Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Τα 10 καλύτερα ταξίδια με πλοιάριο

1. Φιόρδ, Νορβηγία
Τα φιόρδ είναι κόλποι με απότομες ακτές, που εισέρχονται στη στεριά σε βάθος, συνήθως, μερικών δεκάδων χιλιομέτρων. Οι διαμορφώσεις αυτές είναι προϊόν της διάβρωσης του εδάφους από τους παγετώνες προηγούμενων Γεωλογικών περιόδων. Τα φιόρδ είναι διεθνώς από τα πιο αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά της χώρας και θεωρούνται από πολλούς σήμα κατατεθέν της Νορβηγίας. Κάντε μια μίνι κρουαζιέρα και απολαύστε μια μοναδική εμπειρία. 

2. Halong Bay, Βιετνάμ
Ο Κόλπος Χα Λονγκ βρίσκεται στο βόρειο Βιετνάμ. Ανήκει στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ ενώ αποτελεί ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό στο Βιετνάμ.  Αποτελείται από χιλιάδες ασβεστολιθικά καρστ και νησίδες σε διάφορα μεγέθη και σχήματα.  Σε αυτή την ευρύτερη ζώνη εμφανίζονται παρόμοια γεωλογικά, γεωγραφικά, γεωμορφολογικά, κλιματικά, και πολιτιστικά χαρακτηριστικά. Οι ασβεστολιθικοί σχηματισμοί στον κόλπο έχουν ηλικία 500 εκατομμύρια χρόνων. 


3. Αμαζόνιος, Νότια Αμερική
Ένας από τους μεγαλύτερους σε μήκος ποταμούς της γης και ο μεγαλύτερος σε όγκο νερού. Το Τροπικό Δάσος του Αμαζονίου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δάση του πλανήτη και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επιστημόνων λόγω του ποσοστού απορρόφησης του άνθρακα από τα φυτά στο έδαφος και τα ύδατα του δάσους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο τον χρόνο. Ωστόσο, το δάσος του Αμαζονίου απειλείται σε μεγάλο βαθμό από την παράνομη υλοτομία. Στα δάση της Αμαζονίας απαντά μια ασύλληπτη ποικιλία ειδών βλάστησης. Το δάσος εκτείνεται από τα μαγκρόβια έλη και τους επιπλέοντες λειμώνες ( νησίδες από πλεγμένα κλαδιά υδρόβιων φυτών με χώμα) στα ανατολικά, κοντά στον Ατλαντικό, μέχρι το ανώτατο υψόμετρο που αναπτύσσονται τα δέντρα στις Άνδεις.

4. Franklin River, Αυστραλία
Ο ποταμός Φράνκλιν στην Τασμανία είναι από τα πιο δυσπρόσιτα αλλά καλύτερα μέρη για ράφτιvνγκ, μόνο για έμπειρους όμως. Γύρω από το ποτάμι το πυκνό και απροσπέλαστο δάσος, προστατευόμενο από την Unesco, κάνει το τοπίο μοναδικό. 

5. Quetico Provincial Park, Καναδάς
Στο βόρειο Οντάριο ένα μεγάλο πάρκο, έκτασης σχεδόν 5 τ.χλμ, αποτελεί ιδανικό προορισμό για βόλτα στην άγρια φύση, ψάρεμα και βόλτες με κανό. 

6. Kerala’s backwaters, Ινδία
Δίκτυο λιμνών, ποταμών και καναλιών με μάκρος 900μ. Ξύλινες βάρκες περνούν ρηχά νερά περιτριγυρισμένα με φοίνικες και ξεναγούν τους τουρίστες στην αξεπέραστη ομορφιά της φύσης.

7. Milford Sound, Νέα Ζηλανδία
Φιόρδ με πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο λόγω της απαράμιλλης ομορφιάς. Το Milford Sound είναι ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Νέας Ζηλανδίας, όπου συρρέουν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες. Μια στενή λωρίδα θάλασσας διεισδύει ανάμεσα στα ψηλά και κοφτερά βράχια και δημιουργεί ένα σκηνικό που κόβει την ανάσα. Κι αν κάτι σας θυμίζει, είναι λογικό: Εδώ γυρίστηκαν πολλές σκηνές της γνωστής τριλογίας του Άρχοντα των δαχτυλιδιών. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι οι ψηλοί και απότομοι βράχοι που φτάνουν σε ύψος τα 1.700μ. Εκτός όμως από τους βράχους, σε όλη την περιοχή αναπτύσσονται τροπικά δάση, ενώ στα νερά θα βρει κανείς φώκιες, πιγκουίνους και δελφίνια.

8. Island-hopping, Ελλάδα
Χώρα με τα περισσότερα νησιά στην Ευρώπη, τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, στα οποία συρρέουν πλήθη τουριστών κάθε καλοκαίρι. Ο τουρίστας πρέπει να επισκεφτεί αρκετά για να απολαύσει τα διαφορετικά τοπία. Τα ημιτροπικά νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, τα πέτρινα νησιά των Κυκλάδων με το κυρίαρχο λευκό χρώμα, τις πράσινες Σποράδες...το ένα πιο όμορφο από το άλλο!  Οι τουρίστες συχνά κάνουν κρουαζιέρες και έτσι πηγαίνουν από το ένα νησί στο άλλο. 

9. Disko Bay, Γροιλανδία
Το νησιωτικό Αρκτικό αυτό κράτος τοποθετείται γεωγραφικά, πολιτιστικά και δημογραφικά στην Βόρειο Αμερική, ενώ πολιτικά η Γροιλανδία αποτελεί μέρος της Ευρώπης, αφού ανήκει στο βασίλειο της Δανίας ενώ είναι ανεξάρτητη.  Η πόλη Ilulissat βρίσκεται στην άκρη ενός παγωμένου φιόρδ μήκους 40 χλμ που παράγει 20 εκ. τόνους πάγο την ημέρα! Μια κρουαζιέρα εκεί είναι πραγματικά καταπληκτική! 

10. Νησιά Γκαλαπάγκος, Εκουαδόρ
Τα νησιά Γκαλαπάγκος  είναι αρχιπέλαγος αποτελούμενο από 13 κύρια ηφαιστειακής προέλευσης νησιά, 6 μικρότερα νησιά, και 107 βράχους και νησάκια. Τα νησιά κατανέμονται γύρω από τον ισημερινό, 965 χιλιόμετρα δυτικά του Ισημερινού. Είναι φημισμένα για τον απέραντο αριθμό ενδημικών ειδών τους και τις μελέτες που πραγματοποίησε εκεί το 1835 ο Κάρολος Δαρβίνος, οι οποίες οδήγησαν στη θεωρία της φυσικής επιλογής. Ο ταξιδιώτης μπορεί να κολυμπήσει παρέα με θαλάσσια λιοντάρια ή να βρεθεί δίπλα σε ένα πιγκουίνο. 

Η λίστα είναι του Lonely Planet και η περιγραφή με στοιχεία από τη wikipedia και το Lonely planet

2 σχόλια:

  1. Το Milford Sound είναι ένα μοναδικό στο είδος του Εθνικό Πάρκο και μάλιστα έχει αναπτύξει και την δική του ξεχωριστή ζωή, όσον αφορά θαλάσσιους οργανισμούς, φυτά και ζώα, όντας αρκετά απομακρυσμένο από τον πολιτισμό! Εκτός από την κρουαζιέρα μπορείς να κάνεις και να δεις πολλά περισσότερα, τα οποία μάζεψα όλα εδώ https://www.mileswithvibes.com/fiordland-national-park/best-things-to-do-milford-sound/ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή