Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Περίπατος στη Galleria Vittorio Emanuele στο Μιλάνο

Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Piazza del Duomo στο Μιλάνο και συνδέει δύο από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του Μιλάνου: τον καθεδρικό ναό και το Teatro Alla Scala, την διάσημη Σκάλα του Μιλάνο. 
Ονομάζεται Galleria Vittorio Emanuele II και πρόκειται για μια κλειστή, διπλή στοά που αποτελείται από δύο γυάλινες θολωτές στοές, σε ορθή γωνία. 

Πήρε το όνομά της από τον Vittorio Emanuele II, τον πρώτο βασιλιά της ενωμένης Ιταλίας. Είχε σχεδιαστεί αρχικά το 1861 και χτίστηκε από τον Giuseppe Mengoni μεταξύ 1865 και 1877. 
Είναι φτιαγμένη από σίδερο και γυαλί, σε σχήμα λατινικού σταυρού. Η τζαμαρία, με 47 μέτρα ύψος φωτίζει μια οχτάγωνη πλατεία.
Κάθε τοίχος της πλατείας είναι διακοσμημένος με μωσαϊκά που εμφανίζουν την Τέχνη, τη Γεωργία, τη Βιομηχανία, την Επιστήμη και τις 4 ηπείρους.

Στο πάτωμα αναπαριστώνται με μωσαϊκά τα 12 ζώδια. Στο κεντρικό μωσαϊκό υπάρχει ο ταύρος του θυρεού του γειτονικού Τορίνο. 
Η παράδοση λέει πως αν κάποιος βάλει τη δεξιά φτέρνα του στους όρχεις του ταύρου και κάνει τρεις στροφές γύρω από τον εαυτό του θα έχει καλή τύχη. Θα το βρείτε εύκολα αφού εκεί συνήθως μαζεύεται κόσμος και όλο και κάποιος το επιχειρεί! Πάντως αν κρίνουμε από μας που το δοκιμάσαμε...πιστεύουμε ότι είναι απλά ένας μύθος!
Η Milanese Galleria, όπως επίσης αποκαλείται, σε αντίθεση με τους συνειρμούς που μας φέρνει το όνομα galleria (έκθεση), από την αρχή της λειτουργίας της ήταν ένας χώρος καταστημάτων. 
Είναι ο πρόδρομος όλων των σύγχρονων εμπορικών κέντρων. Μάλιστα από τη λειτουργία της και μετά πολλά εμπορικά κέντρα ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν το όνομα galleria.
Τα μαγαζιά έχουν πολύ εντυπωσιακές και εκκεντρικές βιτρίνες
Θα βρείτε πολλά καταστήματα στην πλειοψηφία τους πολυτελή, μερικά εστιατόρια και καφετέριες. Εκεί βρίσκεται και το πρώτο κατάστημα Prada. 
Για τους λάτρεις της μουσικής υπάρχει ένα κατάστημα, που λέγεται Ricordi, με ιταλική και διεθνή μουσική, παρτιτούρες και δίσκους κλασικής, τζαζ και βαριετέ μουσικής. 
Η galleria το 1880

Η στοά αποτελεί ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα της πόλης, καθώς είναι μια στοά με εντυπωσιακή διακόσμηση. Αξίζει να καθίσετε για ένα καφέ ή ποτό παρατηρώντας τον καλοντυμένο κόσμο που περνά.
Περιττό να πούμε ότι η ατμόσφαιρα στη στοά γίνεται ακόμα ωραιότερη κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Κάθε χρόνο χιλιάδες φωτάκια στολίζουν την περίτεχνη οροφή αλλά και πολλά άλλα σημεία του παλιού αυτού "εμπορικού κέντρου". 

tips
* Το κάθε κατάστημα έχει δικό του ωράριο, η πλειοψηφία τους κλείνει γύρω στις 9 αλλά είναι και κάποια που κλείνουν αργότερα. 
* Τα εστιατόρια παρέχουν περισσότερο "ατμόσφαιρα" παρά ποιότητα φαγητού. Καλύτερη επιλογή η πίτσα, αφού οι μερίδες τους στα υπόλοιπα φαγητά είναι σχετικά μικρές (ακόμα και στα μακαρόνια!). Εννοείται πως αναψυκτικά και κρασί είναι αρκετά ακριβά. Αξίζει μόνο για την ατμόσφαιρα που υπάρχει μέσα στην μοναδική αυτή στοά! 
* Πριν καθίσετε για φαγητό, δείτε τα μενού, γιατί μερικά εστιατόρια είναι πανάκριβα! 
* Ταξίδι στο Μιλάνο: Αξιοθέατα, διαμονή, φαγητό, αγορές, μετακινήσεις
* Ξενάγηση στη Σκάλα του Μιλάνο - Teatro alla Scala

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου