Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Επίσκεψη στο Φρούριο Σουομενλίνα (Suomenlinna)

Ακριβώς απέναντι από το λιμάνι του Ελσίνκι, βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα ιστορικά φρούρια του κόσμου, το φρούριο Σοουμενλίνα, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. 
Πρόκειται για ένα γρανιτένιο τείχος, θεμελιωμένο σε οχτώ νησάκια, με μήκος περίπου 8χλμ. Χτίστηκε το 1700 για να προστατέψει την πόλη από τους γείτονες εχθρούς. 

Η πόλη που περιέκλειε στο παρελθόν ήταν πιο μεγάλη και από το Ελσίνκι, με στρατώνες, καλύβες τεχνιτών, καταλύματα αξιωματικών, φιλοξενώντας σε μόνιμη βάση 3.000 άτομα. 
Σήμερα έχει περίπου 900 κατοίκους και αποτελεί πολιτιστικό και παραθεριστικό κέντρο.
Μέσα στο φρούριο υπάρχουν 6 διαφορετικά μουσεία: Suomenlinna MuseumEhrensvärd MuseumMilitary Museum’s Manege submarine Vesikko - που είναι υποβρύχιο-Military Museum’s Manege, Toy Museum και Customs Museum.   
Το σημαντικότερο είναι το μουσείο Suomenlinna Museum, που παρουσιάζει την ιστορία του κάστρου από το 1700 ως σήμερα και είναι ανοιχτό όλο το χρόνο. 
Τα υπόλοιπα μουσεία είναι πιο μικρά και είναι ανοιχτά μόνο το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο μέχρι τον Άυγουστο, και υπάρχει ενιαίο εισιτήριο για όλα. 
Είναι πολύ όμορφο μέρος, πέρα από την μεγάλη ιστορική σημασία που έχει, ιδανικό για περίπατο και αναψυχή. 
Υπάρχει κολπίσκος για μπάνιο (αν έχει νορμάλ θερμοκρασία βεβαια!), λίμνη με πάπιες, καφετέριες, εστιατόρια και μικρά μαγαζάκια με χειροποίητα όμορφα αντικείμενα. 
Δείτε τα μαγαζάκια που πουλάνε πράγματα φτιαγμένα από χρωματιστό γυαλί, είναι εντυπωσιακά. 
Στο πιο ψηλό σημείο του φρουρίου, ανεβαίνοντας κάτι σκαλοπάτια, υπάρχουν σειρές από κανόνια και φυσικά απίστευτη θέμα προς την πόλη. 
Η καφετέρια
Ένα από τα παλιά κτίρια
H "μεγάλη αυλή"
Το σημείο επιβίβασης
Η θέα γυρνώντας στο Ελσίνκι

Πως θα πάτε
Το φρούριο έχει πρόσβαση μόνο μέσω θάλασσας, αφού είναι σε νησάκι. Το φέρυ αναχωρεί καθημερινά όλο το χρόνο από την κεντρική πλατεία κοντά στο λιμάνι του Ελσίνκι, Market square. Το καλοκαίρι η διαδρομή γίνεται με μικρότερα καραβάκια και περισσότερα δρομολόγια. 
Η διαδρομή διαρκεί 15-20 λεπτά και είναι πολύ όμορφη. 
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η διαδρομή στα σκεπασμένα με πάγο νερά είναι σίγουρα μοναδική εμπειρία! 
Η καλοκαιρινή και η χειμερινή άποψη!
tips
*Άνετα ρούχα και παπούτσια για να απολαύσετε τις βόλτες.
*Με την Helsinki Card δεν πληρώνετε εισιτήριο στο ferry για να πάτε στο κάστρο, ούτε επίσης στα μουσεία που υπάρχουν εκεί. 
*Να έχετε στη διάθεση σας τουλάχιστον 3 ώρες, για να μπορέσετε να δείτε τα περισσότερα σημεία του κάστρου. 
*Υπάρχουν πολλά όμορφα ξενοδοχεία, αν μπορείτε κλείστε σε κάποιο που να έχει φινλανδική σάουνα για μια original εμπειρία στη χώρα της σάουνας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου