Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015

Οι γέφυρες της Βενετίας

Η Βενετία είναι χτισμένη πάνω σε 117 νησάκια, σχηματίζοντας 150 κανάλια που ενώνονται μεταξύ τους με περίπου 400 γέφυρες! Εδώ θα αναφερθούμε στις πιο εντυπωσιακές αλλά και κάποιες με ενδιαφέρουσα ιστορία. 

1. Η γέφυρα των στεναγμών (Ponte dei Sospiri)
Είναι μια μικρή και σκεπαστή γέφυρα που συνδέει το παλάτι των Δόγηδων με την φυλακή και χτίστηκε το 1600 μ.Χ. Ονομάστηκε έτσι γιατί κάποτε από εκεί οδηγούνταν οι κατάδικοι στις φυλακές και η ιστορία θέλει τους κατάδικους να αναστενάζουν βλέποντας για τελευταία φορά τη Βενετία αλλά και την ελευθερία τους! 

2. Γέφυρα Ριάλτο
Είναι η μεγαλύτερη και παλαιότερη γέφυρα από τις τρεις που ενώνουν τις όχθες του Μεγάλου Καναλιού και βρίσκεται στο στενότερο σημείο του καναλιού. Παλαιότερα ήταν ξύλινη αλλά κατέρρευσε από το βάρος των πεζών και έπειτα χτίστηκε πέτρινη. 


3. Ponte Degli Scalzi
 Μια κομψή γέφυρα, με μήκος 40 μέτρα που αποτελεί ιδανικό σημείο με θέα τα παλάτια και τα πλοιάρια. Το όνομα της σημαίνει " η γέφυρα των ξυπόλυτων μοναχών" και ονομάστηκε έτσι από το κοντινό μοναστήρι που οι μοναχοί ήταν ξυπόλυτοι! Η πέτρινη της κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1934 και αντικατέστησε μια σιδερένια γέφυρα αυστριακής κατασκευής.

4. Ponte della Liberta
Είναι η μοναδική γέφυρα για οχήματα που συνδέει με την ενδοχώρα και έχει μήκος 3,8 μέτρα. Το όνομά της είναι μάλλον οξύμωρο  αφού η γέφυρα της ελευθερίας όπως λέγεται, χτίστηκε όταν η Ιταλία βρισκόταν υπό καθεστώς φασισμού!

5. Ponte dei Tre Archi
Ίσως η πιο ασυνήθιστη γέφυρα με τρεις καμάρες, χτισμένη το 1688, ενώνει το κανάλι του Καναρέτζιο κοντά στη λιμνοθάλασσα. Αποτελεί αγαπημένο θέμα για τους καλλιτέχνες! 

6. Ponte dei Pugni
To όνομα της σημαίνει η γέφυρα της γροθιάς, αφού ως το 1705 αποτελούσε μέρος για πυγμαχίες μεταξύ φατριών. Τα αποτυπώματα ποδιών στον λίθο ήταν το σημείο εκκίνησης για τη συμπλοκή αν και οι περισσότεροι αντίπαλοι είχαν κατάληξη.....στο κανάλι!!!

7. Tre Ponti
Μπορεί το όνομα να σημαίνει "τρεις γέφυρες" αλλά πρόκειται για πέντε γέφυρες που συνδέονται μεταξύ τους με εκπληκτική θέα, φτάνοντας κοντά στην πλατεία Ρώμα. 

8. Ponte Lungo
Μια μεγάλη σιδερένια γέφυρα μήκους 33 μέτρων, από όπου οι επισκέπτες έχουν καταπληκτικές εικόνες προς την πλατεία του Αγίου Μάρκου. 

9. Γέφυρες χωρίς κάγκελα
Υπάρχουν μόνο δύο γέφυρες χωρίς κάγκελα, μία στην ήσυχη πλευρά του καναλιού στο Καναρέτζιο και η άλλη είναι η γέφυρα του Διαβόλου στο Τορτσέλο. Πάντως εκεί μπορείτε να βγείτε ωραίες φωτογραφίες, αρκεί να μην πέσετε!!!!

10. Ponte delle Tette
Σημαίνει " η γέφυρα του στήθους" και πήρε το όνομα της από τις πόρνες της πόλης που κατά τον 15ο αιώνα έδειχναν τα κάλλη τους στα παράθυρα πάνω από την γέφυρα! Όπως καταλαβαίνετε εκεί ήταν η περιοχή με τα "κόκκινα φανάρια" της εποχής. 

Tips
* Απευθείας πτήση για τη Βενετία δεν υπάρχει από την Ελλάδα, εκτός αν πρόκειται για τσάρτερ τους καλοκαιρινούς μήνες. Η πιο βολική διαδρομή είναι μέσω Ρώμης. Δείτε περισσότερα εδώ
* Η Βενετία το καλοκαίρι, ειδικά τον Αύγουστο, έχει πάρα πολύ κόσμο, καθώς επίσης και κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού. Προτιμήστε άνοιξη ή φθινόπωρο! Επίσης το καλοκαίρι έχει αρκετά κουνούπια και τα νερά "μυρίζουν" περισσότερο!
* Τα ξενοδοχεία είναι σχετικά ακριβά, αλλά μπορείτε να μείνετε πιο οικονομικά λίγο έξω από την πόλη, π.χ. στο Μέστρε. Βρείτε το κατάλληλο ξενοδοχείο εδώ
* Επειδή η Βενετία είναι μια πόλη στην οποία έχει κάτι να χαζέψεις και να φωτογραφίσεις σε κάθε γωνιά....προσοχή στους κλέφτες!! Είναι τρομερά επιτήδειοι! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου