Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Καλοκαιρινές διακοπές στην Ίο

Η Ίος είναι ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Ελλάδας. Βρίσκεται ανάμεσα σε Σαντορίνη, Πάρο, Νάξο και Σίκινο. Είναι σχετικά μικρό νησί αλλά ξεχωρίζει για τις χρυσές παραλίες με τα πεντακάθαρα νερά. Είναι εντυπωσιακό ότι το μήκος των παραλιών φτάνει τα 32 χλμ! 
http://www.booking.com/region/gr/ios.el.html?aid=370440

Φτάνοντας στο λιμάνι, τα μάτια πέφτουν πάνω στο κάτασπρο εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης, του 17ου αιώνα.

Κάθε καλοκαίρι πολλά σκάφη αράζουν στο λιμάνι που έχει τα πάντα για τους τουρίστες, όπως τουριστικά πρακτορεία, σούπερ μάρκετ, μαγαζιά με σουβενίρ, καφετέριες, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Το λιμάνι διαθέτει μια μικρή παραλία  για κολύμπι και θαλάσσια σπορ.
Πάνω από το λιμάνι, μόλις 2χλμ μακρυά βρίσκεται η χώρα του νησιού. Χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στο λόφο, με κατάλευκα σπίτια και την Παναγιά Γκρεμιώτισσα στην κορυφή. 
Αν ανεβείτε εκεί, η θέα είναι πραγματικά μοναδική αφού θα δείτε πανοραμικά όλο το νησί ακόμα και τη γειτονική Σίκινο και Σαντορίνη.
Μπαίνοντας στη Χώρα, ο επισκέπτης συναντά ότι έχει απομείνει από το αρχαίο τείχος και πιο πέρα την Μητρόπολη του νησιού. 
Αξίζει να περπατήσετε τα γραφικά σοκάκια του νησιού και να φτάσετε στην περιοχή με τους 12 ανεμόμυλους. 
Τα σπίτια του νησιού ακολουθούν την κλασική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με το λευκό χρώμα να κυριαρχεί. 
Πιο πάνω θα συναντήσετε το μαρμάρινο ανοιχτό θέατρο " Οδυσσέας Ελύτης", χτισμένο σε μια από τις αγαπημένες γωνιές του ποιητή με μοναδική θέα σε όλο το Αιγαίο. 

Η κεντρική πλατεία της Χώρας
Επισκεφτείτε το αρχαιολογικό μουσείο που στεγάζεται μαζί με το Δημαρχείο στο νεοκλασικό Αμοιραδάκειο μέγαρο, με αρχαιότητες  από τον πρωτοκυκλαδικό οικισμό του Σκάρκου μέχρι και τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια. 
Ο πιο οργανωμένος παραθαλάσσιος οικισμός του νησιού απέχει 3 χλμ από τη χώρα και ονομάζεται Μυλοπότας. Εκεί βρίσκεται μία ονειρεμένη παραλία με χρυσή αμμουδιά με οργανωμένη πλαζ και θαλάσσια σπορ με σχολή καταδύσεων και windsurfing. Φυσικά εκεί θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία και ταβέρνες.
Άλλη περιοχή που αξίζει να επισκεφτείτε είναι το Μαγγανάρι, στο νότιο άκρο του νησιού. Από εκεί η θέα είναι πολύ εντυπωσιακή και το τοπίο με τους σχηματισμένους βράχους μοιάζει εξωτικό. Διαθέτει μια αμμώδη παραλία και εστιατόρια.
Για πιο ήσυχη παραλία επισκεφτείτε την Αγία Θεοδότη. Είναι μια απέραντη αμμουδιά με λεπτή άμμο, ομπρέλες και ξαπλώστρες.
Οι λάτρεις του windsurfing πρέπει να επισκεφτούν την παραλία της Ψάθης. 
 
 Παραλία Κάλαμος
Παραλία Πλάκες
Στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου,  βρίσκεται το βυζαντινό κάστρο του οποίου σώζονται τα τείχη, κάποιες εγκαταστάσεις και η εκκλησία της Παναγίας Παλαιοκαστρίτισσας. 
 
Παναγία Παλαιοκαστρίτισσα
Επισκεφτείτε τον οικισμό Σκάρκου, πάνω στο λόφο βορειοδυτικά του νησιού, έναν προωτοκυκλαδικό οικισμό που χρονολογείται το 2.800 π.Χ. 
 
Στη θέση Πλακωτό, στη βόρεια πλευρά του νησιού, πάνω στο λόφο θεωρείται ότι βρίσκεται ο τάφος του Ομήρου.
tips
* Από το λιμάνι μπορείτε να πάτε στη Χώρα με λεωφορείο ή με τα πόδια ακολουθώντας το πλακόστρωτο μονοπάτι με τις πινακίδες.
* Η Ίος συγκεντρώνει πολλούς τουρίστες, κυρίως νέους, κατά τους θερινούς μήνες και είναι νησί ιδανικό για διασκέδαση, αφού διαθέτει πολλά μπαράκια που λειτουργούν όλο το βράδυ! Είναι γνωστή δηλαδή για τα ατελείωτα πάρτι!!
* Το καλοκαίρι υπάρχει δυνατότητα να μετακινηθείτε με πλοιάρια σε απομονωμένες παραλίες αλλά και τη Σίκινο ή τη Φολέγανδρο.
* Δοκιμάστε παραδοσιακά τυριά, όπως το  πικάντικο σκοτύρι, το ξινό και την μυζήθρα. Το νησί επίσης είναι πλούσιο σε κάπαρη και ρίγανη. 
* Παραδοσιακά φαγητά του νησιού είναι τα τσιμέτια (γεμιστοί με ρύζι κολοκυθοανθοί), μάτσι (χυλοπίτες), μερμιτζέλι (κριθαράκι), φάβα, καρπουζόπιτα, γλυκιά κολοκυθόπιτα, παστέλια και μελιτίνια (τηγανίτες με μαστίχα και μυζήθρα)
* Τα ξενοδοχεία του νησιού
* Από τον Πειραιά αναχωρούν καθημερινά πλοία με προορισμό την Ίο. Ο χρόνος του ταξιδιού εξαρτάται από το είδος του πλοίου που θα πάρετε. Ενδεικτικά τα Highspeed κάνουν 4 ώρες και κάτι, τα Blue star 6,5 ώρες ενώ τα πλοία της γραμμής 10 ώρες περίπου. Επίσης υπάρχουν αναχωρήσεις και από το λιμάνι της Ραφήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου