Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Η γιορτή των 3 μάγων στη Βαρκελώνη

Στην Ισπανία τα δώρα δεν τα φέρνει ο Άγιος Βασίλης αλλά οι 3 βασιλιάδες ή αλλιώς οι 3 μάγοι. Η παρέλαση των τριών μάγων γίνεται κάθε χρόνο στις 5 Ιανουαρίου- την παραμονή της μέρας των τριών μάγων - Día de los Reyes Magos, που είναι αργία για τους Ισπανούς. 

Τα παιδιά στέλνουν τις λίστες με τα δώρα που θέλουν στα ανάλογα ταχυδρομικά κουτιά, που υπάρχουν στο Δημαρχείο και σε εμπορικά κέντρα. Όσα δεν προλάβουν έχουν την ευκαιρία να δώσουν τη λίστα τους στους βοηθούς των μάγων κατά τη διάρκεια της παρέλασης.  
Η παρέλαση ονομάζεται "Cabalgata de los Reyes Magos" στα Ισπανικά και "Cavalcada de Reis Mags" στα καταλανικά. 
Οι μάγοι καταφθάνουν αργά το μεσημέρι στο ναυτικό μουσείο της Βαρκελώνης (που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι) με το πλοίο τους, το Santa Eulàlia. Φορούν  βελούδινες στολές σε έντονα χρώματα και ασορτί καπέλο. 
Με την έλευση τους στην πόλη, ακούγονται τα κανόνια ενώ βεγγαλικά γεμίζουν τον ουρανό, όταν ο δήμαρχος δίνει στους 3 μάγους τα κλειδιά της πόλης. 
  
Εκατοντάδες παιδιά αλλά και μεγάλη σχηματίζουν ουρές στους δρόμους της Βαρκελώνης για να δουν την παρέλαση που ξεκινά στις 6:30 το απόγευμα. 
Η παρέλαση διανύει περίπου 5 χλμ μέσα στην πόλη και κάθε χρόνο η διαδρομή αλλάζει. Για το 2014 αφετηρία της παρέλασης είναι η οδός Av. Marques de l'Argentera στο πάρκο Parc de la Ciutadella, θα περάσει από την Plaça de Catalunya και τη διάσημη Plaza Espanya για να καταλήξει στην οδό  Avinguda de la Reina Maria Cristina, περίπου στις 21:30 το βράδυ περίπου. 
 
Είναι μια πολύχρωμη παρέλαση με δυνατή ζωντανή μουσική, λαμπερά κοστούμια, με 3 άρματα - ένα για τον κάθε μάγο- με καμήλες, ελέφαντες και λεοπαρδάλεις. Οι βοηθοί των μάγων πετούν καραμέλες στον συγκεντρωμένο κόσμο.
Το βράδυ τα παιδιά αφήνουν φαγητό για τους μάγους, νερό για τις καμήλες και ένα ζευγάρι παπούτσια έξω από την πόρτα ή το παράθυρο, έτσι ώστε όταν περάσουν οι σοφοί μάγοι να τα γεμίσουν με δώρα. Η επόμενη μέρα, Epiphany, είναι η μέρα που τα παιδιά ανοίγουν τα δώρα τους. 
Την μέρα των τριών μάγων λοιπόν, στις 6 Ιανουαρίου, αφού τα παιδιά ανοίξουν τα δώρα τους και οι μεγάλοι ανταλλάξουν τα δικά τους το έθιμο θέλει να κόβουν και να τρώνε ένα κέικ που ονομάζεται   “Roscón de Reyes” στα ισπανικά και "Tortell de Reis" στα καταλανικά, που σημαίνει το δαχτυλίδι του βασιλιά. 
Είναι ένα στρογγυλό κέικ γεμάτο κρέμα και στολισμένο με ζαχαρωτά φρούτα.  Μέσα υπάρχει κρυμμένη μια μινιατούρα Βασιλιά και φασόλια φάβας. Όποιος  βρει τη μινιατούρα ορίζεται ως ο Βασιλιάς ή βασίλισσα της ημέρας, ενώ όποιος βρει τα φασόλια θα πρέπει να αγοράσει το γλυκό για την επόμενη χρονιά!

tips
* Η Βαρκελώνη είναι μια πανέμορφη πόλη για όλο το χρόνο αλλά και για την περίοδο των γιορτών. Φροντίστε να είστε εκεί για να δείτε την φαντασμαγορική παρέλαση των τριών μάγων.
* Μπορείτε να αγοράσετε το παραδοσιακό κέικ από όλους τους φούρνους στην πόλη.
* Δείτε εδώ περισσότερα για τα αξιοθέατα της Βαρκελώνης.
* Πρόταση ξενοδοχείου: Barcelo Sants - ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων, πρόσφατα ανακαινισμένο με θέμα το διάστημα, με μοντέρνα δωμάτια  και υπέροχο πρωινό μπουφέ. Στα υπέρ του το γεγονός ότι είναι χτισμένο ακριβώς πάνω από κεντρικό σταθμό τρένων - μην ανησυχείτε δεν ακούγεται καθόλου θόρυβος- με γραμμές του μετρό αλλά και του προαστιακού. Κατεβαίνετε με το ασανσέρ κατευθείαν στο σταθμό όπου με το μετρό φτάνετε σε λίγα λεπτά σε όλα τα αξιοθέατα της πόλης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου