Σάββατο, 13 Ιουνίου 2015

Τα κάστρα των Κυθήρων

Τα Κύθηρα είναι ένα νησί που κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια. Ο μύθος λέει ότι εκεί γεννήθηκε η Αφροδίτη, για αυτό και το νησί αποκαλείται "το νησί της Αφροδίτης". Το νησί διαθέτει 4 κάστρα, τα οποία θα δούμε αναλυτικά εδώ. 
 
Το κάστρο της  Χώρας
Είναι το πιο χαρακτηριστικό σημείο της Χώρας που φαίνεται σχεδόν από παντού, αφού βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της. Είναι γνωστό και ως Φορτσέτα και χτίστηκε τον 13ο αιώνα, όταν στα Κύθηρα βρίσκοντας οι Βενετοί. 
Το αποκαλούσαν το "Μάτι της Κρήτης", γιατί η θέση του είχε μεγάλη στρατηγική σημασία, αφού από εκεί έβλεπαν τρία πελάγη: το Ιόνιο, το Αιγαίο και το Κρητικό πέλαγος. 
 
Η είσοδος ήταν από μια σήραγγα και στον μπροστινό τοίχο υπήρχε ένα λιοντάρι, έμβλημα των Βενετών, το οποίο πλέον έχει καταστραφεί από τους Γάλλους.  Στα αριστερά υπάρχουν οι φυλακές ενώ στα δεξιά είναι η μεγάλη γραμμή με θόλους και τόξα. Στην μέση του κάστρου υπάρχουν κάποια διώροφα μισογκρεμισμένα σπίτια, αφού στο παρελθόν έμεναν περίπου 200 άτομα. Σε διάφορα σημεία υπάρχουν πολλά κανόνια.
Πιο κάτω είναι η πυριταποθήκη και δίπλα ο ναός του Παντοκράτορα, στολισμένος με παλιές τοιχογραφίες. 
Μπροστά από το ναό βρίσκεται το παλιό διοικητήριο του κάστρου, όπου σήμερα στεγάζεται το ιστορικό αρχείο του νησιού. Λίγο πιο κάτω είναι η πλατεία του διοικητηρίου με την μεγάλη εκκλησία του 16ου αιώνα που αρχικά ήταν καθολική. 
 
Έξω από το κάστρο υπάρχει δεύτερος τοίχος που περικλείει πολλά σπίτια και εκκλησίες. 

Κάστρο Παλαιχώρας Μυλοποτάμου
Απομεινάρι κι αυτό της Ενετοκρατίας, κτισμένο σε στρατηγικό σημείο στις πλαγιές του χωριού με θέα προς τα δυτικά παράλια και το Ιόνιο πέλαγος.
 
 Στην πύλη του είναι γραμμένη η ημερομηνία ανοικοδόμησης του, 1565. Πρόκειται για μια μεσαιωνική πόλη με 9 εκκλησίες γεμάτες τοιχογραφίες και σπίτια, τα οποία κατοικούνταν μέχρι το 1950. 

Το έμβλημα του Αγίου Μάρκου, ένα φτερωτό λιοντάρι.  
    
 

Καστροπολιτεία Παλαιοχώρας
 
Μια βυζαντινή πολιτεία που κάποτε ήταν η πρωτεύουσα του νησιού, κτισμένη τον 12ο αιώνα. Πρόκειται για ένα φυσικό οχυρό με βαθύ φαράγγι. 
 
Το μεγαλύτερο μέρος του κάστρου καταστράφηκε από τους Τούρκους.   
Σώζονται ο ναός της Αγίας Βαρβάρας, δείγμα Μονεμβασιώτικης  αρχιτεκτονικής, αρκετά κτίσματα και τείχη, που μεταφέρουν τους επισκέπτες σε άλλες εποχές! Η καστρούπολη αποκαλείται ο "Μυστράς των Κυθήρων".
 

Καστέλο Αυλαίμωνα
Βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού και είναι ένα μικρό κάστρο, και αυτό Βενετσιάνικο. Χτίστηκε εκεί για να ελέγχει ανατολικά προς το Αιγαίο. Παλιά είχε πολεμίστρες, παρατηρητήρια και κανόνια και εσωτερικό διάδρομο με 14 τόξα. Κοντά στο Καστέλο ναυάγησε το πλοίο του Έλγιν κουβαλώντας τα μάρμαρα του Παρθενώνα, μέχρι που τα βρήκαν δύτες από την Μάλτα. 
tips
* Μπορείτε να πάτε στα Κύθηρα:
- με αεροπλάνο. Βρείτε εισιτήρια εδώ.
- με πλοίο, από το λιμάνι του Πειραιά, το Καστέλι Κρήτης, το Γύθειο Λακωνίας, την Καλαμάτα, την Μονεμβασία και  από την Νεάπολη Λακωνίας με καθημερινά δρομολόγια για Κύθηρα.
- με αυτοκίνητο μέχρι τη Νεάπολη ή το Γύθειο και από εκεί με πλοίο. 
Για εισιτήρια πλοίου πατήστε εδώ
* Δοκιμάστε ντόπιο θυμαρίσιο μέλι με έντονο άρωμα και λαδοπαξίμαδα.
* Στο νησί φυτρώνει το λουλούδι σεμπρεβίδες, που σημαίνει "ζουν για πάντα". Μπορείτε να πάρετε ένα μαζί σας, αρκεί να καταφέρετε να το βγάλετε από τις απόκρημνες πλαγιές του νησιού! 
* Δοκιμάστε φατουράδα, λικέρ με κανέλα και γαρίφαλο. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου