Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Hallgrímskirkja: Η πιο πρωτότυπη εκκλησία της Ευρώπης

Θεωρείται η πιο πρωτότυπη εκκλησία της Ευρώπης και βρίσκεται στο Ρέικιαβικ, την πρωτεύουσα της Ισλανδίας. Αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της πόλης που φαίνεται από 20 χλμ μακρυά!
Ονομάζεται Hallgrímskirkja και είναι λουθηρανική εκκλησία (lutheran parish church). Πήρε το όνομα της από τον ποιητή Hallgrímur Pétursson, που έχει γράψει το πιο δημοφιλές βιβλίο με ύμνους της χώρας. 
http://www.booking.com/city/is/reykjavik.el.html?aid=370440
Ο πύργος υψώνεται συμμετρικά μέχρι την μαγευτική κορυφή του με ύψος 75,5 μέτρα. Η θέα μοναδική, αφού ο επισκέπτης μπορεί να δει πανοραμικά ολόκληρη την πόλη, ανεβαίνοντας με το ασανσέρ στο χώρο του παρατηρητηρίου.  
Η θέα από τον Πύργο
Ίδια θέα αλλά τόσο διαφορετική το χειμώνα
Σχεδιάστηκε το 1937 από τον Guðjón Samuel in 1937, ο οποίος συχνά εμπνεόταν για τα σχέδια των κτιρίων από τους σχηματισμούς της λάβας σε πέτρες βασάλτη! Η ανέγερση της εκκλησία ξεκίνησε το 1945 και ολοκληρώθηκε το 1986, με τον πύργο να χτίζεται πριν από το υπόλοιπο κτίσμα. Το κτίριο προκάλεσε μεγάλες διαμάχες, ενώ ο αρχιτέκτονας δεν πρόλαβε να το δει ολοκληρωμένο. 
Μπροστά από την εκκλησία βρίσκεται το άγαλμα του  Leifur Eiriksson (970 – 1020), που ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που ανακάλυψε την Αμερική. Θεωρείται ότι πάτησε στις ακτές του νέου κόσμου 500 χρόνια πριν τον Χριστόφορο Κολόμβο.
   
Εσωτερικά η εκκλησία είναι πολύ απλή και αυτό που αναμφίβολα ξεχωρίζει είναι το γιγάντιο εκκλησιαστικό όργανο του διάσημου Γερμανού Johannes Klais of Bonn. 
Έχει 15 μέτρα ύψος, 25 τόνους βάρος και λειτουργεί μηχανικά. 
  
  
Το κτίριο συμμετέχει στο φεστιβάλ του φωτός που γίνεται κάθε χρόνο στο Ρέικιαβικ και παίρνει άλλη όψη με έντονα φώτα και σχέδια. 
  
Αν πάτε στην εκκλησία μετά τις 5 το απόγευμα, τα χρήματα του εισιτηρίου για τον πύργο πηγαίνουν σε τοπικές φιλανθρωπίες. 
Μοναδική εμπειρία είναι να ακούσει κάποιος μουσική με το εκκλησιαστικό όργανο, που παράγει εκπληκτικούς ήχους. Από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου κάθε μεσημέρι Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο έχει κονσέρτο, και κάθε Κυριακή στις 5 το απόγευμα. 
Παραμονή πρωτοχρονιάς
Είσοδος
Η είσοδος στην εκκλησία είναι δωρεάν, ωστόσο πληρώνετε αν πάτε στον πύργο που λειτουργεί ως παρατηρητήριο. 
Η είσοδος στον πύργο στοιχίζει 600 ISK (ισλανδικές κορόνες), και 100 ISK για παιδιά 7-14 ετών. 
Ωράριο
Η εκκλησία είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 9 το πρωί ως τις 8 το βράδυ με ώρα λατρείας κάθε Κυριακή στις 11 το πρωί. Την τελευταία Κυριακή του μήνα γίνεται στα αγγλικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου