Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Οι καλύτερες πόλεις για ταξίδια το 2014

1. Ρίο Ντε Τζανέιρο, Βραζιλία
Η πρωτεύουσα της Βραζιλίας, δημοφιλής για το καρναβάλι και τη σάμπα, ανάμεσα σε βουνά και ζαφειρένια θάλασσα, διοργανώνει φέτος το Μουντιάλ αλλά και τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2016.


2. Σαράγιεβο, Βοσνία Ερζεγοβίνη
Αποκαλείται "μικρή Κωνσταντινούπολη" ή  μικρή Ιερουσαλήμ, μια πόλη που προσπαθεί να ξεφύγει από την εποχή του πολέμου και με μελλοντική ανάπτυξη. Θέατρα, όμορφα καφέ, βιβλιοπωλεία, γραφικές γειτονιές, ανάμεσα σε κτίρια με σημάδια από σφαίρες!

3. Λίβερπουλ, Αγγλία
Μια πόλη πλήρως ανακαινισμένη περιμένει τους επισκέπτες για το φεστιβάλ Liverpool Biennial, ένα φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης που θα διαρκέσει 10 εβδομάδες το φετινό Καλοκαίρι. 

4. Umeå, Σουηδία
Είναι η φετινή ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα - μαζί με την Ρίγα της Λετονίας. Μια απομονωμένη στο βορρά μικρή πόλη, πλούσια σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, από όπερα μέχρι metal μουσική. Ο παγωμένος χειμώνας είναι ζωντανός γιατί εκεί βρίσκονται 36.000 φοιτητές, οι περισσότεροι καλλιτέχνες, που διατηρούν τη ζωντάνια και το ρυθμό όλο το χρόνο. 

5. Lviv, Ουκρανία
Μια μικρή πόλη στη δυτική Ουκρανία, γεμάτη φάρμες και δάση, που φιλοξένησε κάποιους αγώνες το Euro του 2012. Το ιστορικό της κέντρο ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο. Οι αρμόδιοι σκέφτονται να αξιοποιήσουν τουριστικά τα Καρπάθια όρη που βρίσκονται λιγότερο από 100 μίλια μακρυά και να διεκδικήσουν τη διοργάνωση της χειμερινής Ολυμπιάδας το 2022. 

6. Μασσαλία, Γαλλία
Η Ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα της χρονιάς που πέρασε, με πολλές γκαλερί, ρωμαϊκά ευρήματα και φυσικά ένα από τα πιο όμορφα λιμάνια της Ευρώπης. Ιδανικός προορισμός για ένα διήμερο! 

7. Almaty, Καζακστάν
Η παλιά πρωτεύουσα της χώρας - μέχρι το 1997 όταν πρωτεύουσα έγινε η Astana- παραμένει μια δελεαστική πόλη. Βρίσκεται ανάμεσα σε κυματιστά βουνά και έχει εξωτική ατμόσφαιρα. Πρόσφατα ξεκίνησε οικονομική άνθηση και ανάπτυξη, ίσως προσπαθώντας αποτυχημένα να αναλάβει την χειμερινή Ολυμπιάδα του 2014. Ωστόσο τα κοντινά χειμερινά θέρετρα δεν παύουν να είναι πολύ δελεαστικά!  

8. Ρότερνταμ, Ολλανδία
Πασίγνωστη πόλη για το λιμάνι της που πλέον έχει πολλά ενδιαφέροντα δημιουργήματα και αξιοθέατα. Το μεγαλύτερο κτίσμα της Ολλανδίας, το De Rotterdam, θα λειτουργήσει σύντομα και θα είναι μια μικρή πολιτεία με πολλά καφέ και εστιατόρια με ύφος βγαλμένο από Μανχάταν. 

9. Γλασκόβη, Σκωτία
Τις τελευταίες δεκαετίες, η μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας έχει αποσιωπήσει την μετά βιομηχανική της ανάπτυξη και έχει εξελιχθεί σε πολιτιστική δύναμη. Ο ποταμός Clyde, όπου κάποτε γινόταν μεταφορά καπνού είναι γεμάτος ανακαινισμένες αποβάθρες με μουσεία και καλλιτεχνικά στούντιο. Το Riverfront Museum μάλιστα, ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκό Μουσείο για το 2013.  

10. Πόρτλαντ, Η.Π.Α 
Μικρότερο από το Σαν Φρανσίσκο αλλά το ίδιο πράσινο και ανοιχτόμυαλο, το Πόρτλαντ είναι μια πόλη που αγαπά να καινοτομεί. Αποκαλείται "η πόλη των ρόδων" εξαιτίας των πολλών κήπων που έχει. Δεντρόφυτοι δρόμοι, κήποι, μπαρ με καλή μπύρα, αμέτρητες καντίνες και μαγαζιά με ντόνατς και μια σειρά από ουρανοξύστες που καθρεφτίζονται στα νερά του ποταμού, περιμένουν τους επισκέπτες. 

Πηγή: RoughGuides  
Μετάφραση- Επιμέλεια: Travel Tips 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου