Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Metropol Parasol- Η μεγαλύτερη ξύλινη κατασκευή στον κόσμο!

Η μεγαλύτερη ξύλινη κατασκευή στον κόσμο βρίσκεται στην Ισπανία και πιο συγκεκριμένα στην πλατεία Plaza de la Encarnacion στη Σεβίλη, στο παραδοσιακό κομμάτι της πόλης. 
Ονομάζεται Metropol Parasol ή αλλιώς Las Setas de la Encarnación- το μανιτάρι της Σεβίλης. 



Το κτίσμα ολοκληρώθηκε το 2011 και από τότε έχει γίνει το σήμα κατατεθέν της Σεβίλης. 
Δύο χαρακτηριστικά του το κάνουν μοναδικό σε όλο τον κόσμο: το μέγεθος - 150x70 και ύψος 26 μέτρα και το υλικό κατασκευής του που είναι κυρίως το ξύλο. 
Αποτελείται από 6 ομπρέλες που μοιάζουν με γιγάντια μανιτάρια και έχει 4 ορόφους. Στο ισόγειο βρίσκεται το Antiquarium, όπου εκτίθενται τα ρωμαϊκά και μαυριτανικά ευρήματα στην περιοχή, κάτι σαν φυσικό μουσείο.
 
   
 
Στον πρώτο όροφο είναι η κεντρική αγορά. Η σκεπή του πρώτου ορόφου δημιουργεί μια ανοιχτή πλατεία σκιασμένη και ιδανική για εκδηλώσεις. 
Οι επόμενοι όροφοι είναι ταράτσες από όπου υπάρχει πανοραμική θέμα προς όλη την πόλη. Εκεί βρίσκεται και ένα εστιατόριο. 
Σκοπός της ξύλινης αυτής κατασκευής είναι να δημιουργεί σκιά σε μια πόλη που έχει πολύ ζέστη και ήλιο τους καλοκαιρινούς μήνες. 
Κοιτάζοντας το από διαφορετικά σημεία το Metropol Parasol έχει ένα φανταστικό, τολμηρό, δημιουργικό και εφευρετικό γεωμετρικό πλάνο. 
Οι κάτοικοι της πόλης έχουν διαφορετικές απόψεις για αυτό το δημιούργημα, σε πολλούς αρέσει ενώ σε άλλους όχι! Κάθε τι καινούριο συνήθως προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις, όπως έγινε και με τον Πύργο του Άιφελ που οι Παριζιάνοι μισούσαν και σήμερα είναι ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα σε όλο τον κόσμο! 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου