden - ο κήπος των παγετώνων με το λιοντάρι της Λουκέρνης
 
Ένας πρωτότυπος κήπος που παρουσιάζει την ιστορία της γης με μοναδικό τρόπο, μέσω αποτυπωμάτων που έχουν αφήσει οι πάγοι, απολιθώματα από φυτά και ζώα. Απολιθωμένα μύδια και φύκια δείχνουν ότι πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια η Λουκέρνη είχε υποτροπική παραλία με φοίνικες! Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Μέσα στον κήπο βρίσκεται και το θρυλικό λιοντάρι της Λουκέρνης, μια φιγούρα λιονταριού που πεθαίνει, σκαλισμένο σε βράχο.Είναι αφιερωμένο στους Ελβετούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη Γαλλική επανάσταση. Ο γνωστός συγγραφέας Μαρκ Τουαίην περιέγραψε το λιοντάρι της Λουκέρνης ως το πιο λυπηρό αλλά και συγκινητικό κομμάτι βράχου στον κόσμο

Η εκκλησία των Ιησουιτών
Είναι μια εντυπωσιακή μπαρόκ εκκλησία του χτισμένη στις όχθες της λίμνης, μια εντυπωσιακή μπαρόκ εκκλησία που φτιάxτηκε το 1666.

Το Δημαρχείο
Χτισμένο στις αρχές του 1600 με στυλ ιταλικό αναγεννησιακό και σκεπασμένο με κρεμαστή σκεπή που αναπαριστά το τυπικό στυλ των κτιρίων από το καντόνι της Βέρνης.

Bourbaki Panorama
Ένα στρογγυλό κτίριο που στεγάζει κάποιους από τους ελάχιστους πίνακες-πανόραμα που υπάρχουν στον κόσμο. Ανακαινίστηκε το 2000 και πλέον στον χώρο λειτουργούν εστιατόρια, σινεμά, γκαλερί και μαγαζιά. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Γενικά η πόλη προσφέρεται για ήσυχη και ρομαντική απόδραση. Αποτελεί βασικό σταθμό σε όλα τα οργανωμένα ταξίδια που κάνουν το γύρο της Ελβετίας, και πραγματικά αξίζει γιατί είναι κάτι διαφορετικό. 
Είναι μια ήσυχη περιοχή, πολύ όμορφη ακόμα και για βραδινούς περιπάτους δίπλα από τη λίμνη. 
 
tips 
* Καλύτερη εποχή για να επισκεφτεί κάποιος αυτό το μέρος είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι, καθώς το χειμώνα μάλλον θα παγώσετε από το κρύο!  
 * Στο συγκεκριμένο καντόνι της Ελβετίας η κύρια γλώσσα είναι τα γερμανικά. Οι περισσότεροι όμως, κυρίως στα μεγάλα μαγαζιά και ξενοδοχεία, μιλάνε καλά αγγλικά και είναι πολύ ευγενικοί. 
* Μοναδικά είναι τα Χριστούγεννα στη στολισμένη Λουκέρνη, με τα λαμπιόνια και τα παζάρια. Όλα αυτά βέβαια παρέα με τσουχτερό κρύο!
* Η Ελβετία χρησιμοποιεί τα ελβετικά φράγκα, ωστόσο τα μεγαλύτερα μαγαζιά δέχονται ευρώ αλλά δίνουν ρέστα σε φράγκα. 
* Κοντινότερο αεροδρόμιο στη Λουκέρνη είναι είναι αυτό της Ζυρίχης. Από εκεί υπάρχουν λεωφορεία και τρένα προς Λουκέρνη, με χρόνο ταξιδιού γύρω στην 1 ώρα. 
* Τουριστικοί οδηγοί στα αγγλικά υπάρχουν εδώ σε pdf που μπορείτε να τυπώσετε. 

1 σχόλιο: