Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Βόλτα στην αρχαία Αθήνα

Το καλύτερο μέρος για να “ταξιδέψει” κάποιος στην αρχαία Αθήνα είναι η ιστορικότερη και παλαιότερη συνοικία της πόλης, η Πλάκα. Η περιοχή μοιάζει σαν να είναι μια μικρή αλλιώτικη πολιτεία, διατηρώντας αρκετά στοιχεία από το παρελθόν. Γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακά σπίτια, πολλές μικρές εκκλησίες, ταβέρνες και μικρά καφέ, όλα κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης.

Η βόλτα ξεκινά από το σταθμό μετρό Ακρόπολη. Λίγο πιο πάνω, βρίσκεται το καινούριο και εκπληκτικό μουσείο της Ακρόπολης. Ένα μουσείο γεμάτο φως, που παρουσιάζει με μοναδικό τρόπο εκθέματα από την περιοχή.
Η επίσκεψη στο μουσείο απαραίτητη, όπως επίσης και μια στάση ξεκούρασης στην καφετέρια του μουσείου στο δεύτερο όροφο, όπου θα απολαύσετε ένα ρόφημα ή φαγητό με φόντο τον Παρθενώνα.
Περπατώντας τον πλακόστρωτο δρόμο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, παρατηρήστε τη σύνθεση των εποχών με τις σύγχρονες και νεοκλασικές κατοικίες.
Στα δεξιά βρίσκεται το Ηρώδειο, το αρχαίο θέατρο της Αθήνας με εκπληκτική ακουστική και χωρητικότητα 5000 ατόμων. Κάθε καλοκαίρι γίνονται εκεί θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Στα αριστερά απλώνεται ο λόφος του Φιλοπάππου ενώ δεξιά ο δρόμος οδηγεί στη δυτική πλευρά του λόφου της Ακρόπολης.
Μπαίνοντας θα δείτε τα Προπύλαια, το μνημείο του Αγρίππα, το ναό της Απτέρου Νίκης, το Ερέχθειο και φυσικά το ναό του Παρθενώνα
Φροντίστε να έχετε πολύ χρόνο στη διάθεση σας για να απολαύσετε την επίσκεψη στο χώρο της Ακρόπολης.
  
Ακολουθήστε το δρόμο προς τη Ρωμαϊκή Αγορά, του 11ου αιώνα π.Χ. με πολλά εντυπωσιακά μνημεία και κτίσματα, κατευθυνόμενοι προς Μοναστηράκι και Θησείο. 
Εναλλακτικά, αφού λογικά θα είστε κουρασμένοι από τον ποδαρόδρομο, μπορείτε να κατεβείτε προς τα κάτω και να καθίσετε για καφέ ή φαγητό σε ένα από τα πολλά μαγαζιά της Πλάκας. Ενωθείτε με τους τουρίστες και γίνεται κι εσείς τουρίστας στη χώρα σας! 
Πολλά μαγαζιά έχουν ταράτσα με θέα τον Παρθενώνα. Προτιμήστε τα αργά το απόγευμα για να δείτε το ηλιοβασίλεμα αλλά και το τοπίο φωτισμένο. 
Κάθε σοκάκι της Πλάκας κρύβει κάτι όμορφο και ξεχωριστό από την παλιά αθηναϊκή συνοικία, με όμορφα σπίτια, αυλές με λουλούδια, αρχαία, ρωμαϊκά και βυζαντινά μνημεία.
Τα Αναφιώτικα, ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη, είναι μια από τις ωραιότερες γειτονιές της Πλάκας, μια μικρογραφία κυκλαδίτικου οικισμού. Ολόλευκα σπίτια με μπλε πόρτες και αυλές με ανθισμένα λουλούδια. 

Άλλα μουσεία στην Πλάκα
Βόλτα με παιδιά στην Πλάκα

Μετακίνηση στην πόλη
  • Με το μετρό, η γραμμή μπλε ενώνει το Αεροδρόμιο με το κέντρο της Αθήνας
  • Με τον προαστιακό, από το αεροδρόμιο, με συνδέσεις με μετρό στο σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο στη στάση Νερατζιώτισσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου