Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Επίσκεψη στο ζωολογικό κήπο του Ελσίνκι

Η Φιλανδική πρωτεύουσα έχει έναν από τους πιο ιδιαίτερους ζωολογικούς κήπους. Κι αυτό γιατί ο κήπος είναι ουσιαστικά ένα ξεχωριστό νησί και τα ζώα κατοικούν σε χώρο πολύ κοντινό στο ελεύθερο φυσικό τους περιβάλλον! 

 Το νησί ονομάζεται Korkeasaari και συνδέεται με την πόλη με μια γέφυρα. Λειτουργούσε ως πάρκο αναψυχής για τους κατοίκους, ώσπου το 1889 άρχισε να λειτουργεί ο ζωολογικός κήπος. 


 
Οι επισκέπτες περπατούν συχνά ανηφορικούς δρόμους και μεγάλες αποστάσεις για να δουν όλα τα ζώα.
Ο κήπος έχει γίνει έτσι ώστε να είναι σαν να βλέπει κανείς ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον. Χωρίς δηλαδή έντονα τουριστικά στοιχεία, όπως πινακίδες, μαγαζιά κ.λ.π. 
 
Οι επισκέπτες μεταφέρονται από την τούνδρα στα τροπικά δάση και βλέπουν συνολικά 150 είδη ζώων και περίπου 1000 διαφορετικά είδη φυτών.  
 
Υπάρχουν ζώα από την Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη, την Αυστραλία, την Νότια και Βόρεια Αμερική.

 
Οι μαϊμούδες πηδάνε από κλαδί σε κλαδί, χελώνες και σαύρες εμφανίζονται στην αφρικανική έρημο, ενώ στη ζούγκλα της Ινδονησίας θα συναντήσετε χρωματιστά φίδια και εντυπωσιακούς βατράχους.

 Τα μικρά ταρανδάκια
 
Αγριόγατα
 
Εντυπωσιακά τα ζώα από τα Ιμαλάια, όπως οι λεοπαρδάλεις του χιονιού, τα άγρια άλογα, τα ίμπεξ, τα αγριοκάτσικα κ.α. 
 
Αναζητήστε επίσης την αρκτική λευκή κουκουβάγια, που συνήθως κοιμάται κάπου ψηλά και ίσως από μακρυά μοιάζει με πέτρα! 
Εντοπίστε τα δύο κόκκινα πάντα ανεβασμένα συνήθως πάνω σε κλαδιά.

 Ένα από τα πιο όμορφα ζώα του κήπου
Οι τάρανδοι φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείψουν από αυτόν το ζωολογικό κήπο αφού υπάρχουν πολλοί στα δάση της Φινλανδίας. 
 
Μην περιμένετε να δείτε έναν ζωολογικό κήπο με όλες τις ανέσεις για τους επισκέπτες αλλά κάτι πολύ πιο περιπετειώδες και κουραστικό. 
Ωράριο
Ο κήπος είναι ανοιχτός όλο το χρόνο από τις 10 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα. Κατά τους θερινούς μήνες είναι ανοιχτός μέχρι τις 8 απόγευμα. 
Εισιτήριο
Το εισιτήριο στοιχίζει 10 ευρώ, ενώ μαζί με τις διαδρομές με το φέρι μποτ 16 ευρώ. Για τα παιδιά είναι μισή τιμή. 
Πρόσβαση
Υπάρχει το λεωφορείο με το νούμερο 16 που φεύγει από την πλατφόρμα 8 στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό όλο το χρόνο. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 25 λεπτά. 
Το φέρι μποτ κάνει τη διαδρομή από την προβλήτα μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο στην Market square, καθημερινά από Ιούνιο ως Αύγουστο και μόνο τα σαββατοκύριακα του Μαΐου. 
Επίσης άλλο φέρι μποτ αναχωρεί από την περιοχή Hakaniemi, πάλι τους καλοκαιρινούς μήνες μόνο. 
Φαγητό
Στον κήπο λειτουργεί εστιατόριο, καφετέρια, κιόσκια με αναψυκτικά, νερά και παγωτά και ασφαλώς μαγαζί με αναμνηστικά δώρα.

tips
* Καλύτερα να πάτε με φέρυμποτ γιατί σίγουρα σας αφήνει στην είσοδο του κήπου, ενώ με το λεωφορείο μπορεί να μπερδευτείτε ειδικά αν ο οδηγός δεν ξέρει αγγλικά!
* Άνετα παπούτσια και ρούχα γιατί είπαμε πως ο κήπος έχει περιπέτεια! 
* Καλό είναι να έχετε μαζί σας ζακέτα γιατί ακόμα κι αν έχει ζέστη μπορεί εκεί να έχει δροσερό αέρα!
* Να έχετε στη διάθεση σας αρκετό χρόνο και όρεξη για περπάτημα.
* Να πάρετε οπωσδήποτε χάρτη από την είσοδο του κήπου για να ξέρετε που πηγαίνετε! 
* Το Ελσίνκι είναι από τις πιο όμορφες πρωτεύουσες που έχουμε επισκεφτεί. Δείτε κι άλλες αναρτήσεις μας  εδώ για να καταλάβετε περισσότερα. 
* Τα ξενοδοχεία της πόλης.

3 σχόλια: