Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

To σπήλαιο Μυλοποτάμου στα Κύθηρα

Σίγουρα είναι ένα από τα σημεία του νησιού που πρέπει να επισκεφθείτε! 
Βρίσκετε λίγα χιλιόμετρα έξω από το γραφικό χωρίο του Μυλοποτάμου με κατεύθυνση την παραλία του Λιμνιώνα. Μια απόκρημνη περιοχή, εξαιρετικού κάλλους, κοντά στην δυτική ακτή των Κυθήρων, 60 περίπου μέτρα πάνω από την θάλασσα. 
 Εντός του σπηλαίου βρίσκεται το εκκλησάκι της ομώνυμης Αγίας . Επίσης ο προθάλαμος της σπηλιάς κοσμείται από ένα κτιστό τέμπλο με σημαντικότατες αγιογραφίες-διατηρημένες σε εξαιρετική κατάσταση, που σύμφωνα με την τεχνοτροπία τους χρονολογούνται στον στον 13ο αιώνα μ.Χ. 


Το 1955 με δαπάνες της Άννας Πετροχείλου (στη μνήμη του συζύγου της Ιωάννη Πετροχείλου που μαζί ενδιαφέρθηκαν αρχικά) εξερευνήθηκε το σπήλαιο λεπτομερώς και κατόπιν χαρτογραφήθηκε. . Σύμφωνα με τη χαρτογράφηση αυτή η έκταση που καταλαμβάνει είναι περίπου 2000 τ.μ. Ο επισκέπτης μπορεί να δει ένα τμήμα, το οποίο έχει μήκος 200 μέτρα περίπου. 


Εκτός των τοιχογραφιών που αναφέραμε υπάρχει και νεότερη εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Σοφία. Προχωρώντας πιο βαθιά μέσα στο σπήλαιο παρατηρούμε ένα υπέροχο θέαμα με σταλακτίτες και σταλαγμίτες και χρωματικές εναλλαγές λόγω της μορφολογίας των πετρωμάτων της περιοχής. 
Το σπήλαιο έχει τουριστική διαδρομή 200 περίπου μέτρων. Έχει διάκοσμους σταλακτιτών και σταλαγμιτών σε όλους τους θαλάμους, οι οποίοι επικοινωνούν με μικρά ανοίγματα.Η μέση θερμοκρασία του σπηλαίου είναι 17οC και το ποσοστό υγρασίας είναι περίπου στους 75%. 
Το σπήλαιο είναι μερικώς διευθετημένο, ενώ διατηρεί τα πρωτογενή του χαρακτηριστικά. Το εσωτερικό του σπηλαίου Αγίας Σοφίας προκαλεί αμέσως την προσοχή το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Ο Πολύμορφος σταλακτικός διάκοσμος είναι εξαιρετικός με τα θαυμάσια λιθομορφικά συμπλέγματα.
Υπάρχουν εντυπωσιακές χρωματικές εναλλαγές του μαύρου, του άσπρου και του κόκκινου που οφείλονται στην χημική σύσταση των πετρωμάτων της περιοχής. Οι αίθουσές του γενικά μπορούν να χαρακτηριστούν στην πλειοψηφία τους ευρύχωρες και το ύψος τους σε μερικά σημεία φθάνει τα επτά μέτρα. Έτσι δεν παρουσιάζεται αίσθημα δυσφορίας από ανεπαρκή αερισμό των αιθουσών στους επισκέπτες. 
Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο τους καλοκαιρινούς μήνες όπου οι εξυπηρετικοί ξεναγοί του θα σας ενημερώσουν για την ιστορία του και για το μικρό ισόποδο που ζει μόνο εδώ και ονομάζετε Kythironiscus Paragamiani.

tips
*Τιμή εισόδου: 5 ευρώ και 2 ευρώ για παιδιά
*Θερινό ωράριο: 11:00- 19:00
*Απολαύστε τον καφέ σας ή ακόμα καλύτερα ένα νόστιμο γλυκό στην κεντρική πλατεία του χωριού Μυλοπόταμος, κάτω από τα πλατάνια. 
* Στο όμορφο νησί των Κυθήρων μπορείτε να πάτε με αεροπλάνο. Βρείτε εισιτήρια εδώ.
Μπορείτε επίσης να πάτε ακτοπλοικώς. 

* Δείτε τα ωραιότερα ξενοδοχεία του νησιού εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου