Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Διακοπές στη Σκύρο

Η Σκύρος είναι το νοτιότερο και το μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Σποράδων και βρίσκεται απέναντι από την Εύβοια. 
 Το νησί χαρακτηρίζεται από έντονες αντιθέσεις: έχει  λόφους με πεύκα, βραχώδη ορεινά τοπία, ήσυχες ακρογιαλιές, μεγάλες αμμώδεις παραλίες, θαλάσσιες σπηλιές που δημιουργούν ένα τοπίο γεμάτο παραλλαγές. 
Πρωτεύουσα του νησιού η Χώρα, χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές των βράχων, κάτω από το βυζαντινό κάστρο. Τα σπίτια έχουν κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με κατάλευκο χρώμα, το ένα δίπλα στο άλλο. 
 
 
Περπατώντας στα στενά σοκάκια της Χώρας θα ανακαλύψετε όμορφα μαγαζιά με παραδοσιακά γλυκά και τουριστικά είδη, ξύλινα χειροποίητα, ταβέρνες, καφετέριες και μπαράκια. 
Οι ανθισμένες βοκαμβίλιες κάνουν το τοπίο ακόμα πιο όμορφο.  
 
 
 Τα σπίτια περιποιημένα με ολόλευκο χρώμα στα σοκάκια της Χώρας
Προχωρώντας προς τα πάνω θα συναντήσετε την πλατεία της Αιώνιας Ποίησης, αφιερωμένη στον Βρετανό ποιητή Ρούμπερ Μπρουκ, με το άγαλμα του.
Φτάνοντας στο ψηλότερο σημείο της Χώρας, στο κάστρο, θα έχετε πανοραμική θέα στα παράλια του νησιού.
Η νυχτερινή ζωή έντονη στη Χώρα, όλα τα μαγαζιά είναι ανοιχτά ως αργά και η μουσική σε μεγάλη ένταση!
Στενά σοκάκια δεξιά και αριστερά
Η πλατεία με το Δημαρχείο και τις καφετέριες
Το λιμάνι της Σκύρου, η Λιναριά, απέχει 10χλμ από τη χώρα. Τα πλοία φτάνουν εκεί ξεκινώντας από την Κύμη ή τα γειτονικά νησιά. Το γραφικό χωριό γεμίζει κόσμο τους καλοκαιρινούς μήνες και έχει πλήρη τουριστική οργάνωση. 
Από το λιμάνι ξεκινούν εκδρομές με καΐκια που πηγαίνουν στα εντυπωσιακά θαλάσσια σπήλαια Πεντεκάλη, Γερανία, Διατρυπητή και στις σπηλιές στο Λιμνονάρι, με τα γαλαζοπράσινα νερά και τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες.

Παραλίες
Τα Μαγαζιά και ο Μώλος είναι τα ιδανικότερα μέρη για διακοπές στη Σκύρο. Πρόκειται για δύο αμμώδεις παραλίες που η μία είναι σχεδόν συνέχεια της άλλης. 
 

Τα χωριά διαθέτουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραθαλάσσιες ταβέρνες και καφετέριες.
  
Άμμος και κρυστάλλινα νερά στην παραλία Μαγαζιά
  
Θέα από τον Μώλο
 
Το λιμανάκι στον Μώλο και στο βάθος ψηλά η Χώρα
Κοντά στο Μώλο, στη θέση Πουριά, βρίσκονται τα ερείπια του αρχαίου λατομείου με τους εντυπωσιακούς βράχους να ορθώνονται στη θάλασσα και ένα παλιό ανεμόμυλο που λειτουργεί ως καφετέρια. 
 
Δίπλα βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου, σκαλισμένο μέσα στο βράχο.Κοιτάξτε απέναντι και θα δείτε μια νησίδα με το εκκλησάκι του Αγ. Ερμόλαου. 
Στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού βρίσκεται η πανέμορφη παραλία Γυρίσματα με τον ομώνυμο οικισμό. 
Ο οικισμός Πεύκο, που όπως λέει και το όνομα του είναι χτισμένος μέσα στα πεύκα, έχει μια απάνεμη παραλία, με το έντονο πράσινο να φτάνει σχεδόν μέχρι τη θάλασσα. Εκεί κοντά είναι και οι παραλίες Άγιος Φωκάς και Διαπόρι. Στις 27 Ιουλίου γίνεται πανηγύρι και αξίζει να πάτε αν είστε στο νησί. 
Η Ασίτσα είναι ακόμα ένα χωριό χτισμένο μέσα σε πλούσια βλάστηση με μια μικρή αλλά πανέμορφη παραλία, με βράχους να βγαίνουν μέσα από τη θάλασσα. Βρίσκεται 18χλμ μακρυά από τη Χώρα και το χαρακτηριστικό της αξιοθέατο είναι οι πέτρινοι πυλώνες, απομεινάρια της σιδηροδρομικής γραμμής που το 1900 χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά σιδηρομεταλλευμάτων από τα ορυχεία στο βουνό. 
 
Στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού είναι το χωριό Ασπούς με τα γαλαζοπράσινα νερά της θάλασσας να ταιριάζουν αρμονικά με το πράσινο του βουνού και τα ολόλευκα σπίτια.  Δίπλα στους Ασπούς είναι η παραλία Αχίλλι, από όπου σύμφωνα με το μύθο πέρασε ο Αχιλλέας πηγαίνοντας για την Τροία. 
Ο οικισμός Καλαμίτσα βρίσκεται κοντά στο λιμάνι και αποτελεί ακόμα ένα μέρος ιδανικό για ξεκούραστες διακοπές. Η μεγάλη παραλία είναι ιδανική για κολύμπι αλλά και για θαλάσσια σπορ. 
Οι Αχερούνες είναι ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό, οργανωμένο τουριστικά και βρίσκεται στο δυτικό μέρος του νησιού, 10χλμ από τη Χώρα.
Μουσεία
Δίπλα στην πλατεία Μπρουκ βρίσκεται το αρχαιολογικό μουσείο της Σκύρου, με ποικίλα αρχαιολογικά ευρήματα από το 2800π.Χ. Είναι ανοιχτό από Τρίτη έως Κυριακή 8:00- 15:00 (Κάθε Δευτέρα κλειστό) και το εισιτήριο στοιχίζει 2 ευρώ.
Το μουσείο Φαλτάιτς είναι ένα από τα πρώτα τοπικά και λαογραφικά μουσεία της Ελλάδας. Εκτίθενται μεγάλες συλλογές με αντικείμενα παραδοσιακής τέχνης, διακοσμητικά, έπιπλα και φορεσιές. 
Αρχαιολογικός οικισμός Παλαμάρι
Βρίσκεται στα ΒΑ παράλια του νησιού, περίπου 13χλμ από τη Χώρα. Είναι ένας οικισμός από τους σπουδαιότερους προϊστορικούς οικισμούς του Αιγαίου γύρω στο 2500-1800 π.Χ. Στις ανασκαφές βρέθηκαν ερείπια εντυπωσιακών οικημάτων, δρόμων και λιμανιού, καθώς επίσης αγγεία, λίθινα σκεύη και εργαλεία τα οποία εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο. 
 

Το σκυριανό αλογάκι είναι ένα μικροκαμωμένο άλογο που ζει σε μικρές αγέλες. Θα τα βρείτε σε ιδιωτικές φάρμες.
Πρόσβαση
- Με πλοίο από την Κύμη. Το ταξίδι διαρκεί 1 ώρα και 40 λεπτά. Για δρομολόγια δείτε εδώ.
- Με ΚΤΕΛ από Αθήνα μέχρι την παραλία Κύμης και μετά με το πλοίο.
- Με αεροπλάνο από Αθήνα (με διάρκεια πτήσης 30 λεπτά)
 
Το αεροδρόμιο της Σκύρου
Διαμονή
Το ξενοδοχείο Νεφέλη 4* βρίσκεται λίγο πριν την είσοδο στη Χώρα, περίπου 10χλμ από το λιμάνι. Είναι ένα εκπληκτικό συγκρότημα δωματίων σε παραδοσιακό κυκλαδίτικο στυλ, με μεγάλη πισίνα, περιποιημένους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, πολύ ευγενικά άτομα στην υποδοχή και πραγματικά εκπληκτικό πρωινό σε μπουφέ με φρέσκους λουκουμάδες, ρυζόγαλο, κέικ, αλμυρά, φρέσκο χυμό και πολλά άλλα!
Επιλέξτε μοντέρνο ή παραδοσιακό δωμάτιο, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και απολαύστε μοναδικές διακοπές στο πιο ωραίο ξενοδοχείο του νησιού.

tips
* Εκδρομή με σκάφος στο νησάκι Σαρακίνικο
* Από το αεροδρόμιο μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο που περνά από τους πιο τουριστικούς οικισμούς, όπως Μώλος, Μαγαζιά και Χώρα. Ζητήστε από τον εισπράκτορα να σας πει που πρέπει να κατεβείτε, ανάλογα με τον προορισμό σας. 
* Από το Λιμάνι μπορείτε να πάρετε ταξί ή το λεωφορείο για πιο οικονομική μετακίνηση.  
* Δοκιμάστε το φρέσκο παγωτό Φαλταίνας από το ζαχαροπλαστείο στη Χώρα.  
* Δείτε τα ξενοδοχεία του νησιού εδώ.  
* Το μεσημέρι στη Χώρα έχει αρκετή ζέστη. Προτιμήστε να κάνετε τη βόλτα σας νωρίς το πρωί ή με το ηλιοβασίλεμα και να χαλαρώσετε ως αργά το βράδυ πίνοντας ένα κοκτέιλ. 

2 σχόλια:

  1. Τέλεια τα tips σας!!!!! Πήγαμε φέτος αφού διαβάσαμε όλα τα παραπάνω και κλείσαμε ακτοπλοϊκά εισιτήρια από https://www.zaplous.gr/GR/services/destinations/destination-display/skuros Μαγευτικό νησί και θα ξαναπάμε και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαίνεται πολύ ωραίο μέρος, πρέπει να ξεφύγουμε και λίγο, και να επισκευτούμε αυτα τα ωραία νησιά της Ελλάδας. Μην ξεχνάμε ότι άλλοι περιμένουν ολόκληρό χρόνο για να τα επισκευτούνε, και μεις τα έχουμε δίπλα μας και τα βλέπουμε μόνο απο το ιντερνετ. Ας υποστηρίξουμε τα νησιά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή