Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Ταξίδι στο Τολέδο, την πόλη του El Greco

Το Τολέδο βρίσκεται πολύ κοντά στην Μαδρίτη (περίπου 70 χλμ απόσταση) και είναι μια πανέμορφη πόλη που έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco. To όνομα της προέρχεται από τη λατινική λέξη Toletum και σημαίνει "χτισμένη σε ύψος".
Θεωρείται η πόλη του Ελ Γκρέκο, του διάσημου ζωγράφου, γλύπτη και αρχιτέκτονα της Ισπανικής αναγέννησης. Με καταγωγή από την Κρήτη, ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, γνωστός με το ισπανικό προσωνύμιο El Greco (που σημαίνει Ο Έλληνας) αγάπησε πολύ την πόλη Τολέδο στην Ισπανία, όπου έζησε πολλά χρόνια. 
http://www.booking.com/city/es/toledo.el.html?aid=370440
Είναι πολύ όμορφη και γυρίζεται εύκολα με τα πόδια, αρκεί να έχετε ένα χάρτη για να μην χαθείτε στα στενά που μοιάζουν λίγο με λαβύρινθο! Μπορείτε να κατεβάσετε έναν χάρτη εδώ
Αξιοθέατα
Τα μνημεία της πόλης είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους καθώς προέρχονται από διαφορετικές εποχές της ιστορίας της. 
Ο ιππόδρομος και το υδραγωγείο είναι από το ρωμαϊκό παρελθόν της. 
Το μεσαιωνικό κάστρο San Servando σώζεται από την εποχή των Βησιγότθων. 
Από την μουσουλμανική περίοδο σώζονται η Mezquita del Christo de la Luz και η  
πύλη Vieja Puerta de la Bisagra
 
Ο καθεδρικός ναός του Τολέδο είναι γεμάτος με έργα του Ελ Γκρέκο, ενώ στην μικρή γκαλερί του ναού εκτίθενται έργα των Bellini, Caravaggio, Titian, Morales, Tristán.
 
Πολύ εντυπωσιακό το κεντρικό τέμπλο
Στην εκκλησία Santo Tome βρίσκεται ένα από τα αριστουργήματα του ζωγράφου, γνωστό ως  " Η ταφή του κώμη του Orgaz"
Ένας ημιτελής πίνακας με τίτλο " Η βάπτιση του Ιησού" βρίσκεται στην εκκλησία Tavera Hospital. 
Το Alcazar, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα της πόλης, στο ψηλότερο σημείο της. Εκεί κάποτε ήταν παλάτια και φρούρια που καταστράφηκαν την εποχή του Φράνκο. Σήμερα το κτίριο στεγάζει μια βιβλιοθήκη και το στρατιωτικό μουσείο. 
Δημαρχείο
Η Plaza de Zocodover είναι η κεντρική πλατεία της πόλης με πολλές καφετέριες και πολύ κόσμο.
Το σπίτι του Ελ Γκρέκο
Πρόκειται για το σπίτι στο οποίο εγκαταστάθηκε ο καλλιτέχνης για περίπου 27 χρόνια. 
Φιλοξενεί αρκετούς πίνακες του αφού έχει μετατραπεί σε μουσείο. 
Καλύτερη βόλτα για το ηλιοβασίλεμα είναι να περάσετε από την γέφυρα Puente de Alcántara, πάνω από τον ποταμό   Tagus για ρομαντική θέα προς την μεσαιωνική πόλη.  
Φέτος συμπληρώνονται 400 χρόνια από το θάνατο του διάσημου ζωγράφου και από τις 14 Μαρτίου ξεκίνησε η επετειακή έκθεση με τίτλο "The Greek of Toledo", η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Ιουνίου, στο Museo de Santa CruzΠερισσότερα από 100 έργα συγκεντρώθηκαν από διάφορα μέρη, στην μεγαλύτερη έκθεση για τον καλλιτέχνη που έγινε μέχρι τώρα. Το εισιτήριο στοιχίζει 10 ευρώ. 

Πώς θα πάτε
Αεροπορικώς μέχρι την Μαδρίτη. Από την Μαδρίτη μπορείτε να πάρετε τρένο από το σταθμό Atocha (η διαδρομή διαρκεί περίπου 35 λεπτά) ή λεωφορείο (η διαδρομή διαρκεί 50 λεπτά). 


Διαμονή
Εδώ θα βρείτε όλα τα ξενοδοχεία στο Τολέδο, στην καλύτερη διαθέσιμη τιμή και με αντικειμενικές κριτικές. 

tips
* Ένας εύκολος τρόπος να δείτε όλα τα αξιοθέατα είναι το τουριστικό λεωφορείο hop-on hop off.
* Must προορισμός για όλους τους επισκέπτες της Μαδρίτης. 
Δοκιμάστε τα mazapán de Toledo, μικρά γλυκίσματα με βάση το αμύγδαλο στην ιστορική καφετέρια  Confitería de Mazapán Santo Tomé  που βρίσκεται πίσω από την εκκλησία Santo Tomé. 
*Στο Τολέδο έφτιαχναν σπαθιά και μεταλλικά αντικείμενα, μια παράδοση για περισσότερα από 2.000 χρόνια. Θα βρείτε πολλά μαγαζιά με σπαθιά και άλλα χειροποίητα μεταλλικά αντικείμενα. 

1 σχόλιο: