Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Ponte Vecchio: Η γέφυρα - σύμβολο της Φλωρεντίας

H Ponte Vecchio (Πόντε Βέκιο) είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα της Φλωρεντίας. Πρόκειται για μια μεσαιωνική πέτρινη γέφυρα που μέχρι το 1218 ήταν η μοναδική γέφυρα που ένωνε τις ακτές πάνω από τον ποταμό Arno. 

Αποτελείται από τρεις τμηματικές καμάρες με ύψος 3,5-4 μέτρα και μήκος περίπου 30 μέτρα η καθε μια.
Η γέφυρα ξαναχτίστηκε το 1345 μετά από πλημμύρες και είναι η μοναδική γέφυρα που δεν κατέστρεψαν οι Ναζί. Γύρω από αυτήν βρίσκονται πολλά μαγαζιά, που παλιά ήταν κυρίως κρεοπωλεία και ψαράδικα. 
 
Το 1593 με απόφαση του δούκα Ferdinand, τα μαγαζιά μετατράπηκαν σε  χρυσοχοεία. Τα περισσότερα μαγαζιά μέχρι και σήμερα πουλάνε κοσμήματα, από φτηνά μέχρι και πολύ ακριβά. 
Η γέφυρα ανακαινίστηκε ριζικά το 1565, όταν χτίστηκε πάνω της ο διάδρομος Corridoio Vasariano για να ενώσει το Palazzo Vecchio με το Palazzo Pitti. 
Θέα προς την γέφυρα από την στοά Vasariano
Ξεκινώντας από την νότια πλευρά του Palazzo Vecchio, συναντά την  Uffizi Gallery, περνά το  Lungarno dei Archibusieri και καταλήγει στη βόρεια ακτή του ποταμού μέχρι την γέφυρα Ponte Vecchio.
Κοντινότερος σταθμός είναι Santa Maria Novella, περίπου 20 λεπτά με τα πόδια ως τη γέφυρα. Η διαδρομή είναι ευχάριστη καθώς θα περνάτε από πανέμορφα κτίρια μέσα στους πεζόδρομους. 
Καλύτερη ώρα για να πάτε είναι το απόγευμα, ώστε να είστε εκεί κατά το ηλιοβασίλεμα και το βράδυ. Έτσι θα δείτε τη γέφυρα με το φως της ημέρας αλλά και με τα φώτα της να καθρεφτίζονται στον ποταμό. 
Τα μαγαζιά μένουν ανοιχτά μέχρι το βράδυ και υπάρχουν εστιατόρια που μπορείτε να φάτε καλό φαγητό, αρκεί να κοιτάξετε τις τιμές στο μενού πριν μπείτε σε κάποιο! 
Κάθε ώρα της ημέρας, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, η γέφυρα είναι πολύ εντυπωσιακή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου