Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015

Στο υπόγειο οχυρό του Λουξεμβούργου

Γυρίστε πίσω στο χρόνο και περπατήστε  μέσα από ένα δίκτυο πολλών επιπέδων στο υπόγειο οχυρό στο κέντρο του Λουξεμβούργου. Γνωστό ως Casemates Bock, αυτό το υπόγειο καταφύγιο είναι πραγματικά ιδιαίτερο και εντυπωσιακό. 
Οι πρώτες υπόγειες σήραγγες χτίστηκαν το 1644, στην εποχή της ισπανικής κυριαρχίας. Πρόκειται για υπόγειες στοές μήκους 23 χλμ σε διάφορα επίπεδα. Το πιο υπόγειο πέρασμα βρίσκεται 40 μέτρα κάτω από την επιφάνεις της γης. Εντυπωσιακό αμυντικό σύστημα, που κάνει το Λουξεμβούργο να αποκαλείται "Το Γιβραλτάρ του Βορρά". 
http://www.booking.com/city/lu/luxembourg.html?aid=370440


Μέρος του φρουρίου έχουν καταστραφεί αλλά παραμένουν 17 χλμ και μάλιστα σε πολύ καλή κατάσταση. Από το 1933 είναι ανοιχτό για το κοινό. Το 1994 η Unesco το συμπεριέλαβε στη λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. 
Εμείς που επισκεφτήκαμε  το υπόγειο οχυρό, εντυπωσιαστήκαμε από το μήκος του και το προτείνουμε και σε σας γιατί είναι κάτι ιδιαίτερο που πραγματικά σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο. Θυμίζει λίγο λαβύρινθο αλλά μην φοβάστε, δεν θα χαθείτε! 
 
Υπάρχουν παντού ταμπέλες και βέλη που δείχνουν τη σωστή κατεύθυνση και την έξοδο. Στα ξέφωτα του φρουρίου - σαν μικρά μπαλκόνια- οι επισκέπτες έχουν όμορφη θέα προς τα τείχη και τις γέφυρες της πόλης. 
Το κάθε σημείο του οχυρού αποτελούσε και ένα διαφορετικό δωμάτιο για συγκεκριμένο σκοπό. Δηλαδή υπήρχαν δωμάτια που έμεναν στρατιώτες με τα άλογα τους, κουζίνα, φούρνος, εργαστήρια κ.λ.π. Κατά τους παγκόσμιους πολέμους λειτούργησαν ως καταφύγιο για περίπου 35.000 άτομα. Στην αρχαιολογική κρύπτη θα δείτε μια παρουσίαση σε βίντεο που περιγράφει την ιστορία των τειχών. 
Η είσοδος στοιχίζει 3 ευρώ και βρίσκεται στην οδό Montée de Clausen και είναι ανοιχτό από  τις 10 μέχρι τις 5 το απόγευμα. 
  
tips
* Άνετα ρούχα και παπούτσια που δεν γλιστρούν είναι απαραίτητα.
* Πολλά σημεία είναι στενά και αρκετά σκοτεινά. 
* Έχει αυξημένη υγρασία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου